Ο Δωδεκάλογος των Ρομαντικών Σχέσεων: Βρείτε και Κρατήστε τον/τη σύντροφό σας!

Για τους αδέσμευτους, το δυσκολότερο θεωρείται να βρουν το κατάλληλο άτομο για σύντροφο. Για όσους πάλι έχουν χωρίσει από μια σχέση που δεν ευοδώθηκε, το δυσκολότερο είναι να εντοπίσουν τι ακριβώς πήγε λάθος. Όποια και αν είναι όμως η περίπτωση, το εύκολο είναι να εστιάζει κανείς στα λάθη του άλλου, όμως να δυσκολεύεται να εντοπίσει τα δικά του.

Έτσι, το να βρει κανείς σύντροφο δεν είναι τελικά το δυσκολότερο κομμάτι στον τομέα των ρομαντικών σχέσεων, αλλά το να τον/κρατήσει αποτελεί σοβαρή πρόκληση, την οποία πολλοί άνθρωποι αγνοούν και γι’ αυτό έχουν προβλήματα σχέσεων. Μην ξεχνάτε όμως, ότι για να είστε καλοί προς κάποιον άλλον θα πρέπει επίσης να είστε καλοί και με τον εαυτό σας!

1. Να είστε ρομαντικοί

Όταν μια σχέση αρχίσει να έχει δυσκολίες, συχνά η έλλειψη ρομαντισμού σε αυτή αποτελεί έναν βασικό πυρήνα του προβλήματος. Το ζευγάρι δηλαδή πελαγώνει στη ρουτίνα ή τα προβλήματα και ξεχνάνε όλα τα όμορφα πράγματα που έκαναν μαζί στην αρχή της σχέσης. Μια σχέση όμως δεν προχωράει με αυτόματο πιλότο, αλλά χρειάζεται συνεχή φροντίδα για να διατηρείται. Ένας τρόπος για να τη φροντίσει κανείς είναι να επανεντάξει σε αυτή μια καλή δόση ρομαντισμού.

2. Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας

Κάθε φορά που υποτιμάτε τον εαυτό σας, ουσιαστικά παραδέχεστε ότι δεν είστε αρκετά καλός/ή για τον/τη σύντροφό σας. Και αν πράγματι πιστεύετε ότι δεν του/της αξίζετε (ή το λέτε για να πάρετε επιβεβαίωση), δυστυχώς δε θα είστε αρκετά καλός/ή! Μην αυτομαστιγώνεστε για περελθόντα λάθη, γιατί αυτό θα σας κρατήσει πίσω και δε θα σας επιτρέψει να προσπαθήστε να επιτύχετε σε νέα πράγματα σήμερα και αύριο.

3. Να είστε ειλικρινείς

Οι σχέσεις που βασίζονται σε ψέματα τελικά δεν αντέχουν στο τεστ του χρόνου. Ακόμα και αν ο/η σύντροφός σας δε μάθει ποτέ την αλήθεια, το γεγονός ότι είπατε ψέματα θα σας στοιχειώνει και θα είναι υπαίτιο για αλλαγές στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας απέναντι στον/τη σύντροφό σας. Με αυτό το εμπόδιο η σχέση δε θα ευδοκιμήσει απόλυτα.

4. Μη κάνετε πράγματα απλώς για να είναι ο/η σύντροφός σας χαρούμενος/η

Πόσες φορές κάνετε κάτι που δεν επιθυμούσατε αποκλειστικά και μόνο για να χαρεί ο/η σύντροφός σας; Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, αυτή η τακτική είναι λανθασμένη! Αναλογιστείτε πώς σας έκανε να νιώσετε κάτι τέτοιο (ιδίως όταν γίνεται κατ’ εξακολούθηση). Κάθε φορά που συμβιβάζεστε με τετοιο τρόπο, ένα κομμάτι της αγάπης σας για τον άλλον πεθαίνει. Είναι προτιμότερο να εξηγήσετε ότι κάποια πράγματα δε σας αρέσουν και να βρείτε από κοινού εναλλακτικές.

5. Μη ζητάτε από τον/τη σύντροφό σας να κάνει πράγματα που ξέρετε ότι δεν επιθυμεί

Πρόκειται για τον αντίποδα της παραπάνω συμβουλής. Αν πράγματι δεν του/της αρέσει κάτι και απλώς του ζητάτε να το κάνει χωρίς όφελος για τον ίδιο/την ίδια για λόγους προσωπικής σας επιβεβαίωσης, αυτό είτε είναι εγωιστικό, είτε σκέτη κακία! Εδώ εξαιρούνται οι δουλειές σπιτιού και γενικότερα τα καθήκοντα, με την έννοια ότι χρειάζεται να υπάρχει μοιρασιά, η οποία όμως να είναι δίκαιη αλλά να λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις του άλλου, ώστε να υπάρχει συναίνεση από τις δυο πλευρές στο ποιος θα κάνει τι και όχι στείρος αρνητισμός (τύπου: δεν πλένεις ποτέ τα πιάτα, ενώ έχει αναλάβει άλλα καθήκοντα)

6. Μη μειώνετε τον/τη σύντροφό σας

Όλοι κάνουν λάθη σε αυτή τη ζωή και όλοι προσπαθούν να τα διορθώσουν, καθένας με το δικό του ρυθμό και τρόπο. Αν σπαταλάτε πολύ χρόνο γκρινιάζοντας στον/τη σύντροφό σας ή υποδεικνύοντάς του τα λάθη του, πώς περιμένετε να κάνει κάτι σωστά τελικά; Θέλετε έναν/μία σύντροφο ή ένα εκπαιδευμένο σκυλάκι;

7. Μην αναβάλετε όσα υποσχεθήκατε να κάνετε

Η εμπιστοσύνη είναι βασικό στοιχείο μιας σχέσης και χρειάζεται χρόνο για να καλλιεργηθεί. Αν λοιπόν μονίμως υπόσχεστε αλλά τελικά δεν πραγματοποιείτε τις υποσχέσεις σας, τότε πώς θα μπορεί ο/η σύντροφός σας να βασίζεται πάνω σας στο μέλλον;

8. Πάντα να είστε εκεί για τον/τη σύντροφό σας

Ξεκινήστε από το πόσο σημαντικό είναι να έχετε τον/τη σύντροφό σας. Αν κρίνετε ότι είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, τότε θα πρέπει να αφιερώσετε το χρόνο και τον κόπο που αξίζει η σχέση για να του/της σταθείτε όταν σας χρειάζεται τα δύσκολα, αλλά να μοιραστείτε και τα όμορφα

9. Επικοινωνήστε

Και δεν εννοούμε αποκλειστικά πείτε στο άλλο άτομο ποιες δουλειές ή υποχρεώσεις του αναλογούν ή τι προβλήματα προέκυψαν. Οι αλλαγές σε μια σχέση είναι σχεδόν καθημερινές. Αν δε μιλάτε καθημερινά με τον/τη σύντροφό σας, για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τον εαυτό σας, είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε ένα πρωί και να αναρωτηθείτε ποιος είναι ο ξένος που κοιμάται στο κρεβάτι σας.

10. Ξεχάστε την απιστία

Πρόκειται για την πιο επιβλαβή πράξη ενάντια στη σχέση. Εκτός και αν ξεκάθαρα έχετε από κοινού αποφασίσει ότι η σχέση σας είναι ανοιχτή, η πράξη της απιστίας σημαίνει ότι κοροϊδεύετε τον/τη σύντροφό σας αλλά και τον εαυτό σας. Είναι πιο τίμιο να βγείτε από τη σχέση σας και να κάνετε το είδος της ζωής που επιθυμείτε, με τρόπο που να είναι ξεκάθαρος στους άλλους, ώστε να αποφασίσουν αν θα εμπλακούν μαζί σας ή όχι.

11. Δείξτε σεβασμό στον/τη σύντροφό σας

Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσετε κάποιο άτομο δεδομένο στη ζωή σας, αλλά χρειάζεται τρόπο για να το κρατήσετε. Τονίζοντας διαρκώς τα ελαττώματα, κοροϊδεύοντας ή ξεμπροστιάζοντας στην παρέα σας τον/τη σύντροφό σας για σημαντικά ή ασήμαντα ζητήματα είναι πράξη έλλειψης σεβασμού. Όταν ξεπεράσετε κάποιο όριο, δύσκολα θα πισωγυρίσετε. Φερθείτε στον άνθρωπό σας όπως θα θέλατε να φέρονται και οι άλλοι σε εσάς και όπως φέρεστε στον/την καλύτερή σας φίλη.

12. Να είστε ανοιχτοί και δεκτικοί στις επιθυμίες του της/συντρόφου σας

Για να λειτουργήσει μια σχέση χρειάζονται δυο άνθρωποι, το οποίο σημαίνει ότι οι σκέψεις, επιθυμίες, ανάγκες και όνειρα και των δύο πρέπει να δίνουν αντικείμενο συζήτησης και αποδοχής (άσχετο να πραγματοποιηθούν τελικά ή όχι). Όταν δεν είστε ανοιχτεί στις ανάγκες και επιθυμίες του άλλου, αυτό σημαίνει ότι δεν είστε ανοιχτοί στο να έχετε ισότιμα κάποιο άλλο άτομο στη ζωή σας και αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα αν επιθυμείτε σχέση στοργής και αφοσίωσης.

Λίζα Βάρβογλη – Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια