Η φτώχεια επηρεάζει τη νοημοσύνη, διαπιστώθηκαν διαφορές στους εγκεφάλους φτωχών και εύπορων παιδιών

Τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν καλύτερες επιδόσεις στα iq test αλλά και μεγαλύτερο εγκέφαλο από συνομηλίκους τους που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

kid-mommyΗ έρευνα που έγινε σε 1.099 αγόρια και κορίτσια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience,  δείχνει, ότι το κοινωνικό περιβάλλον έχει μεγάλη επιρροή στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Οι διαφορές μεταξύ προνομιιούχων και μη προνομιούχων συνομηλίκων στις ζώνες που αναλαμβάνουν την ομιλία, το διάβασμα, τη μνήμη, την αποφασιστικότητα και την αντίληψη του χώρου ήταν μεγάλες, όπως έδειξαν οι έρευνες με ειδικούς σαρωτές.

Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Σόουελ, μια από τις συντάκτριες της έρευνας,  ιδιαίτερα εμφανείς είναι οι διαφορές στα χαμηλότερα επίπεδα της κατάταξης, όπου το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται μεταξύ 28.000 και 46.000 ευρώ.

Πάντως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εικόνα μπορεί να αναστραφεί, ακόμη και με μικρές βελτιώσεις όπως είναι η τακτική σίτιση στο σχολείο.

Πηγή: www.lifo.gr