Καταλαβαίνεις πόσα νιώθεις τις ώρες που σου λείπει

Η πολυπλοκότητά του έρωτα είναι ότι ο καθένας μας τον ζει διαφορετικά. Αυτό είναι καλό και κακό. Για να τον κατανοήσουμε καλύτερα όμως θα πρέπει να έχουμε κάποιες σταθερές απόψεις.

woman-in-edge-of-rock-of-sea

Αρκετοί θεωρούν ότι ένα ζευγάρι χρειάζεται να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί. Με λίγα λόγια, να γίνουν «αυτοκόλλητοι». Έτσι όμως δε θα βιώσεις ποτέ στο μέγιστο βαθμό πώς είναι να σου λείπει ο άνθρωπος που έχεις αγαπήσει με αποτέλεσμα να μη σου υπενθυμίζει με την απουσία του το πόσο σημαντικός είναι για σένα. Επίσης, δε θα καταφέρεις να τον ανακαλύψεις ολοκληρωτικά. Ίσως ακούγεται λίγο αντιφατικό αυτό, ωστόσο όλα τα πράγματα αξίζουν κι απαιτούν μια δεύτερη και μια τρίτη ανάγνωση ώστε να τα καταλάβεις.

Την εξέλιξη μιας σχέσης θα την καθορίσουν πολλά καθώς ο χρόνος θα περνάει. Οι ευδιάκριτοι ρόλοι μέσα σε αυτή, η εμπιστοσύνη κι η κατανόηση είναι τα κυριότερα. Επίσης σημαντικό είναι να έχουν ξεκαθαρίσει και τα «θέλω» σου. Να ξέρεις, δηλαδή, μέχρι πού είσαι ικανός να φτάσεις, τι ζητάς και τι δίνεις. Χωρίς να φοβάσαι κάτι.

Επιβάλλεται να έχεις κάνει όλα εκείνα τα βήματα για να πετύχεις μια ξεκάθαρη αφοσίωση στη σχέση σου και να έχεις αφιερώσει χρόνο να χτιστεί το «μαζί». Χωρίς καταπίεση και χωρίς τελεσίγραφα.

Είτε το επιζητείς είτε όχι, αναγκαστικά κάποιες φορές θα μείνεις μόνος ώστε να διαπιστώσεις μέσα απ’ τις σκέψεις σου τα συναισθήματα που τρέφεις για τον άνθρωπό σου. Τότε επιτρέπεται να αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο να μιλήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις σου.

Μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να φαντάζει επίπονη, αλλά δεν είναι. Οι απαντήσεις που θα λάβεις θα σε κάνουν να δεις τι μπορείς να κρατήσεις, να αλλάξεις και κυρίως να αντικρίσεις κατάματα την πραγματικότητα. Να τολμήσεις να βρεθείς μπροστά στις όποιες ανασφάλειες και στις ψευδαισθήσεις σου. Αν υπάρχουν τότε βρες τον τρόπο να τις νικήσεις.

girl-green-eyesΑυτή είναι η αίσθηση που βιώνεις τις ώρες εκείνες που μένεις μόνος. Δεν είναι όμως κάτι το κακό ή αρνητικό. Ούτε είναι τόσο βασανιστικό όσο ακούγεται. Θα το καταλάβεις αν πραγματοποιήσεις όλα αυτά που χρειάζεσαι ώστε το νιώσεις.

Θα μου πεις τώρα ότι στα λόγια τα πάντα εύκολα φαίνονται. Στις πράξεις όμως; Εκεί να σε δω. Τίποτα δεν είναι δύσκολο, θα σου απαντήσω. Κι αυτό γιατί ο καθένας μας έχει τις μαγικές δυνάμεις ώστε να τα καταφέρει στη ζωή. Αυτό ισχύει και για τον έρωτα.

Τις ώρες που είσαστε μαζί δεν μπορείς να μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία. Θα είναι μεγάλο λάθος αν συμβεί. Δε θα έχει ουσία και κανένα αποτέλεσμα. Εκείνες τις στιγμές αυτό που μετράει είναι να απολαμβάνεις αυτό που έχετε χωρίς να σας απασχολεί τίποτα. Να κάνετε όλα αυτά που θα σας χαρίσουν καθετί όμορφο. Με λίγα λόγια να έχεις βάλει το μυαλό στο off, στο on την καρδιά για να δώσεις την αμέριστη προσοχή σου.

Τις μόνες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις τις ώρες που θα είστε μαζί είναι αυτές σχετικά με εσάς. Τα όνειρά σας, τις ανησυχίες σας, τα σχέδιά σας. Θα τις απαντήσετε κι οι δυο μαζί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ωστόσο αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τι αισθάνεσαι. Το πόσο σου λείπει ο άνθρωπός σου καθορίζεται από το πώς νιώθεις όταν δεν είναι εκεί.

Εσύ απλώς διαχώρισε αυτά τα δυο πράγματα. Να ξέρεις πότε θα μιλάει το μυαλό και πότε η καρδιά. Αυτά τα δυο δε συγχρονίζονται πότε. Είναι αυτόνομα και λειτουργούν σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες. Εμείς απλά ακολουθούμε χωρίς να προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε ταυτόχρονα και τα δυο.

Επομένως, απόλαυσε κάθε στιγμή. Υπάρχουν μόνο καταστάσεις που επιβάλλεται να τις βιώσεις. Ακόμα κι αν τσαλακωθείς, αν φοβηθείς, αν αγγίξεις τα όριά σου. Αυτό είναι ο έρωτας άλλωστε.

Δημήτρης Μπότης  Πηγη