Διαφορετικός ο φόβος της απιστίας για τα δύο φύλα

apistiaΟι άνδρες πληγώνονται περισσότερο από τη μοιχεία ενώ οι γυναίκες από τη συναισθηματική απιστία
Εμφαση στη σεξουαλική επαφή δίνουν οι άνδρες στα σενάρια απιστίας, τη στιγμή που oι γυναίκες επικεντρώνονται περισσότερο στο συναισθηματικό δέσιμο που μπορεί να έχει προκύψει ανάμεσα στον σύντροφό τους και σε μια άλλη γυναίκα

Η σκέψη και μόνο του/της συντρόφου μας με κάποιον άλλον μας προκαλεί ναυτία. Ωστόσο το συναίσθημα αυτό ενδεχομένως να διαφέρει ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες. Νέα αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Τσάπμαν στην Καλιφόρνια αποκαλύπτει ότι άλλα είναι εκείνα που εξοργίζουν τους άνδρες ως προς την απιστία και άλλα είναι εκείνα που πληγώνουν τις γυναίκες.
Από τα ευρήματα των αμερικανών ερευνητών φάνηκε ότι οι άνδρες θυμώνουν στη σκέψη ότι η σύντροφός τους διατηρεί ερωτική σχέση με κάποιον άλλον άνδρα, ενώ οι γυναίκες πληγώνονται βαθύτατα από το συναισθηματικό δέσιμο που μπορεί να έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον σύντροφό τους και σε μια άλλη γυναίκα.

Σεξ χωρίς συναίσθημα ή έρωτας χωρίς σεξ;
apistia2.jpgΣτο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί ζήτησαν από 64.000 άτομα να δηλώσουν τι είναι αυτό που θα τους πλήγωνε περισσότερο: το να μάθαιναν ότι ο/η σύντροφός τους διατηρούσε ερωτική σχέση με ένα τρίτο άτομο, χωρίς όμως να είναι ερωτευμένος/η μαζί του, ή το να μάθαιναν ότι το έτερό τους ήμισυ είναι ερωτευμένο με κάποιον άλλον, χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή.
Το 54% των ετεροφυλόφιλων ανδρών δήλωσε ότι θα πληγωνόταν περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία της συντρόφου του παρά από το συναισθηματικό δέσιμο με κάποιον άλλον συγκριτικά με το 34% των γυναικών.
Παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν διαφορές ως προς τις απόψεις των εθελοντών βάσει της ηλικιακής τους ομάδας, του κοινωνικού τους status, της μισθολογικής τους κλίμακας αλλά και του ιστορικού τους γύρω από την απιστία, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες εξέφραζαν απόψεις πιο κοντινές σε εκείνες των γυναικών.

Ερωτική ζήλια με εξελικτικό υπόβαθρο
apistia_2.jpgΟπως αναφέρουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Sexual Behaviour», η στάση των ανδρών απέναντι στη σεξουαλική απιστία ενδεχομένως να κρύβει μια εξελικτική διάσταση με ρίζες στην πατρική αβεβαιότητα. Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας που βρίσκεται σε σχέση με μια γυναίκα διαπιστώσει ότι η σύντροφός του είναι έγκυος, αν δεν προχωρήσει σε τεστ πατρότητας, δεν μπορεί να γνωρίζει μετά βεβαιότητας ότι το παιδί είναι δικό του.
«Ενώ θα περίμενε κανείς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να εκδηλώνουν την ίδια ερωτική ζήλια, οι άνδρες ενδεχομένως να έχουν πολύ πιο έντονες αντιδράσεις συγκριτικά με τις γυναίκες» αναφέρουν οι επιστήμονες.
«Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν τον φόβο της μητρικής αβεβαιότητας, αντιμετωπίζουν ωστόσο τον κίνδυνο της απώλειας της αφοσίωσης και της στήριξης του συντρόφου τους σε περίπτωση που ο σύντροφός τους στρέψει το ενδιαφέρον του προς κάποια άλλη γυναίκα».
«Αν ένας άνδρας ανακαλύψει ότι η γυναίκα του διατηρεί ερωτική σχέση με κάποιον άλλον, θίγεται ο ανδρισμός του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική αντίδραση περισσότερο στο άκουσμα μιας ερωτικής σχέσης παρά στο άκουσμα ενός συναισθηματικού δεσμού που δεν εμπεριέχει σεξουαλική επαφή» υπογραμμίζουν οι ειδικοί. «Οι γυναίκες μεγαλώνουν με έμφαση στο συναισθηματικό κομμάτι, σκέφτονται πιο πολύ τη σχέση και γίνονται συναισθηματικοί τροφοί μέσα σε αυτήν. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μπορεί να πληγωθούν πολύ περισσότερο αν διαπιστώσουν ότι ο σύντροφός τους είναι ερωτευμένος με κάποια άλλη γυναίκα από ό,τι αν μάθουν ότι απίστησε μια φορά χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι παραπάνω για εκείνον».