Το εγκεφαλικής υπερφόρτωσης, ή αλλιώς «burn out», κατά τους επιστήμονες είναι το πλέον διαδεδομένο στις σύγχρονες κοινωνίες. Θύματά του κατά κύριο λόγο είναι στελέχη εταιρειών με μικρή προϋπηρεσία στο χώρο αλλά με τεράστιες ευθύνες, που ξαφνικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είδαν τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται κατακόρυφα.
Στο κυνήγι της καριέρας έχουν θυσιάσει ένα μεγάλο μέρος, αν όχι το σύνολο, από αυτό που ονομάζεται προσωπική ζωή και ακολουθούν ένα μοτίβο ζωής βασισμένο στις υποχρεώσεις της εταιρείας. Το ημερήσιο πρόγραμμά τους περιλαμβάνει ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί, για να ακολουθήσουν διαδοχικά ραντεβού, συσκέψεις με το ακουστικό του «hands free» μόνιμα κολλημένο στο αφτί.
Η επαφή με την οικογένεια εξαντλείται στην ύπαρξη κάποιας φωτογραφίας πάνω στο γραφείο, ενώ το παραδοσιακό μεσημεριανό οικογενειακό γεύμα αποτελεί μακρινή ανάμνηση.
Το πρόγραμμα ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια μέχρι που κάποια στιγμή ο οργανισμός καταρρέει. Πονοκέφαλοι, εκνευρισμός και έντονη κόπωση είναι τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η απόδοση στη δουλειά πέφτει κατακόρυφα και ο έντονος εκνευρισμός δίνει τη θέση του σε έντονο άγχος και ανασφάλεια για τη διατήρηση της εργασιακής θέσης, οδηγώντας σε απόγνωση.
Τα προβλήματα από τον εργασιακό χώρο αργά ή γρήγορα μεταφέρονται και στο σπίτι και δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που χωρίζουν όταν πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Αποκορύφωμα; Εάν δεν βελτιωθεί άμεσα η απόδοση του εργαζόμενου ύστερα και από τη χορήγηση κάποιας ολιγοήμερης άδειας, η εταιρεία προχωρά σε απόλυση και ο εργαζόμενος μένει με την πικρή γεύση ότι σπατάλησε άδικα τα χρόνια του για κάτι που τελικά δεν άξιζε.
Μιχάλη Τριάντη Επίκαιρα