Το στρες επιβαρύνει ιδιαίτερα την υγεία των γυναικών

Women-MedicineΟι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές ασθένειες εξαιτίας του στρες σε σχέση με τους άντρες, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από τις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές ασθένειες

Οι γυναίκες που υποφέρουν από καρδιακές ασθένειες, εμφανίζουν πολύ πιο σοβαρές επιπλοκές όταν βιώνουν καταστάσεις στρες, επισημαίνουν οι ερευνητές. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζουν μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά –κατάσταση γνωστή ως «μυοκαρδιακή ισχαιμία»- κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο μυ της καρδιάς, μειώνοντας την ικανότητά του να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα.

Επιπλέον, όταν οι γυναίκες έχουν στρες εμφανίζουν πιο νωρίς σημάδια σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, μια διαδικασία γνωστή ως «αυξημένη συσσώρευση αιμοπεταλίων». Οι θρόμβοι μπορεί να μπλοκάρουν τις αρτηρίες και να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιακής προσβολής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρδιακές ασθένειες –η κύρια αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο- σε γενικές γραμμές επηρεάζουν περισσότερο τους άντρες, απ’ ό,τι τις γυναίκες. Ωστόσο, από την ηλικία των 50 ετών και μετά, οι πιθανότητες εμφάνισης τους είναι παρόμοιες τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες.

Attractive woman holding her headΠροηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει το στρες με την εμφάνιση καρδιακών ασθενειών, καθώς επίσης και με ανθυγιεινές συνήθειες –οι οποίες επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς- όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερφαγία.

Ακόμη, το στρες αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό. Αυτές οι ορμόνες μπορεί να οδηγήσουν στη συνέχεια σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιοπάθειας, καθώς η καρδιά «εργάζεται» πιο σκληρά για να αντλήσει περισσότερο αίμα και να το κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα.

Είναι γνωστή σε όλους η σχέση του ψυχικού στρες και των καρδιαγγειακών ασθενειών. Η συγκεκριμένη μελέτη αποκαλύπτει, ότι το ψυχικό στρες επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία των ανδρών και των γυναικών με διαφορετικό τρόπο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτή τη διαφορά, όταν κάνουμε διαγνώσεις και όταν θεραπεύουμε ασθενείς για καρδιαγγειακά νοσήματα» πρόσθεσε η ίδια.

www.news.gr