Έχοντας τελειώσει τις σπουδές σας και έχοντας δώσει πάρα πολλές εξετάσεις στη ζωή σας, πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζεται και κάτι ακόμα όσον αφορά την κατάκτηση μιας πολυπόθητης θέσης εργασίας. Την συνέντευξη !
Ελάτε για να σας πούμε μερικά μυστικά που ίσως σας βοηθήσουν!
Μία από τις τελευταίες τεχνικές όσον αφορά το θέμα πρόσληψης ενός υποψηφίου είναι το να του θέτουν ερωτήσεις κάπως “ύπουλες” ή και πονηρές ακόμα για να εξετάσουν τη διανοητική του ικανότητα. Προετοιμαστείτε και μην φοβάστε!
Επιτυχημένες συνεντεύξεις που αφορούν θέσεις εργασίας μπορούν να παρομοιαστούν με μια πολύ καλή θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστή εσάς. Έτσι λοιπόν έχετε τον πρώτο ρόλο και αυτό σημαίνει πως αν, ήσαστε πειστικός έχετε αυτοπεποίθηση καλή διάθεση και είστε προετοιμασμένος σίγουρα θα κερδίσετε και το κοινό σας – που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο μελλοντικός εργοδότης σας!
Θα σας δώσω μερικές αποδεδειγμένες υποδείξεις για να δημιουργήσετε μια δυνατή εντύπωση αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Θα ήταν ιδανικό αντί απλά να φτάσετε μερικά λεπτά νωρίτερα ώστε να είσθε σίγουρος ότι έχετε την εμφάνιση ενός επαγγελματία καλά οργανωμένου, να χρησιμοποιήσετε μια ή δυο μέρες πριν την συνέντευξη ώστε να σκεφτείτε και να μελετήσετε τα επαγγελματικά κατορθώματά σας ή τις σπουδές σας. Επίσης, καλό θα ήταν να επισημάνετε τα καλύτερα σημεία του βιογραφικού σας. Με αυτό τον τρόπο να είστε σίγουροι ότι η αυτοπεποίθησή σας θα ανέβει παρά πολύ!
Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να αξιολογήσετε τις ικανότητες σας, τις ακαδημαϊκές σας επιτυχίες καθώς και τις επιτυχημένες εργασιακές εμπειρίες με τόσο άνετο και εύκολο τρόπο σαν να μιλούσατε για το που μένετε τoν αριθμό του τηλεφώνου σας και το όνομά σας!
Θα πρέπει ακόμα να ενημερώσετε το βιογραφικό σας για οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα είχατε αναλάβει ή βγάλατε εις πέρας.
Ένας τρόπος για να προωθήσετε το εργασιακό σας image είναι να χρησιμοποιείτε στο λόγο σας λέξεις που υποδεικνύουν δράση και βοηθούν στο να δείξουν ένα δυναμικό προφίλ.
Για παράδειγμα, έχω οργανώσει……, έχω δημιουργήσει……, έχω επιβλέψει……,έχω……παράγει, έχω……λύσει, έχω διευθύνει……, είχα πρωτοβουλίες……,κλπ.
Άλλος ένας δυνατός τρόπος να αισθανθείτε προετοιμασμένος γεμάτος αυτοπεποίθηση για μια επερχόμενη συνέντευξη είναι να σκεφτείτε και να δώσετε απαντήσεις σε διάφορες τυπικές και μη ερωτήσεις που μπορεί να σας απευθύνουν με ποικίλους τρόπους.
Ένα μοιραίο λάθος που γίνετε από πολλά άτομα που έχουν κάνει αίτηση για δουλειά είναι να προσπαθούν πολύ γρήγορα και με έκδηλο άγχος να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους γίνονται.
Εάν με τη σκέψη σας και μόνο ανακεφαλαιώσετε τα θετικά σας σημεία, το τι έχετε καταφέρει έως τώρα, και το τι δυνάμεις διαθέτετε, πρώτου σφίξετε τα χέρια με το άτομο που θα σας πάρει την συνέντευξη για πρώτη φορά, θα φανείτε πολύ πιο συγκεντρωμένος και οργανωμένος!
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε όλα τα προσόντα για τη συγκεκριμένη δουλειά που έχετε κάνει αίτηση – και αν είσαστε αρκετά καλός ώστε να σας καλέσουν σε συνέντευξη – πρέπει να ξέρετε ότι το image που θα προωθήσετε εσείς για τον εαυτό σας είναι αυτό που είτε θα σας εξασφαλίσει τη θέση είτε θα σας την αρνηθεί!
Για αυτό λοιπόν χαμογελάστε κοιτάτε στα μάτια το άτομο που θα έχετε απέναντί σας, κάντε μια δυνατή χειραψία φανείτε ενθουσιασμένοι για την εταιρεία που επισκέπτεστε και κυρίως απαντήστε τις παρακάτω ερωτήσεις.
Τι πρέπει να γνωρίζεις
Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να περάσεις με επιτυχία μια συνέντευξη.
Αν έχεις κάποιες ιδιαιτερότητες (π.χ. πρόβλημα υγείας) τότε είναι καλύτερα να το πεις στον εργοδότη πριν πας εκεί για την συνέντευξη. Είναι καλύτερα να γνωρίζει πριν τη συνέντευξη κάποιες ιδιαιτερότητές σου.
Κοίταξε ακόμα μια φορά το βιογραφικό ή την αίτηση (αν την έχεις συμπληρώσει ήδη) ώστε να θυμάσαι τι ακριβώς έχεις γράψει.
Συνήθως το άτομο που παίρνει τη συνέντευξη, εκτιμά ιδιαίτερα κάποια χαρίσματα στην επικοινωνία. Π.χ. εκτιμά όταν το άτομο που του μιλά τον κοιτάει τα μάτια ή όταν χρησιμοποιεί και το σώμα του για να εκφραστεί. Πάντα να ακούς προσεκτικά τι σε ρωτάνε και να απαντάς ακριβώς σε αυτό που σε ρωτάνε
Χρησιμοποίησε περισσότερα από ένα επιχειρήματα για να στηρίξεις μια άποψη.
Μπορείς να ζητήσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς την απάντησή σου, δεν χρειάζεται να απαντάς αμέσως.
Φρόντισε να σκέφτεσαι θετικά, να είσαι ο εαυτός σου.
Αφού πληροφορηθείς το αποτέλεσμα της συνέντευξης, μάθε πως τα πήγες σε συγκεκριμένα ζητήματα, άσχετα με το αν πέτυχες ή όχι. Αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος σε επόμενες συνεντεύξεις.
Μη διστάσεις να απευθύνεις κι εσύ μερικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, π.χ μάθε τι μελλοντικές προοπτικές μπορεί να σου δώσει η συγκεκριμένη θέση στην επιχείρηση, αν θα χρειαστεί να ταξιδεύεις κλπ.
Τι πρέπει να προσέξεις
Α. Στην αρχή της συνέντευξης
Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τον συνομιλητή σας. Βλέμμα ευθύ και άμεσο, χαμόγελο σιγουριάς, μία ζεστή χειραψία είναι πολύ σημαντικά ως προς αυτό.
Μην ξεχάσετε να χαιρετήσετε τα πρόσωπα που θα συναντήσετε και να περιμένετε να σας προσκαλέσουν να καθίσετε.
Μπαίνετε στο γραφείο του μελλοντικού σας εργοδότη και σας προσκαλεί να καθίσετε. Η συνέντευξη τώρα μπορεί να ξεκινήσει. Δύο είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να χειριστεί την συνέντευξη :
Ο συνομιλητής σας επιλέγει να πάρει εκείνος τον λόγο προκειμένου να σας παρουσιάσει την επιχείρηση, την θέση εργασίας και το περιεχόμενό (καθήκοντα) της. Επωφεληθείτε από την παρουσίαση συγκρατώντας κάποιες πληροφορίες χρήσιμες για την συνέχεια της συζήτησης. Μπορείτε αργότερα, κατά την διάρκεια της δικής σας παρουσίασης να κάνετε κάποια αναφορά ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο επιχείρημα βασισμένο σε παραδείγματα που προέρχονται από εμπειρίες σας.
Ο συνομιλητής σας μπορεί να μπει αμέσως στο θέμα.Γενικά, θα σας ζητήσει να παρουσιαστείτε με συντομία. Για αυτήν την παρουσίαση, έχετε συνήθως στην διάθεσή σας 3 με 4 λεπτά, χρόνος που είναι ταυτόχρονα μακρύς και σύντομος. Γι’ αυτό, αποφύγετε να παρουσιάσετε το βιογραφικό σας. Είναι προτιμότερο να επιμείνετε στην λογική της παρουσίασης της επαγγελματικής σας διαδρομής , των προτερημάτων και των αποτελεσμάτων που είχατε απο τις προηγούμενες σας εργασίες.
Μην διστάσετε να αξιοποιήσετε τις εμπειρίες σας με συγκεκριμένα παραδείγματα. Αυτό θα σας επιτρέψει να διαφοροποιηθείτε σε σχέση με άλλους υποψήφιους
Β. Προς το τέλος της συνέντευξης
Να αποφύγετε να παρατείνετε την συνέντευξη πολλαπλασιάζοντας τις ερωτήσεις σας, καθώς αυτό θα «χαλάσει» την εικόνα σας έναντι του συνομιλητή σας που πρέπει να συναντήσει και άλλους υποψηφίους στην διάρκεια της ίδιας ημέρας.
Επίσης, μην ξεχνάτε πως την συνέντευξη θα πρέπει να την κλείσει ο υποψήφιος εργοδότης σας, όχι εσείς!
Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον συνομιλητή σας που σας δέχθηκε σε συνέντευξη.
Γ. Τι πρέπει να προσέξετε για μία σωστή εμφάνιση σε μία συνέντευξη εργασίας
Δεν σας ζητούν να έχετε την εμφάνιση ενός μοντέλου..ωστόσο ακόμη κι αν το ντύσιμο δεν μετρά στην συνέντευξη, μπορεί να σας εμποδίσει στην πρόσληψή σας, αν δεν το φροντίσετε!
Όταν παρουσιάζεστε σε μία συνέντευξη για πρόσληψη, φροντίστε από πριν να εναρμονίσετε το ντύσιμό σας προς την θέση εργασίας που διεκδικείτε.Αποτελεί και ένδειξη σεβασμού να παρουσιαστείτε σε μία συνέντευξη ντυμένος/η στα πλαίσια ενός μίνιμουμ κονφορμισμού κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εμφάνισή σας: δεν κινδυνεύετε απο άμεσες παρατηρήσεις αλλά απο ένα βλέμμα αποδοκιμασίας πάνω σε΄ένα ντεκολτέ ή μία κακοδεμένη γραβάτα.
Περιληπτικά τι πρέπει να κάνετε
Στην παρουσίαση
1. Δώστε μια σφιχτή χειραψία: μέρος 1
2. Ντυθείτε κατάλληλα
3. Μην δίνετε εθελοντικά παραπάνω πληροφορίες
4. Μην κακολογείτε τους προηγούμενους εργοδότες σας
5. «Χτίστε» μια αρμονική σχέση
6. Να μιλάτε αργά
7. Διατηρήστε το σώμα σας στη σωστή στάση
Μετά τη συνέντευξη
1. Δώστε μια σφιχτή χειραψία
2. Στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα