10 συμβουλές για να βρεις δουλειά μέσα στο 2011

Δώσε έμφαση σε θέσεις που μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως δουλειά

Μία καινούργια χρονιά ξεκίνησε. Και ναι προβλέπεται δύσκολη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσύ πρέπει να χάσεις το κουράγιο σου αν ψάχνεις για δουλειά. Ξέχνα πώς πηγαίνει η οικονομία. Αρκετά προβληματίστηκες το 2010. Πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου και επικεντρώσου στο τώρα και στο πώς θα βρεις δουλειά. Το 2011 δεν θα περιμένεις οι εταιρίες να σε προσλάβουν, αλλά θα εσύ βάλεις τα δυνατά σου για να προσληφθείς και να βρεις τη δουλειά που σου ταιριάζει. Πώς θα γίνει αυτό; Όχι με μαγικές συνταγές, αλλά με σχέδιο και στρατηγική. Λάβε υπόψη σου τα 10 tips που σου προτείνω και θα με θυμηθείς:  

work-permit Περιόρισε την αναζήτηση

Μην χάνεις χρόνο στέλνοντας βιογραφικά για θέσεις εργασίας που δεν έχεις τα προσόντα ή δεν θέλεις πραγματικά. Είναι χάσιμο χρόνου! Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου όταν αξιολογείς τις ανοιχτές θέσεις. Δώσε έμφαση στις θέσεις στις οποίες αν προσληφθείς μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως δουλειά, χωρίς καν να εκπαιδευτείς και αξιοποίησε όλο το χρόνο προς αυτή την κατεύθυνση.

Επέστρεψε στα θρανία

Αν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις τις δεξιότητες, τις οποίες απαιτούν οι περισσότερες δουλειές, τότε να ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να τις αποκτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι άνεργος ξέχνα τους καφέδες και τις βόλτες και επέστρεψε στα θρανία. Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα αναζήτησε επιδοτούμενα προγράμματα ή σεμινάρια. Μόνο σε καλό θα σου βγει. Σκέψου μόνο ότι, όταν η οικονομία ανακάμψει, εσύ θα είσαι από τους περιζήτητους.

Καθόρισε τους στόχους σου

Μπορεί ο πρωταρχικός σου στόχος να είναι να βρεις δουλειά, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να αφήσεις στην τύχη τους, τους βραχυπρόθεσμους στόχους. Με λίγα λόγια, θέσε προτεραιότητες για το 2011, συνολικά, αλλά και για κάθε μήνα χωριστά. Για παράδειγμα, βάλε στόχο για τον Ιανουάριο να ενταχθείς σε ένα σύλλογο αποφοίτων ή σε μια επαγγελματική οργάνωση, το Φεβρουάριο να παρακολουθήσεις μία εκδήλωση, κ.α. Ακούγεται κάπως πιεστικό, αλλά έτσι θα μπορείς να αξιολογείς συνεχώς την πρόοδο σου.

Δοκίμασε κάτι νέο

Αν είσαι κολλημένος σε έναν άκαρπο τρόπο αναζήτησης εργασίας δοκίμασε μία νέα στρατηγική. Αν για παράδειγμα μέχρι τώρα ο μοναδικός τρόπος που χρησιμοποιούσες ήταν το internet και τα αντίστοιχα sites είναι καιρός να απευθυνθείς και σε ένα σύμβουλο. Μια πολύπλευρη προσέγγιση θα έχει, σίγουρα, καλύτερα αποτελέσματα.

Απόκτησε προβάδισμα

Αν πέσει στην αντίληψή σου μια δουλειά που μοιάζει ιδανική για σένα, φρόντισε να ξεχωρίσεις από το πλήθος. Προσπάθησε να μάθεις το όνομα του διευθυντή προσωπικού ή κάποιου που να εργάζεται στην ίδια υπηρεσία και στείλε ένα e-mail άμεσα. Κάνε το ίδιο ψάξιμο και στο internet. Βρες ότι μπορείς για τα στελέχη της εταιρίας από το LinkedIn, κ.α.

«Καλλιέργησε την online φήμη σου

Όταν ο HR βάλει στο google το όνομά σου –και πίστεψέ με θα το κάνει- θα βρει κάποιες πληροφορίες για σένα μέσα από το Facebook, το LinkedIn ή το Twitter. Το θέμα λοιπόν είναι τι είδους πληροφορίες θα είναι αυτές. Αν έχεις χτίσει ένα επαγγελματικό προφίλ online τότε κερδίζεις το στοίχημα, διαφορετικά οι εντυπώσεις θα είναι αρνητικές.

Φτιάξε τη δική σου ιστοσελίδα

Αν θέλεις να πας το προφίλ σου στο internet ένα βήμα παραπέρα, δημιούργησε τη δική σου ιστοσελίδα, στην οποία θα παρουσιάζεις τις δεξιότητες και τα ταλέντα σου με ενδιαφέροντα τρόπο. Αυτό θα σου δώσει μπόνους και θα ενισχύσει τον επαγγελματισμό σου. Αν πάλι αυτό σου φαίνεται βουνό, τότε ξεκίνα με το δικό σου blog που θα απαιτεί λιγότερο χρόνο και κόστος.

Ενημερώσου για τα νέα της αγοράς

Μείνε ενημερωμένος διαβάζοντας οικονομικές εφημερίδες, σχετικές εκδόσεις, σχόλια στα blogs. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να σου δώσουν νέες ιδέες για το πού και πώς θα ψάξεις για δουλειά.

Πούλα τον εαυτό σου

Όταν συμμετέχεις σε μία συνέντευξη, φρόντισε να είσαι καλά προετοιμασμένος. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς, ούτε για σεμνότητες. Δείξε όλα τα δυνατά σου σημεία και απαρίθμησε τα επιτεύγματά σου από τις προηγούμενες δουλειές.

Δες το ποτήρι μισογεμάτο 

Η αναζήτηση εργασίας, θα έχει σίγουρα και απογοητευτικές στιγμές. Αυτό δεν θα πρέπει να σου ρίξει το ηθικό. Μάθε από τα λάθη σου και προσπάθησε να μείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η θετική στάση θα σε κάνει πιο παραγωγικό και θα σε βοηθήσει να βρεις πιο γρήγορα την επόμενη εργασία.

της Μίνα Μπαγιώτα