Πιάνεις τον εαυτό σου να διαβάζεις ξανά και ξανά το μήνυμα που έστειλε, να παίζεις σε επανάληψη σκηνές στο μυαλό σου; Been there, done that.
Όμως- κι αυτό είναι ένα σημαντικό “όμως”- όσο περισσότερο χρόνο “επενδύεις” στην ανησυχία σου για το(ν) τάδε και το(ν) δείνα, τόσο λιγότερο χώρο αφήνεις στον εαυτό σου για να επικεντρωθεί σε όσα τον κάνουν ευτυχισμένο.Γι΄αυτό είναι καλύτερο να σταματήσεις να δίνεις ΤΟΣΗ σημασία σε μερικά πράγματα όπως:1. Τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Αντί να εστιάζεις στην γνώμη των άλλων για σένα, δοκίμασε να εστιάσεις σε σένα και με ποιους τρόπους αισθάνεσαι καλά χωρίς να σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι γι΄αυτό.2. Γιατί δεν δούλεψε αυτή η σχέση/ θέση εργασίας/επαγγελματική κίνηση/ συμπλήρωσε εσύ
Θα σου πούμε εμείς και θα λήξει εδώ αυτή η κουβέντα. Δεν υπάρχει πράξη που να μην ενέχει την έννοια του ρίσκου. Από το πως θα πιεις τον καφέ σου ή ποιο λεωφορείο θα πάρεις μέχρι το πως θα ζητήσεις από το αφεντικό σου αύξηση. Επίσης, -quick fix παρηγοριά για την σχέση- μερικά πράγματα έχουν ημερομηνία λήξης.
3. Τις σκέψεις σου
Μην παίρνεις τοις μετρητοίς ότι σκέψη περνάει από το μυαλό σου. Αρχικά -το google λέει- ότι είναι πάνω από 60.000 και δεύτερον, επηρεάζονται ανά πάσα στιγμή από αναρίθμητους παράγοντες όπως την διάθεση σου, τον τρόπο που σου είπε καλημέρα ο φίλος σου, ένα μέιλ που έλαβες, το καινούριο σου φόρεμα. Όλα αυτά μπορούν να μεταβάλλουν τη γνώμη σου για ένα θέμα πριν προλάβεις να αρθρώσεις τη λέξη “γιόλο”.
4. Όταν δεν σου απαντάει αμέσως.
Ξέρουμε ότι θα ήθελες να είσαι το κέντρο του κόσμου του, αλλά μην το παίρνεις προσωπικά.
5. Τι κάνουν/ έχουν οι υπόλοιποι
Καμία δυστυχία δεν συγκρίνεται με αυτή που σου δημιουργεί η σύγκριση με τους άλλους. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις άλλα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι. End of story.
6. Τι λέει το ζώδιο σου
Είμαι περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που διαβάζουν ευλαβικά το ζώδιο τους. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι πως οι γραμμές που έχουν γραφτεί κάτω από το ζώδιο σου δεν είναι παρά μία γενική (και συνήθως απλουστευμένη) θεώρηση. Σε καμία περίπτωση η ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία μοίρα σου.
7. Το ποσό του μισθού/ τραπεζικού λογαριασμού σου
Είσαι πολλά παραπάνω από ένας αριθμός για να κρίνεις τον εαυτό σου με βάση αυτό.
8. Τις προηγούμενες σχέσεις σου
Το λέμε και θα το ξαναπούμε. Η μόνη δυνατή πραγματικότητα που έχεις είναι το παρόν. Όχι οι στιγμές σου με τον Γιώργο (όσο “μαγικές και γλυκούλικες” κι αν ήταν).
9. Τις επιλογές σου
Ακόμα κι αν μία επιλογή αποδειχθεί τελικά λάθος, σου δείχνει α. ποια απόφαση θα μπορούσε να είναι η σωστή και ,άρα, τι να αποφύγεις στο μέλλον. Και αυτό -αν είσαι σε θέση να το συνειδητοποιήσεις και να το εφαρμόσεις- δεν είναι λίγο.
Για να σταματήσετε να τρέφετε και να διογκώνετε όλα τα παραπάνω, θα ήταν χρήσιμο:
- Να ρωτήσουμε τον εαυτό μας πότε ήταν η τελευταία φορά που η συνήθεια της «υπερανάλυσης» μας βοήθησε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε μια προβληματική κατάσταση;
- Να αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε πόσο ρεαλιστικές είναι οι σκέψεις & οι απόψεις που έχουμε για τον εαυτό μας,
- Να δοκιμάσουμε να ενεργούμε αντί να αναλωνόμαστε σε σκέψεις,
- Να μην υποθέτουμε πια, αλλά να ρωτάμε τους άλλους για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους,
- Να υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι ο στόχος μας είναι, όχι να «αναμασούμε» και να υπομένουμε παθητικά την ζωή, αλλά να δρούμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, όντας ενεργητικά άτομα, και να κάνουμε τις προθέσεις μας πραγματικότητα.
Ξένια Καποπούλου – cosmopolitan.gr – aftognosia.gr