Η δύναμη του νου επηρεάζει άμεσα την αντίληψη του πόνου

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά έδειξαν ότι η δύναμη του νου μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αντίληψη του πόνου, επιβεβαιώνοντας ότι τα θετικά ή τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την υποκειμενική εμπειρία που έχει ένας άνθρωπος όταν πονά.  meditating-beach

   Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή ο πόνος γίνεται αντιληπτός πρωταρχικά από τον εγκέφαλο, ο πόνος μπορεί να αμβλυνθεί αν την ίδια στιγμή συνυπάρχουν θετικά συναισθήματα ή, αντίθετα, να ενισχυθεί, αν επικρατούν αρνητικά συναισθήματα.

    Μια ομάδα 13 εθελοντών υποβλήθηκαν σε μικρής έντασης ηλεκτροσόκ, ενώ παράλληλα έβλεπαν εικόνες όμορφες (π.χ. θαλάσσιο σκι το καλοκαίρι), άσχημες (π.χ. μια απειλητική αρκούδα) ή ουδέτερες (π.χ. ένα βιβλίο) και την ίδια στιγμή η εγκεφαλική δραστηριότητά τους καταγραφόταν με μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού (fMRI). Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές, όταν έβλεπαν τις ευχάριστες εικόνες, ανέφεραν λιγότερο πόνο, ενώ, αντίθετα, ο πόνος από το ηλεκτροσόκ μεγάλωνε, όταν έβλεπαν τις δυσάρεστες εικόνες.

    Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι το αίσθημα του πόνου σχετίζεται και εξαρτάται από τη γενικότερη διάθεση και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, για παράδειγμα ότι η ακρόαση μιας όμορφης μουσικής μπορεί να αμβλύνει τον πόνο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα έρευνα δείχνει πως σε ασθενείς με πόνους είναι δυνατό να υπάρξουν αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που θα απαλύνουν τον πόνο τους.

ΑΠΕ