Μια διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, (UGR), αποδεικνύει για πρώτη φορά επιστημονικά, ότι η κατάθλιψη δεν είναι απλά μία ψυχική διαταραχή αλλά προκαλεί σημαντικές μεταβολές των επιπέδων του οξειδωτικού στρες και για αυτό το λόγο θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία συστημική νόσος, δεδομένου ότι επηρεάζει ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Clinical Psychiatry”, θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σημαντική συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στην κατάθλιψη και στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, καθώς και γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη πεθαίνουν νέοι. Ταυτόχρονα, αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση νέων θεραπευτικών στόχων για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης.
Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.961 άτομα
Αυτή η έρευνα είναι μια μετα-ανάλυση 29 προηγούμενων μελετών στις οποίες συμμετείχαν 3.961 άτομα και είναι η πρώτη λεπτομερής εργασία του είδους της, σχετικά με το τι συμβαίνει στα σώματα των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη. Στην εργασία μελετάται η ανισορροπία μεταξύ της ατομικής αύξησης των διαφόρων οξειδωτικών παραμέτρων του στρες (ειδικότερα της μηλονοδιαλδεϋδης, ενός βιοδείκτη για τη μέτρηση της οξειδωτικής επιδείνωσης της κυτταρικής μεμβράνης) και της μείωσης αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως το ουρικό οξύ, ο ψευδάργυρος και το υπεροξείδιο του ενζύμου δισμουτάση).
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι μετά τη λήψη της συνήθους θεραπείας κατά της κατάθλιψης, τα επίπεδα μηλονοδιαλδεϋδης των ασθενών μειώνονταν σημαντικά, σε σημείο που να είναι δυσδιάκριτα από υγιή άτομα. Ταυτόχρονα, ο ψευδάργυρος και τα επίπεδα του ουρικού οξέος αυξάνονταν μέχρι να φτάσουν σε φυσιολογικά επίπεδα (κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του υπεροξειδίου του ενζύμου δισμουτάση).
—————————————
Πηγή και πρωτότυπ medicalxpress.com