Η αίσθηση της αφής επηρεάζει τη διάθεση

touche_me "Αν κάθεστε την αγαπημένη σας πολυθρόνα τότε μπορεί να αλλάξει η διάθεσή σας προς το καλύτερο, όπως έδειξε μία νέα μελέτη."

Οι ερευνητές βρήκαν πως η σωματική επαφή με το περιβάλλον μας επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που βλέπουμε τον έξω κόσμο και κυρίως τους άλλους ανθρώπους.

Όσο πιο απαλό είναι το άγγιγμα, τόσο πιο ευτυχισμένοι και γενναιόδωροι νιώθουμε, ενώ όσο πιο σκληρό είναι το άγγιγμα τόσο πιο εγωιστές και επιθετικοί γινόμαστε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι αλλαγές στη διάθεση είναι μία επιστροφή στην περίοδο που ήμασταν μωρά, τότε που η σωματική άνεση σήμαινε τα πάντα.

«Ο εγκέφαλός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το σώμα μας,» υποστηρίζει ο καθηγητής John Bargh, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ της Αμερικής.

Σε μία σειρά έξι πειραμάτων, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science, η ομάδα των ψυχολόγων έδειξε πως η αίσθηση της αφής μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Σε ένα από τα πειράματα, για παράδειγμα, όσοι κάθονταν σε μία σκληρή και χωρίς μαξιλάρι καρέκλα, συμβιβάζονταν πολύ λιγότερο στις διαπραγματεύσεις μίας τιμής από εκείνους που κάθονταν σε μαλακές και αναπαυτικές καρέκλες.

Οι σωματικές έννοιες, όπως η τραχύτητα, η σκληρότητα και η ζεστασιά είναι μεταξύ των πρώτων που αναπτύσσουν τα βρέφη -και η μελέτη δείχνει πως οι έννοιες αυτές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πως τελικά οι άνθρωποι αναπτύσσουν ιδέες για τους ανθρώπους και τις σχέσεις, όπως η κατανόηση του νοήματος ενός ζεστού χαμόγελου ή μιας κρύας καρδιάς.

Η αφή είναι μία σημαντική αίσθηση για την εξερεύνηση του κόσμου -επομένως μας βοηθά να δομήσουμε τη δική μας κατανόηση για τον κόσμο που μεγαλώνουμε και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ίδια μας τη γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών μας εκφράσεων όπως «ζυγίζω μία άποψη», «η πραγματικότητα είναι σκληρή» ή «ακολουθεί μία σκληρή πολιτική».

Ο καθηγητής Bargh δήλωσε: «Αυτές οι σωματικές εμπειρίες δεν διαμορφώνουν μόνο τα θεμέλια των σκέψεων και των αντιλήψεών μας, αλλά επηρεάζουν και τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους, κάποιες φορές επειδή απλά καθόμαστε σε μία σκληρή και άβολη καρέκλα.»

PATHFINDER