Τα 4 μυστικά των παραγωγικών ανθρώπων

● Να προμηθευτείτε λογισμικό με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο software;
● Να κάνετε υπερωρίες;
● Να δουλεύετε μέχρι να μην ξέρετε αν έξω έχει ήλιο ή φεγγάρι;
● Ή μήπως να προσλάβετε βοηθό;

Δεν λέμε, ίσως φαίνονται «ασφαλείς» λύσεις. Μόνο που οι περισσότερες εξ αυτών, εκτός από πολυέξοδες, είναι και λανθασμένες. Και οι εποχές δεν επιτρέπουν ούτε έξοδα, ούτε λάθη.

paragogikotita

Ο δρόμος προς την παραγωγικότητα στον επαγγελματικό σας τομέα με άλλα λόγια, δεν έχει ως βασικούς τους σταθμούς τα αναβαθμισμένα λογισμικά και τις αυξημένες εργατοώρες. Βασικοί σταθμοί είναι τα ακόλουθα τέσσερα χαρακτηριστικά, τα οποία να είστε σίγουροι πως θα συναντήσετε στους πιο επιτυχημένους στην δουλειά τους, αλλά και ικανοποιημένους από την ζωή τους, επαγγελματίες. Τι κοινό έχουν, λοιπόν, όλοι αυτοί;

paragokikotita1 *  Έχουν… ζωή
Η επιτυχία στην επαγγελματική ζωή δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της προσωπικής. Οι πλέον επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν να επιδείξουν πλούσιο «υλικό» από τον ελεύθερο χρόνο τους –ναι, αν ξεχάσαμε να το αναφέρουμε, φροντίζουν να έχουν τέτοιον. Ασχολούνται με ένα σπορ, κάνουν ταξίδια με την οικογένειά τους, φροντίζουν τον κήπο τους, δραστηριοποιούνται δημιουργικά στην προσωπική τους ζωή.

Κι αυτό, όχι μόνο γιατί χρειάζεται ένα αντίβαρο στην μονοτονία του εργασιακού φόρτου, αλλά επειδή μέσα από τις δραστηριότητές μας στην προσωπική μας ζωή, μπορούμε να «οπλιστούμε» με ικανότητες, γνώσεις και ενέργεια που θα επηρεάσουν θετικά την μετέπειτα εργασία μας.

* Παίρνουν… ανάσα

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι αν δουλέψεις χωρίς σταματημό, θα παράγεις περισσότερο έργο και θα προχωρήσεις περισσότερο με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σου. Ακόμη όμως και ένας νευρολόγος θα μας έλεγε ότι αυτή είναι μια απολύτως λανθασμένη προσέγγιση: Ο εγκέφαλος και ο οργανισμός μας θα στερούνταν σύντομα τους «πόρους» ενέργειάς του και η κούραση θα οδηγούσε σε χαμηλή απόδοση των εγκεφαλικών διεργασιών. Με απλά λόγια, θα «κολλούσαμε».

Τα διαλείμματα – ένα λεπτό για να περπατήσεις και να «ξεπιαστείς, είκοσι λεπτά για το γεύμα της ημέρας χωρίς να σκέφτεσαι την δουλειά ή έστω μερικές ανάσες πού και πού μπορούν να «φρεσκάρουν» τον εγκέφαλό μας και να του… πατήσουν το reset. Έτσι, μπορεί κανείς μετά από ένα πεντάλεπτο διάλειμμα να σκεφτεί λύσεις, που δεν θα του έρχονταν στο μυαλό, ακόμα κι αν έμενε δύο ώρες επιπλέον στο γραφείο δουλεύοντας ασταμάτητα και σπάζοντας το κεφάλι του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι καλύτερες ιδέες έρχονται σε «περίεργες» ώρες, όπως στο αυτοκίνητο, μετά τον ύπνο ή ακόμη και στην… τουαλέτα.

paragokikotita2 * Έχουν περάσει από πολλούς εργασιακούς τομείς

Κι αυτό συνεπάγεται ευρύτητα σκέψης, καθώς όσοι έχουν περάσει από διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας και αντιστοίχως από «πλαίσια» αρμοδιοτήτων, γνωρίζουν τι χρειάζεται κάθε τομέας μιας παραγωγικής διαδικασίας. Έχοντας την εμπειρία από διαφορετικούς τρόπους δουλειάς και μεθόδους προσέγγισης καταστάσεων και προβλημάτων, οι επαγγελματίες αποκτούν την ικανότητα να προωθούν με τον πιο κατάλληλο τρόπο την παραγωγικότητα της επιχείρησης ή της εργασίας του.

* Έχουν σπουδαίους συνεργάτες

Είτε πρόκειται για επαγγελματικούς συνεργάτες, είτε για προσωπικές γνωριμίες, οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον κύκλο γνωριμιών μας, συνθέτουν ως ένα βαθμό και την προσωπικότητά μας. Επιρροές από ηγετικές προσωπικότητες σε νέες ή παλιότερες δουλειές μας, «ανταγωνιστές» στον ίδιο χώρο, ένας σύντροφος που ξέρει να δίνει τις κατάλληλες συμβουλές και να «αποσυμφορεί» το άγχος, όλες οι διαπροσωπικές μας επαφές οφείλουν να περνούν από το «φίλτρο» του επαγγελματία, ώστε ο τελευταίος να υιοθετεί τα χαρακτηριστικά που θα τον ωφελήσουν στην εργασιακή του ταυτότητα.

In2Life