Κρίση στην εκπαίδευση. Μια κρίση που υπάρχει χρόνια.

Εδώ και χρόνια μιλάμε όλοι για το απαρχαιωμένο σύστημα εκπαίδευσης που είναι εντελώς αποκομμένο από της εργασιακές ανάγκες της χώρας. Με την πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση κρίση που περνάει η χώρα, αυτό το πρόβλημα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Η ελλιπής ως μηδαμινή χρηματοδότηση στην παιδεία καταφέρνει στην ουσία να δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων και νέους χωρίς όνειρα και φιλοδοξίες. Παρέχεται στις νέες γενιές μια εκπαίδευση με παλιά μέσα και βασισμένη σε παλιές και ξεπερασμένες προ πολλού πρακτικές και φόρμουλες.recortes-de-educacion

Νέοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το να έχουν ένα πτυχίο δεν είναι πάντα εγγύηση για να βρουν μια δουλειά. Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα είναι δομημένο όπως και στο παρελθόν, δίνοντας προτεραιότητα στην αποστήθιση και στην κλασσική γνώση. Αφήνοντας απ” έξω την ευφυΐα, τα ταλέντα και τις κλίσεις ενός παιδιού αλλά και την διάνοια που μπορεί να υπάρχει σε μια τάξη και να την αφήνει ανεκμετάλλευτη. Μια νοοτροπία εκπαίδευσής που χωρίζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες έξυπνων και ηλιθίων. Όπου έξυπνος θεωρείται αυτός που τα πάει κάπως καλά σε όλα και μπορεί να αποστηθίζει σελίδες ολόκληρες ανούσιας γνώσης και ηλίθιος αυτός που είτε έχει κάποιο ταλέντο και δεν τον ενδιαφέρουν τόσο πολύ τα υπόλοιπα μαθήματα ή απλά είναι λιγότερο της θεωρητικής μάθησης και έχει κλίση προς τεχνικά επαγγέλματα. Έτσι, η εκπαίδευση εξακολουθεί να βασίζεται στους πυλώνες της ακαδημαϊκής και πνευματικής γνώσης καταστρέφοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων.

education-logo Επί του παρόντος, αυτό στην ουσία καλύπτεται από μια επιδημία δυσλεξίας, ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας που είναι τόσο ψευδείς και ανεπαρκείς δικαιολογίες. Πολλοί ιατροί χορηγούν στα παιδιά ιατρικά σκευάσματα ή διαφορές άλλες θεραπείες απλά και μόνο για κερδοσκοπικούς λόγους αφού φαίνεται όλο αυτό να οφείλεται σε «μόδα» χωρίς να έχει τόσο μεγάλη και πολυπληθής βάση. Σήμερα, τα παιδιά λαμβάνουν πιο πολλά οπτικά ερεθίσματα και πληροφορίες από κάθε άλλη φορά και από πολλές διαφορετικές πηγές (σχολείο, ΜΜΕ, ίντερνετ, βιβλία κτλ). Από την άλλη πλευρά, «τιμωρούνται» όταν αποσπάται η προσοχή τους από το απαρχαιωμένο και βαρετό υλικό της μελέτης που διδάσκονται στο σχολείο, το οποίο ως επί το πλείστον αποτυγχάνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους. Καλό θα ήταν να κατανοήσουμε πως τα παιδιά μας, στο μεγαλύτερο ποσοστό, δεν έχουν κάποια πάθηση αλλά απλά βαριούνται την δομή του σημερινού σχολείου.

Η εκπαίδευση είναι στάσιμη και πεζή και δεν λαμβάνει υπόψη την διαφορετικότητα του κάθε ατόμου και αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται μια ριζική ανανέωση

education1

Πριν χρόνια στην Γαλλία είχε γίνει μια μελέτη σχετικά με την διαφορετική σκέψη κάθε παιδιού που είναι και η ουσιαστική ικανότητα για τη δημιουργικότητα. Με απλά λόγια είναι η δυνατότητα που έχουν κάποια παιδιά να βρουν πολλές διαφορετικές απαντήσεις σε μία ερώτηση ή πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να ερμηνεύσουν ένα γεγονός. Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 1500 παιδιά από το νηπιαγωγείο και το αποτέλεσμα ήταν πως το 90% αυτών ήταν ιδιοφυΐες.

Τα ίδια παιδιά ελέγχθηκαν πέντε χρόνια αργότερα, όταν ήταν μεταξύ 8 και 10 ετών και το ποσοστό έπεσε στο 50%. Πέντε χρόνια αργότερα επαναλήφθηκε ο έλεγχος, όταν ήταν ηλικίας 13-15 ετών, το ποσοστό αυτό μειώθηκε περαιτέρω. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι γεννιόμαστε με την ικανότητα να σκεφτόμαστε διαφορετικά και ιδιαίτερα αλλά με την πάροδο του χρόνου χάνουμε αυτή μας τη διαφορετικότητα και την ευφυΐα αναμασώντας στείρα γνώση και μπαίνοντας σε μια αγέλη ημιμάθειας.

Η σημερινή κρίση δίνει μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε το σύστημα της εκπαίδευσης. Το να απολύουμε προσωπικό και να κόβουμε πόρους από την παιδεία για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους μας οδηγεί όλο και βαθύτερα στην κρίση. Έχουμε πληθώρα έξυπνων παιδιών που η εκπαίδευση τους μεταμορφώνει, ευτυχώς όχι όλους, σε εξάρτημα μιας φαύλης μηχανής παραγωγής άνεργων πτυχιούχων. Φυσικά ακόμη και μέσα σε αυτό το στρεβλό τοπίο εκπαίδευσης υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι φωτεινές εξαιρέσεις και μακάρι να γίνουν πηγές έμπνευσης και για τους υπόλοιπους.

Είναι μύθος πως υπάρχει δημόσια και δωρεάν παιδεία,  υπάρχει δημόσια και μερικώς δωρεάν απαρχαιωμένη αποστήθιση μουχλιασμένης γνώσης.

Πηγή: Το Κλειδί της Σκέψης

Πηγή για την μελέτη πάνω στα ευφυή παιδιά στην Γαλλία, από την εφημερίδα Le Monde