10 τρόποι για να νικήσετε την ανησυχία

Η ανησυχία για το μέλλον είναι ο βασικός λόγος που δεν μπορούμε να απολαύσουμε το παρόν. Όλοι ανησυχούμε για κάτι και νιώθουμε ανασφαλείς για όσα μας επιφυλάσσει το αύριο. Όμως η ανησυχία, το άγχος, η αγωνία, ο θυμός και όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις που δηλητηριάζουν το μυαλό μας, δηλητηριάζουν και το σώμα μας. Ασθένειες όπως είναι το έλκος, οι ημικρανίες, η αϋπνία, η κατάθλιψη, οι καρκινογενέσεις και ένα σωρό άλλες ασθένειες, δεν θα υπήρχαν στο βαθμό που υπάρχουν σήμερα, αν δεν είχαμε άγχος. womananxiety

Για αυτό, είναι σημαντικό να θεραπεύουμε το πνεύμα μας όπως και το σώμα μας. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε μόνοι σας το άγχος και τις αγωνίες σας.

 • Αντιμετωπίστε λογικά αυτό που σας ανησυχεί.

Ακολουθήστε αυτά τα 4 απλά βήματα για να εξαφανίσετε τις ανησυχίες σας.

 • Γράψτε σε ένα χαρτί τι σας ανησυχεί.
 • Γράψτε τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να ανησυχείτε.
 • Αποφασίστε ποιος από όλους είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε να ανησυχείτε.
 • Ξεκινήστε αμέσως να εφαρμόζετε αυτόν που επιλέξατε.
 • Οπλιστείτε με γνώση.

Το 2012, ο μισός πλανήτης ανησυχούσε ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου, αφού στις 21 Δεκεμβρίου αυτού του χρόνου σταματούσε το ημερολόγιο των Μάγιας. Κάποιοι όντως ανησυχούσαν σοβαρά. Φυσικά τίποτα δεν έγινε, αλλά αυτό δείχνει πώς μια λανθασμένη πληροφορία ή η ημιμάθεια, μπορούν να προκαλέσουν φόβο και αγωνία. Αντί λοιπόν να ανησυχείτε άσκοπα για τα πράγματα, οπλιστείτε με γνώση και αντιμετωπίστε με επιχειρήματα οποιαδήποτε κατάσταση, αντί απλά να ανησυχείτε για αυτή.woman-anxiety

 • Μην περιμένετε να εξαντληθείτε για να ξεκουραστείτε.

Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας, που πραγματικά πνιγόμαστε στις υποχρεώσεις. Είτε γιατί δίνουμε εξετάσεις, είτε γιατί έχει πέσει πολλή δουλειά, είτε γιατί πρέπει να προλάβουμε κάποιες προθεσμίες κτλ. Αντί να “σκοτώνεστε” όμως στη δουλειά, με αποτέλεσμα να είστε εξαντλημένοι και άρα αντιπαραγωγικοί, είναι προτιμότερο να κάνετε τακτικά διαλείμματα για ξεκούραση. Για να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, πρέπει να βρίσκεστε στην καλύτερή σας κατάσταση, σωματική και πνευματική. Ξεκουράστε, λοιπόν, το μυαλό και το σώμα σας, για να κάνετε τα πράγματα, όχι μόνο καλύτερα, αλλά κυρίως χωρίς άγχος κα με καθαρό μυαλό.

 • Μείνετε απασχολημένοι.

Αν σας έχει συμβεί κάτι τρομακτικά συγκλονιστικό, μια από τις καλύτερες θεραπείες, που θα ηρεμήσει το μυαλό σας από το στρες και την αγωνία, είναι η πολλή δουλειά. Όταν το μυαλό σας είναι επικεντρωμένο στη δουλειά, δεν έχει το χρόνο να σκέφτεται ξανά και ξανά, δυσάρεστες καταστάσεις και να ανησυχείτε.

 • Αγνοήστε την άδικη κριτική.

Η δημιουργική κριτική είναι πάντα σημαντική και μπορεί να σας κάνει καλύτερους. Η άδικη κριτική όμως, που κρύβει εμπάθεια, φθόνο και κακία, δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να την βλέπετε σαν φιλοφρόνηση, γιατί οι εχθροί σας αναγνωρίζουν ότι ανεβαίνετε και προσπαθούν να σας ρίξουν.

 • Βάλτε τον καλύτερό σας εαυτό, αλλά μέχρι εκεί.

Είναι αδύνατο να πετύχετε την τελειότητα, οπότε κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε με τα μέσα και το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Υπάρχουν περιπτώσεις που απλά πρέπει να πείτε στον εαυτό σας “αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω, αυτό έκανα – τελεία.” Το να σκέφτεστε και να ανησυχείτε ότι ίσως θα μπορούσατε να κάνετε κάτι καλύτερα δεν ωφελεί σε τίποτα. Ίσως, την επόμενη φορά.

 • Μην ξοδεύετε ούτε δευτερόλεπτο από το χρόνο σας, για τους εχθρούς σας.

Σίγουρα κάποιος μπορεί να σας πλήγωσε, να σας πρόσβαλε, να σας αδίκησε. Είναι όμως χάσιμο χρόνου και ενέργειας, το να το σκέφτεστε μετά από καιρό. Προχωρήστε και αφήστε το παρελθόν να ανησυχεί μόνο του. Μείνετε στο παρόν.

 • Μην προσπαθείτε να μιμηθείτε τους άλλους.

Ανακαλύψτε τον εαυτό σας και να είστε αυτό και μόνο αυτό. Με το να αρνείστε να υποκρίνεστε κάτι που δεν είστε, για να γίνετε αρεστοί και αποδεκτοί, ξεφορτώνετε πίεση από μέσα σας.

 • Σταματήστε να ανακυκλώνετε στο μυαλό σας το παρελθόν.

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Σταματήστε να νιώθετε ενοχές, να μετανιώνετε για όσα έγιναν και να σκέφτεστε τι θα γινόταν αν…

 • Μην τρελαίνεστε με τα μικροπράγματα.

Πολλές φορές χρειαζόμαστε ένα σημαντικό μάθημα για να θυμηθούμε, για ποια πράγματα αξίζει να ανησυχούμε στη ζωή και για ποια όχι. Αν επιβιώσετε, για παράδειγμα, από ένα σοβαρό τροχαίο ή από μια πτώση αεροπλάνου, σίγουρα θα σταματήσετε να ανησυχείτε αν οι κάλτσες σας έχουν το ίδιο χρώμα. Μάθετε αυτό το μάθημα, χωρίς να χρειάζεται να πάθετε κάτι κακό.

Και να θυμάστε πάντα:

Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστείτε για το μέλλον, είναι να επικεντρώσετε τη σκέψη, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σας στο παρόν.

Πηγή