Υπάρχει η μαγική συνταγή για έναν επιτυχημένο γάμο; Σύμφωνα με την Terri Orbuch, ψυχολόγο, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Oakland και συγγραφέα του βιβλίου «Βρίσκοντας ξανά την αγάπη: 6 απλά βήματα προς μια νέα ευτυχισμένη σχέση», υπάρχει. Κι αυτή είναι το να αλλάξεις της δική σου συμπεριφορά, και να σταματήσεις να κατηγορείς – σιωπηλά ή όχι – το έτερόν σου ήμισυ για οτιδήποτε πηγαίνει στραβά στη σχέση σας.
Η Orbuch ανέλυσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία που μαζεύει από το 1986. Τα ευρήματά της αποκαλύπτουν ποιες συμπεριφορές οδηγούν στην σύναψη νέας σχέσης, ενώ δείχνουν τον δρόμο και προς την βελτίωση οποιασδήποτε ήδη υπάρχουσας. Η ψυχολόγος διαπίστωσε ότι οι διαζευγμένοι είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ερωτευτούν ξανά αν κατάφερναν να απαλλαγούν από το φορτίο του παρελθόντος – πράγμα που περιλαμβάνει και το να σταματήσουν να κατηγορούν τον/ την πρώην σύζυγό τους για το διαζύγιο.
Αν κατηγορείς τον πρώην σου, λέει η Orbuch, έχεις λιγότερες πιθανότητες να είσαι «συναισθηματικά ουδέτερος», μία ψυχολογική κατάσταση η οποία διαπίστωσε ότι συνδέεται με την εύρεση μιας καινούριας σχέσης. Το να αφήσεις, λοιπόν, το παρελθόν πίσω σου είναι ένα σημαντικό βήμα.
Υπάρχουν, όμως, πέντε συγκεκριμένες συμπεριφορές που η Orbuch διαπίστωσε ότι οι διαζευγμένοι που τις υιοθετούσαν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ξανακάνουν σχέση. Το 90% μάλιστα εξ αυτών που υιοθέτησαν αυτές τις συμπεριφορές δήλωσαν ικανοποιημένοι ή σχετικά ικανοποιημένοι στη νέα τους σχέση.
1. Μιλήστε για τον χωρισμό σας και ζητήστε συμβουλές για να προχωρήσετε: Το αν θα μιλήσετε σε φίλους, σε ψυχολόγους, σε αγνώστους στον δρόμο, σε μάγισσες και χαρτορίχτρες, ή αν θα διαβάσετε βιβλία αυτό-βοήθειας, μικρή σημασία έχει. Το σημαντικό είναι να μιλήσετε, και να ακούσετε γνώμες και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να «πάτε παρακάτω». Αυτό θα σας βοηθήσει, επίσης, να αφήσετε πίσω το παρελθόν.
2. Αλλάξτε μερικές παλιές συνήθειες: Όσοι μείωσαν δραστικά τις ώρες της δουλειάς τους τα πήγαν πολύ καλύτερα στην αναζήτηση του νέου έρωτα. Άλλες, λιγότερο συνηθισμένες, αλλαγές συμπεριφορών που δούλεψαν ήταν η διακοπή του καπνίσματος και η χρήση ποδηλάτου για να πηγαίνουν στη δουλειά. «Και μόνο το να κάνεις κάτι έξω από την ‘βολή’ σου βοηθάει: αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου και αυξάνει τις πιθανότητες να βρεις έναν νέο σύντροφο» λέει η συγγραφέας, ενώ προσθέτει ότι σε μια υπάρχουσα σχέση, «μια νέα δραστηριότητα μπορεί να προσθέσει ενθουσιασμό και πάθος».
3. Βρείτε νέους τρόπους να μιλάτε με τον σύντροφό σας για χρήματα: Καθώς τα οικονομικά ζητήματα είναι μια από τις πρωταρχικές αιτίες καυγάδων και διαφωνιών σε έναν γάμο, το συγκεκριμένο βήμα είναι ουσιώδες. Το 57% των ανθρώπων που ξαναπαντρεύτηκαν δεν «συγχώνευσαν» τα οικονομικά τους με τον νέο τους σύντροφο, και αυτό ήταν, σύμφωνα με την ψυχολόγο, η πηγή της ευτυχίας τους. Τονίζεται, πάντως, ότι είτε αποφασίσετε να ανοίξετε κοινούς λογαριασμούς είτε όχι, αυτό που προέχει είναι να μιλήσετε ειλικρινά για να βρείτε ποιες «φόρμουλες» εξόδων και αποταμίευσης μπορείτε να εφαρμόσετε από κοινού και ποιες όχι.
4. Βελτιώστε την επικοινωνία: Στις νέες τους σχέσεις, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έβρισκαν χρόνο για να μοιράζονται περισσότερο τα συναισθήματά τους, τα άγχη και τους στόχους τους, και να ζητούν από τον σύντροφό τους να κάνει το ίδιο. Αποφάσισαν, επίσης, να αναζητούν την κατάλληλη ώρα για την κάθε συζήτηση, να σκέφτονται πριν μιλήσουν και να ακούν πιο προσεκτικά. Άλλη μια σημαντική αλλαγή που έκαναν ήταν, όπως το θέτει η συγγραφέας, να σταματήσουν να είναι απόλυτοι, με φράσεις όπως «πάντα αργείς» ή «δεν βοηθάς ποτέ».
5. Μάθετε να διαχειρίζεστε τους καυγάδες: Όσοι τα πήγαν καλύτερα στον έρωτα με την… δεύτερη, κατάλαβαν ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες σε κάθε σχέση, και αναζήτησαν καλύτερες μεθόδους για να επιλύουν τις διαφωνίες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που κατάφεραν να το κάνουν αυτό με τους πρώην συντρόφους τους (σε θέματα όπως τα παιδιά ή τα οικονομικά, για παράδειγμα) είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν και στην καινούρια τους σχέση. Έμαθαν να διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους, παίρνοντας για παράδειγμα μια βαθιά ανάσα αντί να φεύγουν από το δωμάτιο χτυπώντας την πόρτα πίσω τους. Προσπάθησαν, επίσης, να μην ακυρώνουν τα συναισθήματα του άλλου επάνω στον καυγά, και να μην κάνουν προσωπικές επιθέσεις, αλλά να επικεντρώνουν την συζήτηση στο θέμα.
Ηρώ Κουνάδη in2life.gr