Ψυχαναγκασμός είναι η μανιώδης επανάληψη ορισμένων πράξεων με τρόπο αυστηρότατα τελετουργικό, ενώ η ψυχαναγκαστική διαταραχή αφορά στο 3% του πληθυσμού. Επίσης, η τελειομανία είναι μια μορφή ψυχαναγκασμού.
Η καθημερινή μας ζωή κυλά συνήθως με ένα συγκεκριμένο ρυθμό. Για να γίνει πιο εύκολη ακολουθούμε μικρές τελετουργίες, όπως να διατηρούμε σε τάξη το σπίτι μας, να φροντίζουμε για την ασφάλειά μας.
Κάποιες φορές όμως γινόμαστε σκλάβοι των συνηθειών μας.
Η ψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια νεύρωση που πολλές φορές συνυπάρχει με την ιδεοληψία.
Ιδεοληψία είναι η επαναλαμβανόμενη και επίμονη σκέψη ή εικόνα που βιώνει ένα άτομο και του προκαλεί άγχος. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος που ελέγχει δύο και τρεις φορές αν έχει κλείσει τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι του πριν φύγει για τη δουλειά, γιατί σκέφτεται συνέχεια ότι θα προκληθεί πυρκαγιά. Ο ψυχαναγκασμός αυτός του να ελέγχει πολλές φορές αν έχει κλείσει τις ηλεκτρικές συσκευές τον βοηθά στον κατευνασμό του άγχους του που προκαλείται από την ιδεοληψία του κινδύνου της πυρκαγιάς.
Οι καθημερινοί ψυχαναγκασμοί θεωρούνται υγιείς, εφόσον δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας. Σε κάποιους μάλιστα αποτελούν τελετουργίες που κάνουν την ζωή τους εύκολη κι ευχάριστη. Σε κάποιους όμως καταστρέφουν την καθημερινότητα και μειώνουν την λειτουργικότητα. Δεν είναι φυσιολογικό να χάνει κάποιος τα ραντεβού του ή να καταστρέφει τις προσωπικές του σχέσεις επειδή η ροή των πραγμάτων δεν ακολουθεί συγκεκριμένο τελετουργικό σχέδιο.
Συνηθισμένοι ψυχαναγκασμοί:
-Για να φύγει κάποιος από το σπίτι και να πάει ακόμη και στο περίπτερο θα πρέπει να είναι πεντακάθαρος και αψεγάδιαστος.
-Το βράδυ πριν κοιμηθεί θα πρέπει να είναι στο σπίτι τα πάντα σε τάξη.
-Το πρωί πριν φύγει για τη δουλειά ελέγχει πολλές φορές τις ηλεκτρικές συσκευές αν είναι κλειστές.
-Για να κοιμηθεί το σεντόνι πρέπει να είναι τέλεια στρωμένο.
-Το χαρτί της τουαλέτας πρέπει να βγαίνει από την πάνω επιφάνεια.
-Μασάει πολύ ώρα το φαγητό πριν το καταπιεί.
-Φοράει τα ρούχα του σιδερωμένα στην τρίχα.
-Φοβάται τη βρομιά και τα μικρόβια, κάνει μπάνιο ή απολυμαίνει ξανά και ξανά τα χέρια του σε βαθμό τέτοιον που πολλές φορές δεν καταφέρνει να βγει έξω από την πόρτα του σπιτιού του.
Για να βοηθήσει κάποιος τον εαυτό του να απαλλαγεί από τους ψυχαναγκασμούς που του κάνουν δύσκολη τη ζωή πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει ορισμένες από αυτές τις επαναλαμβανόμενες συνήθειες. Τόσο απλά!
emedi.gr Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά