Το στρες είναι κι αυτό θέμα γονιδίων

Έχετε την τάση να αγχώνεστε για το παραμικρό; Μπορείτε να κατηγορήσετε γι’ αυτό τους … γονείς σας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, που επηρεάζει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε το στρες, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η διαπίστωση αυτή εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, ενώ άλλοι καταρρέουν. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι αν η επαγγελματική ή η οικογενειακή σας ζωή σας προκαλεί υπερβολικό στρες, δεν φταίνε απαραίτητα ο προϊστάμενός σας ή ο σύντροφός σας. Αν έχετε κληρονομήσει τα ‘’ένοχα’’ γονίδια, αποδεικνύεται ότι η βασική αιτία του στρες είναι τελικά οι γονείς σας.

Ο ερευνητής Guillen Fernandez χρησιμοποίησε σαρωτές, για να δει πώς αντιδρά ο εγκέφαλος των ανθρώπων όταν βρεθεί σε συνθήκες πίεσης. Παρατήρησε λοιπόν ότι το άγχος πήρε τη μορφή μιας βίαιης σκηνής σε μια ταινία, που ακολουθείται από μια σειρά εικόνων θυμωμένων και φοβισμένων προσώπων. Ο Guillen Fernandez διαπίστωσε ότι η αμυγδαλή, μια ‘’πρωτόγονη’’ περιοχή του εγκεφάλου, που μας βοηθάει να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, ήταν πιο ενεργή σε αυτούς που είχαν κληρονομήσει το ‘’ γονίδιο του άγχους’’.

stress Περίπου οι μισοί από εμάς έχουμε αυτό το γονίδιο, κάτι που μας κάνει πιο επιφυλακτικούς στα διάφορα προβλήματα αλλά και πιο ευάλωτους στις πιέσεις, όπως ανακοινώθηκε στην ετήσια διάσκεψη του φόρουμ των Ευρωπαϊκών Νευροεπιστημικών Εταιρειών.

Ο Guillen, από το Ινστιτούτο Donders Εγκεφάλου, Γνώσης και Συμπεριφοράς στο Nijmegen, δήλωσε: «Αυτή η ατομική γενετική διαφορά αναδύεται μόνο όταν οι άνθρωποι υφίστανται πίεση. Είναι η πρώτη φορά που μια γενετική παραλλαγή διαπιστώνεται ότι δείχνει μια διαφορετική απάντηση σε συναισθηματικά ερεθίσματα μόνο όταν τα άτομα έχουν υποστεί πίεση». «Αυτή τη στιγμή διερευνούμε αν οι άνθρωποι αυτοί είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μετατραυματικού στρες μετά από την εμπειρία ενός πραγματικά τραυματικού γεγονότος», πρόσθεσε. Τα γονίδια επηρεάζουν ακόμη την αισιοδοξία, το ρομαντισμό και τη φυσική μας κατάσταση Το άγχος δεν είναι το μόνο συναίσθημα, που κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει βοηθούν να προσδιοριστεί αν είμαστε ψύχραιμοι ή ανασφαλείς. Τα γονίδια μας βοηθούν επίσης να καθορίσουμε αν έχουμε την τάση να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, κάτι που ουσιαστικά εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι βαδίζουν πάντα με αισιοδοξία στη ζωή, ενώ άλλοι δεν σταματούν ποτέ να γκρινιάζουν για το παραμικρό.

Μία άλλη πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ένας στους πέντε έχει κληρονομήσει ‘’γονίδια κακής φυσικής κατάστασης’’, που σημαίνει ότι αν έχετε αυτά τα γονίδια όσες ώρες κι αν ‘’τρέχετε’’ στο διάδρομο, θα εξακολουθείτε να μην είστε σε φόρμα. Η ερευνητική ομάδα από το Royal Veterinary College επικεντρώθηκε στην αερόβια άσκηση αλλά υποστηρίζει ότι το DNA μας θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης την ικανότητά μας να ‘’καίμε’’ λίπος μέσω της άσκησης. Ακόμη όμως και ο ρομαντισμός στη ζωή μας μπορεί εν μέρει να συνδέεται με το DNA μας. Η έρευνα έχει δείξει ότι κάποια από τα μυστικά της έλξης είναι κρυμμένα στα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος και όσο πιο ποικίλα είναι τα γονίδιά της, τόσο περισσότερους συντρόφους θα έχει μια γυναίκα.

www.cosmo.gr