Μια νέα έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Scarborough του Toronto, καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται άσχημα επειδή είναι πιο εύκολο καθώς και διότι δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια από την πλευρά τους.
”Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αντιγράψουν σε ένα τεστ ή να λάβουν αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες της ηθικής συμπεριφοράς, αν οι παραβάσεις τους δεν περιλαμβάνουν μια σαφή ενέργεια.’‘ εξηγεί η Rimma Teper, κύρια συντάκτης της έρευνας.
Τονίζει περαιτέρω ότι ”αν οι άνθρωποι μπορούν να λένε ψέματα απλά παραλείποντας λεπτομέρειες από την αλήθεια, να αντιγράφουν σε διαγωνίσματα, χωρίς να χρειάζεται να κουραστούν ή να αγνοούν ένα αίτημα για βοήθεια χωρίς όμως να αρνούνται ανοιχτά, είναι πιο πιθανό να υποπέσουν σε αυτές τις άσχημες συμπεριφορές.”
Σε μία από τις μελέτες της έρευνας, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα διαγώνισμα μαθηματικών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Προηγουμένως είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, στη μία ομάδα είπαν οι επιστήμονες ότι αν πατήσουν το πλήκτρο για το κενό τότε η απάντηση θα εμφανιζόταν στην οθόνη.
Οι συμμετέχοντες στην άλλη ομάδα ήξεραν ότι αν δεν πατούσαν το πλήκτρο enter, μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα από τότε που έβλεπαν την ερώτηση, τότε η απάντηση θα εμφανιζόταν.
”Τα άτομα της δεύτερης ομάδα, δηλαδή αυτοί που δεν χρειαζόταν να κάνουν καμία φυσική κίνηση για να δουν τις απαντήσεις, ήταν πιο πιθανό να ”κλέψουν” στο διαγώνισμα.” είπε ο Michael Inzlicht, βοηθός καθηγητή Ψυχολογίας και δεύτερος συντάκτης της μελέτης.
Εν τω μεταξύ, σε μία άλλη έρευνα οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βοηθήσουν ένα μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες, να ολοκληρώσει το τεστ.
Η μία ομάδα των συμμετεχόντων είχε μόνο να ”τσεκάρει” το αντίστοιχο κουτάκι του ”ναι”, αν η απάντηση για να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ήταν θετική ή το κουτάκι του ”όχι” αν η απάντηση ήταν αρνητική, στην οθόνη του υπολογιστή.
Η δεύτερη ομάδα θα έπρεπε να ακολουθήσει ένα link στη βάση της σελίδας, ώστε να βοηθήσει το μαθητή ή να πατήσει ένα κουμπί και να προχωρήσει στην επόμενη σελίδα του διαγωνίσματος.
Οι συμμετέχοντας ήταν πιο πιθανό να προσφερθούν να βοηθήσουν όταν έπρεπε ”ανοιχτά” να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν.
”Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι ανοιχτά με την επιλογή του να κάνουν το σωστό ή το λάθος, πολλά συναισθήματα παίζουν το ρόλο τους, όπως η ενοχή και η ντροπή, που τους οδηγεί να κάνουν τη σωστή επιλογή. Όταν όμως είναι πιο υποσυνείδητη η επιλογή, τότε οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν τη λάθος ενέργεια. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στα ηθικά συναισθήματα που στις τελευταίες περιπτώσεις είναι λιγότερο έντονα.” εξήγησε η Teper.
cosmo.gr