Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο έως 80% να πάθουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους έχουν οικογένεια, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας, με επικεφαλής τη Laura Pulkki-Råback, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό BioMed Central, ερεύνησαν τη χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε 3.500 άτομα με μέση ηλικία 45 ετών και συμπέραναν ότι η μοναξιά φέρνει κατάθλιψη, είτε λόγω των πιο άσχημων συνθηκών στέγασης (αφορά κυρίως τις γυναίκες), είτε λόγω έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης (ιδίως για τους άνδρες), είτε άλλων αιτίων.
Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τα νοικοκυριά του ενός ατόμου έχουν αυξηθεί σημαντικά στις δυτικές χώρες κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με συνέπεια σε αρκετές χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, περίπου ο ένας στους τρεις ανθρώπους να ζει πια μόνος.
Οι Φινλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, αγόρασαν 80% περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη, σε σχέση με όσους ζούσαν με οικογένεια. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ψυχική υγεία των μοναχικών ατόμων μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ζωή σε μία οικογένεια και γενικότερα μαζί με άλλους ανθρώπους προσφέρει συνήθως συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα κοινωνικής ένταξης, καθώς και άλλα ψυχικά οφέλη που μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη οι μοναχικοί άνθρωποι να βρουν διεξόδους προκειμένου να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, αντί να εξαρτώνται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
ΑΠΕ