Η επικοινωνία στο ζευγάρι

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο τρόπος επικοινωνίας είναι σημαντικός παράγοντας στη σχέση και τη ζωή ενός ζευγαριού. Τις περισσότερες φορές λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Κάνει τον σύντροφο να φερθεί τόσο καλά ή τόσο άσχημα , ανάλογα με τον τρόπο, που του απευθυνθήκαμε.essential-open-relationship-rules-to-know

Αυταρχικός και ηγετικός τρόπος

Συμπεριφέρεται κυριαρχικά, γιατί αισθάνεται ότι έχει τις ικανότητες να καθοδηγήσει τους άλλους, συνήθως προσελκύει συντρόφους, που τείνουν να υπακούουν και να σέβονται και φυσικά δεν παίρνουν πρωτοβουλίες.

Ανταγωνιστικός τρόπος

Περιέχει συμπεριφορές, που μοιάζουν με το αυταρχικό στυλ, με επιπλέον εχθρότητα, εγωισμό και ανάγκη υπεροχής.

Φιλύποπτος τρόπος

Εκφράζεται με εχθρικές συμπεριφορές, που έχουν την πηγή τους σε μια κατάσταση αδυναμίας του ατόμου, όπως και με συμπεριφορές απόστασης και συναισθηματικής ψυχρότητας. Βλέπει τον σύντροφό του απειλητικά, υποπτεύεται ότι θα πράξει κάτι δυσάρεστο σε βάρος του.

Υποστηρικτικός τρόπος

Το στυλ αυτό είναι φιλικό και ζεστό, χρωματισμένο, όμως, με στοιχεία κυριαρχίας.

Συνεργατικός τρόπος

Στηρίζεται στα θετικά και φιλικά αισθήματα. Τα άτομα αυτά κάνουν συμβιβασμούς, δεν επιζητούν την επικράτηση στη σχέση, επειδή νοιάζονται περισσότερο να την διατηρήσουν σε μια αρμονική κατάσταση, είναι πιο ευπροσάρμοστα και η συμπεριφορά τους διακρίνεται από πλαστικότητα.

Εξαρτημένος τρόπος

Τα άτομα αυτά εκδηλώνουν αδυναμία, θαυμασμό και εμπιστοσύνη, προκειμένου να έχουν την εύνοια και την προστασία του συντρόφου τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, άτομα με εξαρτημένο στυλ εκδηλώνουν υπερβολική εξάρτηση, υπακοή, δειλία και φόβο, με αναμεμειγμένα στοιχεία εχθρότητας, θυμού και επιθετικότητας, που πολλές φορές οδηγούν σε κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση.

Η καθημερινότητα στις σχέσεις

Στα περισσότερα ζευγάρια, το κυρίαρχο ζήτημα στις σχέσεις τους δεν είναι ούτε οι συγκρούσεις, ούτε η ασυμφωνία χαρακτήρων και απόψεων αλλά η αδιαφορία και η ουδετερότητα. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο είναι πιο εύκολο να βοηθηθούν τα ζευγάρια που έχουν αναπτύξει αρνητικό και όχι ουδέτερο τρόπο επικοινωνίας. Αυτά είναι σε θέση να δώσουν σημαντικές πληροφορίες και να περιγράψουν την εχθρότητα, την περιφρόνηση, την υποτίμηση και το μπλοκάρισμα στη σχέση τους και να προτείνουν συγκεκριμένες αλλαγές.

Αντίθετα, τα ζευγάρια με ουδέτερη επικοινωνιακή σχέση παραπονούνται για την καθημερινότητά τους , που περνά απαρατήρητη, ούτε εντάσεις αλλά ούτε και χαρά. Αν τους ζητηθεί να περιγράψουν το πρόβλημα ανάμεσά τους, νιώθουν αμήχανοι, δεν είναι σε θέση να το προσδιορίσουν , αναφέρουν μόνο το παράπονό τους, ότι η ζωή τους είναι άτονη, άχρωμη και βαρετή και η επικοινωνίας τους μηχανική

Ο ουδέτερος τρόπος επικοινωνίας είναι ο πιο ύπουλος εχθρός ενός ζευγαριού, επειδή δημιουργεί πλαστές ισορροπίες, δεν προσφέρει αφορμές για συγκρούσεις αλλά αφήνει τη ζωή και τη σχέση άδεια, χωρίς νόημα, ακινητοποιεί τους συντρόφους που δεν μπορούν να εντοπίσουν τι συμβαίνει , αισθάνονται κενό, αμηχανία και έλλειψη πληρότητας. Ενώ όλα δείχνουν καλά και στρωτά, ουσιαστικά είναι παγιδευμένοι σε μια σχέση που απουσιάζουν οι συναισθηματικές ανταλλαγές.

Αν θέλετε να αλλάξετε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας , αφού πρώτα συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει θα πρέπει :

· Να αυξήσετε την θετική συναισθηματική επικοινωνία στην διάρκεια της μέρας, και όχι μόνο με την ευκαιρία εορτών και επετείων, ανταλλάσσοντας μηνύματα που να εκπέμπουν αγάπη και αποδοχή, ενίσχυση και κατανόηση. Μια τέτοια αλλαγή δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή επειδή τα ζευγάρια παγιώνουν ένα τρόπο επικοινωνίας, « φορούν» ένα αδιάφορο προσωπείο συμπεριφοράς και αισθάνονται ότι είναι αστείο να τον αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, το κίνητρο μιας τέτοιας δύσκολης αλλαγής είναι πολύ σοβαρό: Πρόκειται για την ευτυχισμένη πορεία μιας ολόκληρης ζωής.

Μαρία Λασσιθιωτάκη – www.selftherapy.gr