Θέλω να πάω σε ψυχολόγο γιατί νιώθω την ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου. Πότε προτείνεται η ψυχοθεραπεία ως λύση; Πώς θα επιλέξω το είδος της θεραπείας;
Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία ψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών μέσω της χρήσης ψυχολογικών μεθόδων.
Οι πιο ευρέως εφαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η γνωσιακή – συμπεριφορική, η υποστηρικτική, η ομαδική, η ψυχαναλυτική, η πελατοκεντρική και η συστημική θεραπεία. Το πρώτο βήμα είναι να διαβάσετε για τις διάφορες προσεγγίσεις μέσα από τους ιστοτόπους των επίσημων ψυχοθεραπευτικών εταιρειών στις οποίες υπάγονται και να σκεφθείτε τι σας ταιριάζει.
Είναι σημαντικό επίσης να επισκεφθείτε ψυχολόγο ή ψυχίατρο που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο θεραπευτικό μοντέλο και θα είναι πιστοποιημένος θεραπευτής από την ανάλογη ψυχοθεραπευτική εταιρεία.
Η σχέση ανάμεσα σε εσάς και στον θεραπευτή σας είναι σημαντικότερη από τη θεραπευτική προσέγγιση. Η αποδοχή και η εμπιστοσύνη ανάμεσά σας αποτελούν προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία.
Σε γενικές γραμμές, τα άτομα επισκέπτονται ψυχολόγο για να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινότητά τους. Κατάθλιψη, άγχος, άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, δυσκολίες στον ύπνο, στη λήψη τροφής, τη σεξουαλική λειτουργία, προβλήματα στην επικοινωνία με τον σύντροφο, διαχείριση πένθους, αναστολές στην εκπλήρωση των προσωπικών επιθυμιών, αίσθημα αδιεξόδου στην καθημερινότητα, υπαρξιακές αναζητήσεις, μοναξιά και ανάγκη για επικοινωνία, είναι οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο στον ψυχολόγο.
Ακόμη και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σύμπτωμα, η ανάγκη κατανόησης του εαυτού και η νοηματοδότηση της προσωπικής ιστορίας αποτελούν ισχυρά κίνητρα.
Τι μπορώ να περιμένω από την επίσκεψή μου σε ψυχολόγο; Πόσες φορές θα πάω; Πόσο γρήγορα θα βρω λύση, πώς θα καταλάβω αν βοηθιέμαι;
Οι πρώτες συνεδρίες θα εστιαστούν στη δημιουργία σχέσης με τον ψυχολόγο σας και στον εντοπισμό των βασικών δυσκολιών σας. Σιγά σιγά θα μπείτε στη συλλογιστική ότι μόνη σας θα βρίσκετε λύσεις με την καθοδήγηση του θεραπευτή.
Ο ψυχολόγος δεν είναι μαθηματικός για να σας λύσει το πρόβλημα ούτε παθολόγος για να σας χορηγήσει μια εύπεπτη συνταγή. Είναι ο άνθρωπος-σύμμαχος στην κατανόηση του εαυτού σας και την επίτευξη των υπερβάσεων που επιθυμείτε να κάνετε.
Η υπομονή λοιπόν είναι πανάκεια αλλά και μια σημαντική κατάκτηση συνολικά για τη ζωή σας. Προσφέρετε τον κατάλληλο συμβολικό χώρο αλλά και τον χρόνο στον εαυτό σας και τον θεραπευτή σας για να μπορέσει να σας βοηθήσει.
Έξι μήνες με ένα χρόνο, σε γενικές γραμμές, είναι μια πρώτη περίοδος που προτείνεται χρονικά για μια ψυχοθεραπεία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη χρονιότητα και την έκταση του προβλήματος. Το αν βοηθιέστε ή όχι θα το νιώσετε μέσα σας, ακόμη και αν ορατά οι άλλοι δεν τον βλέπουν στην αρχή.
της Μυρσίνης Κωστοπούλου ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας