Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, την νοημοσύνη μας την κληρονομούμε από τους γονείς μας. Έτσι, η κληρονομικότητα κάνει την παρουσία της ισχυρή και εδώ.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι την νοημοσύνη μας την οφείλουμε, κατά το ήμισυ, στους γονείς μας. Εξέτασαν πάνω από 3.500 άτομα σε Αγγλία και Σκωτία για να εντοπίσουν και να ελέγξουν μισό εκατομμύριο γενετικών δεικτών, μικρών, δηλαδή, αλλαγών στο DNA τους.
Η ανάλυση αυτών των αποτελεσμάτων, συναρτήσει των τεστ νοημοσύνης που συμπληρώθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αποκάλυψε ότι το 40% των διαφορών που εντοπίζονται στην ευκολία μάθησης και των ικανοτήτων στο πέρασμα των ετών, οφειλόταν στα γονίδια.Η κριτική ικανότητα και η συγκέντρωση, ελεγχόταν από γονίδια σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Ένα 50% της ικανότητας των ανθρώπων για εξέλιξη και ανακάλυψη, κρύβεται στα ίδια τους τα γονίδια.
Η πρωτοποριακή έρευνα, που η διεξαγωγή της κατέστη δυνατή χάρη σε ένα νέο τύπο γενετικής ανάλυσης, κατέδειξε τα πολλά σε αριθμό γονίδια που εμπλέκονται.
Ο επικεφαλής, καθηγητής Ian Deary, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε πως οι διαφορές στην νοημοσύνη στους ανθρώπους συνδέεται άμεσα με διάφορες σημαντικές εκφάνσεις της ζωής, συμπεριλαμβανομένου των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιτευγμάτων, του εισοδήματος, της υγείας και της ποιότητας της ζωής.Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης, επιβεβαιώνουν ότι οι διαφορές της νοημοσύνης σε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό οφείλονται στην γενετική ποικιλία.
Η έρευνα, ίσως, δώσει εξήγηση γιατί οι άνθρωποι, αν και είναι ένα συγγενικό είδος με τους χιμπαντζήδες, διαφέρουν τόσο πολύ. Το ότι μοιραζόμαστε τα ίδια γονίδια δεν αρκεί, αλλά το μυστικό κρύβεται στο πως αλληλεπιδρούν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την νοημοσύνη.