Οι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για τον εαυτό τους

Νέα έρευνα του εγκεφάλου, υποδεικνύει ότι μπορούμε να αισθανθούμε καλά μιλώντας για τον εαυτό μας. Εθελοντές που μιλούσαν για τον εαυτό τους έδειξαν σημάδια δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αξία και την κινητοποίηση, δήλωσε η Diana Tamir, ερευνήτρια της μελέτης.

happiness-2 

Η ερευνήτρια, του Harvard, δήλωσε ότι αυτό βοηθά να εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη συμπεριφορά με εμμονή. Οφείλεται στο ότι τους παρέχει κάποιου είδους υποκειμενική αξία. Βασικά τους κάνει να αισθάνονται ωραία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν κάποιος μιλά για τον εαυτό του είναι επίσης υπεύθυνες για το αίσθημα επιβράβευσης που λαμβάνουμε από την τροφή, το σεξ, τα χρήματα και τον εθισμό σε ουσίες.

Η Tamir δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι περισσότερο από επιστημονική περιέργεια λαμβάνοντας υπόψη πόσο χρόνο περνούν οι άνθρωποι συζητώντας για τον εαυτό τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς , 30 έως 40% του λόγου έχει να κάνει με τον εαυτό μας. Πρόσθεσε ότι το να μιλά κάποιος για τον εαυτό του αποτελεί μια συμπεριφορά που ακολουθούμε όλη την ώρα. Όταν μιλάμε με ανθρώπους συχνά μιλάμε για τον εαυτό μας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι άνθρωποι κυρίως γράφουν πώς σκέφτονται και αισθάνονται μια συγκεκριμένη στιγμή. Τα αποτελέσματα αποτελούν μια ένδειξη γιατί ενδεχομένως το κάνουν.

Η Tamir πραγματοποίησε αρκετά πειράματα σε ανθρώπους των οποίων απεικονίστηκε ο εγκέφαλος, ενώ τους ζητήθηκε να επιτελέσουν διάφορες εργασίες.

Σε πείραμα, 78 συμμετέχοντες εξέφρασαν τη γνώμη τους σχετικά με θέματα όπως αν προτιμούσαν τον καφέ ή το τσάι και κριτίκαραν τις γνώμες των υπόλοιπων των οποίων κοιτούσαν τις φωτογραφίες.

Σε άλλο πείραμα, 117 άνθρωποι μιλούσαν για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους (μεταξύ άλλων αν ήταν περίεργοι ή φιλόδοξοι) και εκείνα των 2 τελευταίων προέδρων των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες περιοχές τους εγκεφάλου ήταν περισσότερο ενεργές όταν οι άνθρωποι μιλούσαν για τον εαυτό τους.

Η Tamir δήλωσε ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο πολλές πληροφορίες για τον εαυτό μας δίνουμε σε κάποιον τόσο πιο πολύ μας αρέσει αυτός και τόσο πιο πολύ αρέσουμε σε αυτόν. Μπορεί να αφορά τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών.

Ο ερευνητής εγκεφάλου Paul Zak, του Πανεπιστημίου Claremont, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι πολύ πειστικά και προσφέρουν πληροφορίες για την ανθρώπινη εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι αν ένα κοινωνικό ον δεν αποκαλύπτει πληροφορίες τότε άλλα πλάσματα μπορεί να σταματήσουν να επικοινωνούν μαζί του. Τα ζώα το κάνουν με μυρωδιές και κινήσεις και οι άνθρωποι με τη γλώσσα. Η έρευνα αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος μας εξελίχτηκε να δίνει ώθηση στην κοινωνικότητα.

iatronet.gr