Η κακή εκπαίδευση και οι προσωρινές συμβάσεις ευθύνονται για την ανεργία στην Ευρώπη, απεφάνθησαν οι 27 υπουργοί Εργασίας της ΕΕ, σε ανεπίσημη σύνοδο τους στη Βαρκελώνη στις 29 Ιανουαρίου 2010.
Τον Δεκέμβριο του 2009 το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών εκτοξεύτηκε στο 21,4% στις χώρες της ΕΕ, ποσοστό υπερδιπλάσιο του συνόλου του πληθυσμού (9,6%).
“Η ανεργία των νέων είναι κυρίως ζήτημα εκπαίδευσης", έκρινε ο επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ οι υπηρεσίες της οποίας ετοιμάζουν ένα "πακέτο" ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ σε μικρά δάνεια για νέους που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Η Ολλανδία είναι η μοναδική χώρα με μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας στους νέους (7,6%) και ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 10,1%. Σε άλλες χώρες όμως η κατάσταση είναι δραματική: στην Ισπανία σχεδόν ένας στους δύο νέους (ποσοστό 44,5%) είναι άνεργος.
Όσον αφορά τις απολύσεις στην Ισπανία το 90% αφορά άτομα με προσωρινές συμβάσεις εργασίας. Έτσι η Ισπανία θα επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για την εκπαίδευση των νέων.
Ο υπουργός Εργασίας της Ιρλανδίας, όπου η ανεργία των νέων φτάνει το 31,5%, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να μη "θυσιαστεί" μια ολόκληρη γενιά. "Ο κίνδυνος είναι οι νέοι να εξαρτηθούν από την κοινωνική πρόνοια, να μην αποκτήσουν ποτέ εργασιακή εμπειρία", εξήγησε. Η Ιρλανδία έχει εισάγει προγράμματα βοήθειας για τους νέους κάτω των 20 ετών προκειμένου να τους ωθήσει στην εργασία, εκπαιδεύοντάς τους σε διάφορους τομείς, όπως στις κατασκευές.
Ωστόσο, στη Βαρκελώνη δεν προτάθηκε καμία "μαγική" λύση για το πρόβλημα. "Βραχυπρόθεσμα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δηλώνουμε τις καλές προθέσεις μας. Είναι πραγματικά αδύνατον να έχουμε άμεσα αποτελέσματα όταν το κρίσιμο ζήτημα είναι η εκπαίδευση", σημείωσε ο υπουργός Εργασίας της Ουγγαρίας. Στη χώρα του η ανεργία των νέων αγγίζει το 29,1%.
"Οι σπουδές και η εκπαίδευσης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες της αγοράς", επέμεινε.
"Μερικές φορές χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό που δεν υπάρχει στην αγορά. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό που παράγεται στα πανεπιστήμια έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", τόνισε ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων.