Όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε κάποιες φορές θυμό ή απογοήτευση και τα μικρά παιδιά δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Σε αντίθεση όμως με τους ενήλικες που έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους, τα παιδιά δεν γνωρίζουν ακόμα πως να διαχειρίζονται τον θυμό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλωτσούν, να χτυπούν, να δαγκώνουν και γενικά να εκδηλώνουν μια επιθετική συμπεριφορά.
Αν το παιδί σας συνηθίζει να συμπεριφέρεται με επιθετικότητα απέναντι σε εσάς ή σε άλλα παιδιά, μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να εκφράζει το θυμό του με λιγότερο βίαιους τρόπους, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
-
Θέστε αυστηρά όρια. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια δεν είναι αποδεκτή από κανέναν.
-
Βοηθήστε το να μάθει να αντιδρά αλλιώς. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζει το θυμό του με λόγια. Εξηγήστε του ότι είναι προτιμότερο να λέει πως αισθάνεται και όχι να χτυπά ή να δαγκώνει.
-
Μην ενθαρρύνετε τα νταηλίκια. Πολλοί γονείς καμαρώνουν για τον δυναμισμό του παιδιού τους, ειδικά αν είναι αγόρι. Προσοχή όμως, γιατί είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί που επαινείται όταν φέρεται με δυναμισμό, να ξεπεράσει τα όρια.
-
Μην το χτυπάτε για να το πειθαρχήσετε. Αν συνηθίζετε να χτυπάτε το παιδί σας σαν μέσο πειθαρχίας, στην ουσία αναιρείτε όλα όσα του έχετε πει και έτσι νιώθει πως κι εκείνο μπορεί να χτυπά όποτε θέλει.
-
Μην του κάνετε τα χατίρια. Αν το παιδί αρχίζει να σας κλωτσά επειδή δεν του παίρνετε μια σοκολάτα και εσείς, για να το ηρεμήσετε, σπεύδετε να του την αγοράσετε, τότε το παιδί μαθαίνει ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχει το σκοπό του.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να είστε εσείς σταθεροί και αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς του παιδιού σας. Αν τη μία φορά το τιμωρείτε, επειδή σας χτύπησε και την άλλη φορά που φέρεται με τον ίδιο τρόπο, δεν το επιπλήττετε, τότε του περνάτε λάθος μήνυμα.