Γιατί δεν είναι καλό για την ψυχολογία σας το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Σύμφωνα με την ψυχολογία δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν είναι και παθολογικό για την ψυχολογία τους. Στην πραγματικότητα, όλοι μας το κάνουμε αυτό τουλάχιστον μία φορά κάποια στιγμή της ζωής μας.

pair

Όταν δεν γίνεται συχνά δεν είναι εύκολο να γίνει παθολογικό και να επηρεάσει αρνητική την ψυχική μας κατάσταση.

Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχτούμε ότι κάποιος άλλος είναι καλύτερος από εμάς σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα.Συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με όσους εμφανίζονται ελκυστικότεροι από εμάς, διαθέτουν περισσότερο πλούτο, φαίνονται πιο επιτυχημένοι ή εκτιμώνται περισσότερο από τους άλλους.

Η σύγκριση με τους άλλους είναι στην ψυχολογία αποδεκτή ως ένα ορισμένο επίπεδο.

Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα όταν παρεκτρεπόμαστε και υπερβάλουμε, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Εάν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους πάρα πολύ συχνά ή σε μεγάλο βαθμό τότε υπάρχει πρόβλημα ή σίγουρα θα υπάρξει κάποια στιγμή. Θα χρειαστείτε κάποιο είδος θεραπειας γιατί θα αντιληφθείτε κάποια στιγμή ότι είναι πρόβλημα. Η εύρεση μιας λύσης είναι αναγκαία για να αποφευχθούν στο μέλλον κάποιες σοβαρές ψυχικες επιπλοκές.

Γνωρίζοντας τους λόγους που συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους θα σας βοηθήσει με πολύ.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι γιατί δεν πρέπει να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους:

Κάθε άτομο στον κόσμο είναι ένα μοναδικό δημιούργημα στο συμπαν.

Κάθε άνθρωπος είναι ευλογημένος με μοναδικά ταλέντα και ικανότητες.

Ότι λείπει στους άλλους μπορεί να υπάρχει σε εσάς και το αντίστροφο καθώς όλοι έχουμε ταλέντα και δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι σε όλα. Συγκρίνοντας τον εαυτό σας με άλλα άτομα όπως τον καλύτερό σας φίλο, τα αδέλφια σας, τους γείτονες ή τους συναδέλφους σας δεν θα είναι δίκαιο για κανέναν.

earth Εσείς είστε σε κάτι συγκεκριμένο καλοί και οι άλλοι σε κάτι άλλο.

Η τύχη και η μοίρα έχει κάτι σπουδαίο για σας.

Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, σπαταλάτε το χρόνο σας.

Καθώς θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε αυτόν τον χρόνο εντελώς διαφορετικά προς την επίτευξη κάτι μεγάλου που προορίζεται μόνο για εσάς. Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους πιο προικισμένους από εσάς πρέπει επίσης να συγκρίνετε τον εαυτό σας με εκείνους που είναι λιγότερο ταλαντούχοι από εσάς.

Όμως, άλλοι παλεύουν περισσότερο από εσάς και απολαμβάνουν λιγότερα από ότι εσείς σε συγκεκριμένους τομείς.

Εκτιμώντας ένα πρόσωπο από αυτό που βλέπετε εξωτερικά δεν είναι δίκαιο.

Το άτομο μπορεί να εμφανίζεται γεμάτο ενέργεια, ευτυχισμένο και πλούσιο όμως να μην είναι.

Μπορεί να διάγει μια ανεκπλήρωτη και δυσαρεστημένη ζωή ή να πάσχει από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μπορεί να έχει και αυτό το δικό του μερίδιο στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής σε κάποιον άλλον τομέα.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τη φήμη, το όνομα, τα χρήματα και την καλή ζωή που απολαμβάνουν οι επώνυμοι;

Τότε, να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που περνούν.

Ή μήπως συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλα άτομα που ζουν σε προηγμένες χώρες και απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια; Μπορείτε κι εσείς να το κάνετε αν είστε διατεθειμένοι να υποστείτε τις θυσίες αλλάζοντας χώρα.

Οι επώνυμοι, ιδιαίτερα σε πιο μεγάλες χώρες θυσιάζουν την κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή, δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζουν προβλήματα και πιέσεις που δεν φαντάζεστε καν πόσο μεγάλα είναι και δεν έχουν καμία προσωπική ζωή.

Επιπλέον, δεν έχουν ιδανική ή σταθερή εργασία. Εάν οι ηθοποιοί για παράδειγμα έχουν ένα γύρισμα κανονισμένο στις 4:00 το πρωί ή 12:00 το βράδυ, το κάνουν.

Καταλήγοντας, θα επισημάνουμε ότι πρέπει να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας διότι αυτό θα μειώσει την αυτοεκτίμηση σας και την εμπιστοσύνη σας σε ένα σημαντικό βαθμό.

Συγκρίνοντας τον εαυτό σας με άλλους, υποδεικνύει ότι δεν πιστεύετε στον εαυτό σας ή ότι δεν αγαπάτε τον εαυτό σας.

Βρίσκεστε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο για ένα μοναδικό σκοπό. Είστε ένα ξεχωριστό δημιούργημα όπου απλά θα πρέπει να βρείτε τον δρόμο σας. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους και ξεκινήστε να ζείτε μια ζωή γεμάτη αυτοσεβασμό και υπερηφάνεια.

Αν συνειδητοποιήσετε τον δρόμο σας σε αυτή τη ζωή, δεν ζητάτε πολλά και νιώθετε ικανοποίηση με τα απλά πράγματα στη ζωή σίγουρα θα νιώσετε ευλογημένοι.

Πηγή: ANEW.GR