Τι δείχνουν οι μελέτες για την σχέση που έχει η ψυχοθεραπεία με τα ψυχοφάρμακα και τι είναι προτιμότερο; Πρόσφατη μελέτη από τη δρα Χέλεν Μεϊμπεργκ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Εμορι, εντόπισε έναν βιολογικό δείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να προβλέψει κατά πόσον ένας ασθενής θα αντιδράσει καλύτερα στην ψυχοθεραπεία ή τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα
Xρησιμοποιώντας τομογράφο εκπομπής ποζιτρονίων (Pet Scan), η δρ Μέιμπεργκ παρακολούθησε μία ομάδα ατόμων που έπασχαν από κατάθλιψη επί δώδεκα εβδομάδες. Οι μισοί έλαβαν ένα αντικαταθλιπτικό σκεύασμα και οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε γνωσιακή θεραπεία συμπεριφοράς η οποία σε μαθαίνει να διορθώνεις το στρεβλό και αρνητικό τρόπο σκέψης.
Όπως διαπιστώθηκε υπήρχαν διαφορές στον εγκέφαλο αυτών που αντέδρασαν καλά στα φάρμακα συγκριτικά με αυτών που αντέδρασαν καλά στην ψυχοθεραπεία. Ειδικότερα άνθρωποι που είχαν χαμηλή δραστηριότητα στην πρόσθια περιοχή της νήσου, πριν από τη θεραπεία, αντέδρασαν καλά στην ψυχοθεραπεία αλλά όχι στο αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Αναλόγως όσοι είχαν μεγάλη δραστηριότητα στην ίδια περιοχή εμφάνισαν εξαιρετική αντίδραση στο αντικαταθλιπτικό σκεύασμα αλλά καθόλου ικανοποιητική στην ψυχοθεραπεία.
Γνωρίζουμε ότι η «νήσος» του εγκεφάλου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική αυτογνωσία, το γνωσιακό έλεγχο και τη λήψη αποφάσεων, ικανότητες οι οποίες περιορίζονται σε οποίον πάσχει από κατάθλιψη. Ίσως η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα άτομα με χαμηλή δραστηριότητα στη «νήσο» επειδή διδάσκει στους ασθενείς να ελέγχουν τις άβολες συναισθηματικώς σκέψεις τους κατά τρόπο που το φάρμακο αδυνατεί να το κάνει.
Οι τελευταίες αυτές επιστημονικές διαπιστώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για την καλύτερη χάραξη της θεραπευτικής προσέγγισης που θα ακολουθήσει κάθε ασθενής καθώς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη η οποία να υποδεικνύει ότι η μία προσέγγιση υπερτερεί της άλλης στις περισσότερες περιπτώσεις κλινικής κατάθλιψης (με εξαίρεση την ψυχωσική κατάθλιψη).
Πηγή life2day.gr/