Πως θα διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Μετά από ένα χωρισμό, μια κακή κριτική, μια δυσκολία στο γραφείο, τι κάνετε για να αποκτήσετε συναισθηματική ισορροπία και να αισθανθείτε καλύτερα; Οι περισσότεροι επιλέγουν να μην εκφράσουν τα συναισθήματά τους αμέσως ή να τα καταπιέσουν. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να μην είναι εμφανής, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνει 4 συγκεκριμένες πρακτικές.woman

Οι περισπασμοί, οι αναλύσεις, η αναζήτηση ευθυνών, οι κακές συνήθειες είναι τρόποι για να αποφύγει κανείς τα συναισθήματα του:

  1. Περισπασμοί: Ο πιο κοινός τρόπος για να αποφύγουμε τα συναισθήματά μας είναι να ‘ξεχαστούμε’ βλέποντας τηλεόραση, πηγαίνοντας γυμναστήριο, σερφάροντας στο διαδίκτυο ή μιλώντας στο τηλέφωνο.
  2. Αλκοόλ και κακές συνήθειες: Το αλκοόλ, τα γλυκά, τα ψώνια, ο τζόγος και οι καταχρήσεις είναι ένας τρόπος να ‘μουδιάσετε’ τα συναισθήματά σας και να μην σκέφτεστε τα προβλήματά σας.
  3. Αναζητάτε ευθύνες; Όταν θέλουμε να ρίξουμε την ευθύνη για τον τρόπο που αισθανόμαστε σε κάποιον άλλο, εστιάζουμε περισσότερο στο ΄γιατί’ παρά στο ‘πως’ θα το αντιμετωπίσουμε.
  4. Αναλύουμε: Όπως συμβαίνει και με την αναζήτηση ευθυνών, έτσι και η αναζήτηση των αιτιών μπορεί να μας απομακρύνει από την σωστή έκφραση των συναισθημάτων μας.

Όλες αυτές οι στρατηγικές δεν λειτουργούν θετικά για την συναισθηματική μας ισορροπία, γιατί είναι όλες τακτικές που δεν απέχουν πολύ από το γνωστό «τα βάζουμε όλα κάτω από το χαλάκι». Τι πρέπει να κάνουμε για να μην αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας αλλά να τα αντιμετωπίζουμε και να τα εκφράζουμε;

Οι ειδικοί προτείνουν 5 βήματα για να μπορέσουν να αισθανθούμε σωστά όλα όσα μας συμβαίνουν:

  1. Να τα εντοπίσουμε: Τα συναισθήματα είναι εντυπώσεις και ενέργειες του οργανισμού μας και όταν επιτρέπουμε να βγουν προς τα έξω, προκύπτουν φυσικά και γρήγορα. Όταν τα εντοπίζουμε, τα αισθανόμαστε φυσιολογικά και δεν τα εγκλωβίζουμε.
  2. Τα κατηγοριοποιούμε: Υπάρχουν 5 βασικά συναισθήματα: ο θυμός, ο φόβος, η λύπη, η χαρά και η σεξουαλική διάθεση. Φυσιολογικά τα αντιλαμβανόμαστε σε διαφορετικά σημεία του σώματός μας. Για παράδειγμα ο θυμός ‘χτυπάει’ την πλάτη, τον λαιμό και το σαγόνι. Η λύπη ‘χτυπάει’ το στήθος, τον λαιμό, τα μάτια, ενώ ο φόβος το στομάχι.
  3. Αγάπη: Αφού έχουμε αντιληφθεί και κατηγοριοποιήσει το συναίσθημά μας πρέπει και να το ‘αγκαλιάσουμε’. Τα συναισθήματά μας είναι φυσιολογικά και πρέπει να τα αγαπάμε. Αναπνεύστε, επικοινωνήστε το συναίσθημα και απελευθερώστε την συσσωρευμένη ενέργεια που έχει δημιουργηθεί. Έτσι θα μπορέσετε να το εκφράσετε σωστά.
  4. Αναζήτηση: Κάποιες φορές καλό είναι να αναζητήσουμε την πηγή δημιουργίας του συναισθήματος. Για παράδειγμα αν έχουμε μόλις χωρίσει, σίγουρα αισθανόμαστε λύπη. Αν ο λόγος που εξακολουθούμε να είμαστε λυπημένοι είναι ο φόβος της απόρριψης ή της μοναξιάς, τότε σίγουρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να εκφράσουμε διαφορετικό συναίσθημα, αλλά και να μην επιτρέψουμε μια σκέψη να πυροδοτεί τα συναισθήματά μας.
  5. Γνώση: Όταν δεν έχουμε συναισθηματική ισορροπία στη ζωή μας συνήθως φταίει κάποιο καταπιεσμένο συναίσθημα. Αναγνωρίστε το και αντιμετωπίστε το. Ο θυμός συνήθως μας λέει ότι κάτι πρέπει να σταματήσουμε. Η λύπη ότι κάτι πρέπει να απελευθερώσουμε, ο φόβος ότι κάτι πρέπει να γνωστοποιηθεί, η χαρά ότι κάτι πρέπει να γιορτάσουμε και η σεξουαλική διάθεση ότι κάτι πρέπει να δημιουργήσουμε. Τόσο απλά!

ΠηγήΠηγή