Το παιδί σας έχει μπει στην εφηβεία κι εσείς νιώθετε ότι έχετε χάσει τελείως την επαφή μεταξύ σας. Εκτός από τις συχνές συγκρούσεις, πλέον δε μπορείτε να συνεννοηθείτε μαζί του ούτε για κάτι απλό! Εκείνο προσπαθεί να διεκδικήσει την αυτονομία του ενώ νιώθετε ότι σας αγαπάει μόνο όταν δε βρίσκεστε στο σπίτι! Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να διατηρήσετε την επαφή με το παιδί σας;
Στην εφηβεία το σημαντικότερο για το παιδί είναι οι φίλοι του. Μαζί τους μοιράζεται τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις απορίες του. Δείχνει πως όσο λιγότερο βλέπει τους γονείς του τόσο καλύτερα νιώθει ενώ όταν οι γονείς του προσπαθούν να το πλησιάσουν, εκείνο τους αποφεύγει και προκαλεί εντάσεις.
Παρόλα αυτά οι έφηβοι θέλουν και χρειάζονται την επαφή με τους γονείς τους απλά έχουν την ανάγκη να τοποθετηθούν εχθρικά απέναντί τους. Η παρουσία των γονιών παραμένει σημαντική απλά αλλάζει ο ρόλος τους. Δεδομένου ότι ο έφηβος δε συγκεκριμενοποιεί τα αιτήματά του, οι γονείς θα πρέπει να ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο παρουσίας ακόμα και αν το παιδί δείχνει ότι δεν τους έχει ανάγκη.
Ο έφηβος τώρα πια δε θέλει να πηγαίνει βόλτες μαζί τους ή να κάθεται στο τραπέζι. Οι σχέσεις κινούνται σε διαφορετικό επίπεδο, περνούν μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, τις κοινές δραστηριότητες και τα ταξίδια.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση
Θα πρέπει να ανακαλύψετε και να αναπτύξετε καινούργιες συνήθειες, ψάχνοντας κοινά επίπεδα ενδιαφέροντος ώστε να εξισορροπήσετε τις σχέσεις και να διατηρήσετε την επαφή με το παιδί σας. Δηλαδή, θα πρέπει να βρείτε μία δραστηριότητα που ευχαριστεί τόσο εσάς όσο και το παιδί σας, ώστε να μπορείτε να περνάτε κάποιες ώρες με το παιδί σας που θα επικοινωνείτε και θα περνάτε όμορφα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο έφηβος να περνάει κάποιες στιγμές μόνος με τον έναν από τους δύο γονείς καθώς ο διάλογος είναι ευκολότερος μέσα σε ένα ήσυχο πλαίσιο.