Αρνητικά συναισθήματα: Πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Τα αρνητικά συναισθήματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το θυμό, τη θλίψη, το μίσος, τη λύπη και τη ζήλια. Σε ορισμένες καταστάσεις, είναι εντελώς φυσιολογικό να εκδηλώνονται τα συναισθήματα αυτά.

synaisthimata Όμως όταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βρίσκεστε σε αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσετε να απολαμβάνετε τη ζωή. Είναι λοιπόν σημαντικό, αφού κατανοήσετε τους μηχανισμούς που ευθύνονται για την κακή ψυχολογική σας κατάσταση, να λάβετε μέτρα που σταδιακά θα σας επιτρέψουν να ελέγχετε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα που σας κυριεύουν.

Τα συναισθήματα είναι σύνθετες αντιδράσεις. Μπορεί να είναι ψυχολογικά και έχουν σχέση με αυτά που σκεφτόμαστε ή μπορεί να είναι βιολογικά και έχουν σχέση με αυτά που νιώθουμε.

Πρέπει να ξέρετε ότι ο εγκέφαλος μας, αντιδρά σε αυτά που σκεφτόμαστε. Απελευθερώνει ορμόνες και χημικές ουσίες που μας προκαλούν μια κατάσταση διέγερσης.

Όλα τα συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά, μας επηρεάζουν με αυτού του είδους μηχανισμούς. Πρόκειται για σύνθετες διαδικασίες και η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι και δεν έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες για να τα αντιμετωπίσουμε.

Για αυτό συχνά δυσκολευόμαστε να χειριζόμαστε σωστά αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις. Τα αρνητικά συναισθήματα, μας κάνουν να νιώθουμε λυπημένοι και δυστυχισμένοι.

Τα συναισθήματα αυτά μας οδηγούν στο να αποδοκιμάζουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους. Μειώνουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που έχουμε.

mirror Το μίσος, ο θυμός, η ζήλια και η λύπη, μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Εάν όμως τα αφήσουμε να μας ελέγχουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα μας αφαιρούν από την αγάπη και τον ενθουσιασμό για τη ζωή.

Τα αρνητικά συναισθήματα, μας εμποδίζουν από του να σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε λογικά. Μας εμποδίζουν να βλέπουμε αντικειμενικά και προοπτικά τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Όταν είμαστε υπό την επήρεια αρνητικών συναισθημάτων, έχουμε την τάση να βλέπουμε μόνο αυτά που θέλουμε να βλέπουμε και να θυμόμαστε μόνο αυτά που θέλουμε να θυμόμαστε.

Εισερχόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων που παρατείνει το θυμό ή τη στεναχώρια και μας εμποδίζει από του να απολαμβάνουμε τη ζωή. Όσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο θεμελιώνεται το πρόβλημα.

Επίσης οι λανθασμένοι χειρισμοί για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων, μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση.

Για παράδειγμα εάν ο θυμός, μας οδηγεί στη βία, τότε αυτό βλάπτει ακόμη περισσότερο την κατάσταση μας. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να χειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε σωστά τα αρνητικά συναισθήματα.

Είναι σημαντικό αρχικά να μη μεγεθύνουμε το πρόβλημα λόγω του ότι το περνούμε και το ξαναπερνούμε συνεχώς στο μυαλό μας. Πρέπει επίσης να αποδεχτούμε ότι κατά καιρούς θα έχουμε κακά συναισθήματα διότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ζωής.

Είναι προτιμότερο να εστιάζουμε την προσοχή μας στην αναζήτηση τρόπων για να ξεφεύγουμε από αυτά και να κάνουμε τους εαυτούς μας να νιώθουν καλύτερα.

Η χαλάρωση με διάφορους τρόπους όπως το διάβασμα, το περπάτημα και οι συνομιλίες με φίλους, είναι σε θέση να βοηθά σημαντικά. Επίσης μπορεί να απευθυνθούμε για βοήθεια στο γιατρό, στον ψυχολόγο, στην οικογένεια μας.

Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να αναγνωρίζουμε τα γεγονότα εκείνα που μας κάνουν να αισθανόμαστε λύπη, στεναχώρια, θυμό, ζήλια ή μίσος.

Αναγνωρίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα και γνωρίζοντας τι τα προκαλεί, μπορεί να προετοιμαζόμαστε καλύτερα εκ των προτέρων για την αντιμετώπιση τους.

Η σωματική άσκηση μειώνει το στρες και τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη διέγερση που προκαλεί το στρες στον οργανισμό μας. Η ανακούφιση που προσφέρει η σωματική άσκηση, μας επιτρέπει να χειριζόμαστε καλύτερα τα αρνητικά ψυχικά συναισθήματα.

Τέλος, είναι αναγκαίο να αφήνουμε το παρελθόν στο παρελθόν. Δεν είναι καλό, να επανεξετάζουμε συνεχώς τις κακές καταστάσεις που βιώσαμε διότι αυτό μας κλέβει το παρόν και μας κάνει να νιώθουμε συνεχώς άσχημα.

psixologia.medlook.gr