Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας σχέσης είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι οι οποίοι σας κάνουν να μην εμπιστεύεστε τον/την σύντροφό σας ή παραμένουν άλυτα θέματα από το παρελθόν που εμποδίσουν την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης στην σχέση σας; Η ειδικός Dr. Mary Jo Fay, συγγραφέας του “Please Dear, Not Tonight” συμβουλεύει:
Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος
– Να είστε συνεπείς στα λόγια, στις πράξεις και στην ώρα σας.
– Μην λέτε ψέματα –ούτε καν μικρά, λευκά ψέματα, τόσο στον σύντροφό σας όσο και στους άλλους. Να είστε ειλικρινείς… άσχετα από το τίμημα! Ακόμα και ένα μικρό ψέμα μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.
– Να είστε δίκαιοι –ακόμα και όταν τσακώνεστε.
– Να είστε ευαίσθητοι στα αισθήματα του άλλου. Μπορείτε να διαφωνείτε μαζί του αλλά μην μειώνετε το πώς μπορεί να νιώθει ο/η σύντροφός σας.
– Μην λέτε πράγματα για τα οποία μπορεί να μετανιώσετε στο μέλλον.
– Σεβαστείτε τα όρια του συντρόφου σας.
– Μην ζηλεύετε.
– Προσπαθήστε να είστε «ανοιχτό βιβλίο» για τον άλλο. Μια ύποπτη ή πιο «κλειστή» συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει υποψίες στο σύντροφο μας, όπως ακριβώς και μια ξαφνική αλλαγή. Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μέσα στη σχέση, ώστε να γνωρίζουμε όλο και περισσότερο τον άλλο. Έτσι, θα ξέρουμε τις συνήθειες του, θα προβλέπουμε τις αντιδράσεις του και θα τον εμπιστευόμαστε περισσότερο. Σημαντικό είναι μην λέμε μισές αλήθειες, προκειμένου να αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.
– Αν ο άλλος σας εξηγεί με λογικά επιχειρήματα ότι ζηλεύετε χωρίς αιτία… πρέπει να τον εμπιστευτείτε. Εάν δεν έχετε αποδείξεις, καλό είναι να μην τον κατηγορείτε, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να χαλάσει την αξιοπιστία της σχέσης μας. Αν θέλουμε να την «χτίσουμε» με εμπιστοσύνη, πρώτα εμείς πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το σύντροφο μας.
– Δεν κοιτάζετε δεξιά και αριστερά, όταν είστε μαζί του. Η γλώσσα του σώματος και τα μάτια μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Όταν βρισκόμαστε μαζί με το σύντροφό μας, καλό είναι να κρατάμε τα μάτια μας πάνω του.
– Ορίστε τα όρια μέσα στη σχέση ή το γάμο. Η ζήλια είναι ικανή να απειλήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι. Εάν ο σύντροφος μας ενοχλείται, όταν ερχόμαστε πολύ κοντά με τους συναδέλφους μας… ας φροντίσουμε να μην ξεπερνάμε τα όρια.
– Παραδέχεστε τα λάθη σας… από την πρώτη στιγμή! Εάν έχετε κρατήσει ένα μυστικό, το οποίο βγαίνει στην επιφάνεια, καλό είναι να αναλάβετε την ευθύνη από την πρώτη στιγμή. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά όταν δεν τα παραδέχονται… κάνουν χειρότερη την κατάσταση! Ας εξηγήσουμε τους λόγους της συμπεριφοράς μας και ας ζητήσουμε συγνώμη. Μια τέτοια κίνηση, σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά στην εμπιστοσύνη!
– Κάνετε πράξη τις υποσχέσεις ή τα λόγια σας. Εάν δεν ακολουθείτε τις μικρές ή μεγάλες υποσχέσεις σας, τότε ο άλλος δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί. Εάν πείτε ότι θα επιστρέψω σπίτι στις 8:00, καλό είναι να είστε εκεί στην ώρα σας. Βέβαια, αν πρόκειται να αργήσετε, αρκεί να αναβάλλετε το ραντεβού σας. Όταν ο άλλος δεν σας εμπιστεύεται για μικρά ζητήματα… τότε πως θα στηριχθεί πάνω σας στα σοβαρά;
Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί:
Προσπαθήστε στην σχέση σας να είστε ρεαλιστές. Κανείς δεν είναι τέλειος και ο ιδανικός σύντροφος υπάρχει, συνήθως, μόνο στις ταινίες και τα ρομαντικά βιβλία.
Ζητήστε ευθέως από τον άνθρωπό σας αυτό που θέλετε και που περιμένετε από αυτόν.
Επιστρατεύστε το χιούμορ -αλλά όχι την ειρωνεία- για να εκτονώσετε καταστάσεις.
Και μην σκέφτεστε ότι θα ήσασταν καλύτερα με κάποιο άλλο πρόσωπο. Το μερίδιο της δικής σας ευθύνης στα προβλήματα της σχέσης θα παραμείνει ακόμα κι αν αλλάξετε σύντροφο.