Η επιστήμη πίσω από τις ανθρώπινες σχέσεις προϋπόθεση για την ευημερία του ανθρώπου

Οι διάφοροι τύποι σχέσεων στη ζωή του ανθρώπου τον βοηθούν να αντιμετωπίζει το στρες και τις αντιξοότητες που εμφανίζονται, καθώς επίσης και να επιτυγχάνει διάφορους στόχους και να καλλιεργεί τα ταλέντα του.

relations «Ως ευτυχισμένο άνθρωπο θα χαρακτήριζα κάποιον, ο οποίος είναι χαρούμενος και επιδιώκει την επίτευξη διάφορων στόχων ζωής, που έχουν σημασία για τον ίδιο» υποστηρίζει η επίκουρος καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας Brooke Feeney στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Οι καταξιωμένοι άνθρωποι συχνά έχουν σκοπό και νόημα στη ζωή τους, θετική σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους, υγιή σωματική και ψυχική υγεία και στενές επαφές με άλλους ανθρώπους.

Γονείς, σύντροφοι, φίλοι και μέντορες… όλοι μπορούν να κάνουν ένα άτομο να «ανθίσει».

relations-pair Τις δύσκολες στιγμές…

Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και οι αντιξοότητες πολλές, η παροχή υποστήριξης από κάποιο πρόσωπο (support provider) μπορεί να θωρακίσει το άτομο έναντι των εξουθενωτικών επιπτώσεων του στρες, καθώς επίσης να το βοηθήσει να ευδοκιμήσει.

Πρώτον, η παροχή υποστήριξης μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο, μέσα στο οποίο το άτομο νιώθει προστατευμένο και είναι σε θέση να «απελευθερώσει» τους ώμους του από το φόρτο που κουβαλά. Μόλις το άτομο αισθανθεί ασφάλεια, η παροχή υποστήριξης μπορεί να προσφέρει επιπλέον οχύρωση, που σημαίνει επιπλέον παροχή βοήθειας για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δυνατοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων» πρόσθεσε η Feeney.

Στη συνέχεια, καθώς τα προβλήματα παραμένουν, η παροχή υποστήριξης μπορεί να παρακινήσει το άτομο και να το βοηθήσει να σηκωθεί και να «μείνει στο παιχνίδι», χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις του για την «ανοικοδόμηση» του ίδιου του εαυτού, ή για την αντιμετώπιση των δυσκολιών με θετικό τρόπο.

Τέλος, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να επαναπροσδιορίσει τις αντιξοότητες που ανακύπτουν, όχι ως κάτι απειλητικό, αλλά μάλλον ως ένα καταλύτη για θετική αλλαγή.

Πηγή δύναμης… SOS

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «γιγαντιαία συνεισφορά» στο πεδίο αυτό –γράφει η Laura Geggel στο LiveScience- οι επιστήμονες εξέτασαν πώς οι σχέσεις μπορούν να ενθαρρύνουν -ή και να ματαιώσουν- την προσωπική εξέλιξη και πρόοδο του ατόμου.

«Αυτό το αποκαλούμε “πηγή δύναμης” -source of strength (SOS)» είπε ακόμη η Feeney.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει πότε και με ποιους τρόπους οι στενές σχέσεις μπορεί να «βγάλουν τον καλύτερο μας εαυτό προς τα έξω» σχολίασε ο καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις, Eli Finkel, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη.

«Προσφέρει σημαντικές πληροφορίες γύρω από περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι άνθρωποι πασχίζουν και αναζητούν υποστήριξη στο πλευρό κοντινών τους προσώπων» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στο LiveScience και συνέχισε: «Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά αυτής της εργασίας είναι, ότι προσφέρει μια διορατική και συναρπαστική ανάλυση του πώς τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας για προσωπική ανάπτυξη κι εξέλιξη».

Η επιστήμη των σχέσεων

Η νέα αυτή μελέτη αποτελεί επισκόπηση 400 προηγούμενων ερευνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια.

«Συνδυάζει τις καλύτερες απόψεις από εκείνη την εποχή με μια πληθώρα νέων ιδεών και προσφέρει μια πραγματικά σημαντική συμβολή στην επιστήμη των σχέσεων και της ανθρώπινης εξέλιξης» είπε ακόμη ο Finkel.

«Η οικοδόμηση ισχυρών, στενών επαφών/σχέσεων αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία του ανθρώπου» τόνισε ο ίδιος και κατέληξε: «Είτε επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες αντιξοότητες ή να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας σε νέες, δύσκολες κατευθύνσεις, η υποστήριξη από τους αγαπημένους μας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μας».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο journal Personality and Social Psychology Review.

.newsbeast.gr