Τα social media αυξάνουν το άγχος και την ανασφάλεια των μαθητών γι αυτό βάλτε κανόνες

Τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν αδύνατο να συναντηθείτε με κάποιον αν δε διαθέτει λογαριασμό σε κάποιο από τα δημοφιλή social media. Με την αύξηση της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης, οι μελέτες δείχνουν πως τα social media έχουν κοινωνικές συνέπειες που ξεκινούν από το άγχος, τον εθισμό και φτάνουν μέχρι και την κατάθλιψη.

social_media Ο Bryce Hagedorn, σύμβουλος ψυχικής υγείας για τον εθισμό, έχει παρατηρήσει πώς όσο περισσότερο οι μαθητές απέχουν από το Internet ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκδηλώνουν στερητικά συμπτώματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Για τους ανθρώπους όμως που μπορεί να είναι ντροπαλοί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ένα νέο, φαινομενικά πιο εύκολο τρόπο να αλληλεπιδρούν με τους άλλους κι αυτό γιατί ενεργούν με διαφορετικό τρόπο στο Διαδίκτυο από ό, τι στην πραγματική ζωή. Αυτό πολλές φορές σημαίνει ότι μοιράζονται πάρα πολλές πληροφορίες για τον εαυτό τους ή το ακριβώς αντίθετο δημοσιεύουν ελάχιστα πράγματα και δεν γνωρίζει κανείς ποιοι πραγματικά είναι.

Αν δεν μπορείτε χωρίς το Facebook τουλάχιστον βάλτε τους κανόνες σας

 

Όσο και να προσπαθούμε να κόψουμε το Facebook, μερικές φορές αυτό είναι αδύνατο. Και όχι απαραίτητα γιατί έχουμε εξαρτηθεί. Μπορεί πολύ απλά να μας είναι όντως χρήσιμο, να μας βοηθά να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Αν λοιπόν θέλουμε να το χρησιμοποιούμε αλλά όχι να είμαστε δέσμιοί του, ας βάλουμε τους δικούς μας κανόνες.

Ένα πρώτο καλό βήμα είναι να φτιάξουμε τις ρυθμίσεις για το τι μοιραζόμαστε και με ποιους. Ας μελετήσουμε τις επιλογές που μας δίνει το ίδιο το δίκτυο και ας επιλέξουμε αυτό που μας εκφράζει καλύτερα. Το επόμενο βήμα είναι να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε συνδεδεμένοι. Ακόμα καλύτερα, να απενεργοποιήσουμε και την εφαρμογή στο κινητό μας.

Σημαντικό είναι επίσης να ξεχωρίσουμε και τους φίλους μας. Πόσους θέλουμε όντως να τους έχουμε; Να μαθαίνουμε νέα τους αλλά το κυριότερο, να μαθαίνουν και αυτοί τα δικά μας;

Το Facebook αγαπάμε να το μισούμε και μισούμε που το αγαπάμε. Ας το φέρουμε στα μέτρα μας