Τα οφέλη από την ακρόαση κλασσικής μουσικής

Δεν υπάρχουν μόνο πνευματικά ή ψυχικά οφέλη από τη συνήθεια να ακούει κανείς κλασσική μουσική. Από τη διαχείριση του πόνου μέχρι τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ακούγοντας κλασσική μουσική τα οφέλη είναι τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά.

listening-classical-music

Στην πραγματικότητα, απλά έχοντας την κλασσική μουσική ως ένα ηχητικό περιβάλλον, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην διάθεσή σας, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Παρακάτω είναι μερικά εκπληκτικά οφέλη του να ακούτε κλασσική μουσική που υποστηρίζουν οι επιστήμονες:

1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή; Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η κλασσική μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ραπ, ποπ και techno τους αύξησαν πραγματικά την αρτηριακή πίεση.

2. Ενισχύει τη μνήμη

Γνωρίζετε ότι ακούγοντας Μότσαρτ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να βελτιώσει τη μνήμη σας; Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που άκουγαν μουσική του Μότσαρτ έδειξαν αύξηση στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων που συνδέονται άμεσα με τη μνήμη.

studying3. Διεγείρει τη δημιουργικότητα

Αν ακούτε κλασσική μουσική δεν θα σας κάνει αμέσως δημιουργικό, αυτό θα σας βοηθήσει να μπείτε σε μια πιο δημιουργική νοοτροπία. Την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε να… «κατεβάσετε» ιδέες, προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας ακούγοντας κάποιο έργο του Μότσαρτ ή του Μπαχ και μετά απασχοληθείτε με το αντικείμενο σας.

4. Μειώνει τα επίπεδα του στρες

Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι, αφεθείτε στο άκουσμα από μερικές κλασσικές μελωδίες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες που άκουγαν κλασική μουσική ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται στρεσαρισμένες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το τέμπο της κλασσική μουσικής είναι παρόμοιο με την ανθρώπινη καρδιά, πράγμα που διευκολύνει την αντιμετώπιση του άγχους.

5. «Γεμίζει» τις μπαταρίες του πνευματικού δυναμικού

Έχετε μια μεγάλη δοκιμασία ή έργο μπροστά σας; Ενισχύστε το πνευματικό δυναμικό σας με το ακούγοντας κλασσική μουσική. Σε μια μελέτη, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που άκουσαν μια διάλεξη στην οποίο παιζόταν κλασσική μουσική στο backround, είχαν «σκόραραν» καλύτερα σε ένα τεστ σε σύγκριση με άλλους μαθητές.

6. Καταπολεμά την κατάθλιψη

Όταν αισθάνεστε στα κάτω σας, μην το ρίξετε στο φαγητό ή το πιοτό. Επιλέξτε ένα κλασσικό κομμάτι αντ ‘αυτού. Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κλασσική μουσική βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και τη μελαγχολία. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το Μεξικό ανακάλυψε ότι ακούγοντας κλασική μουσική μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης με ευκολία.

7. Σας βάζει σε διάθεση για ύπνο

Είστε από αυτούς που στριφογυρίζουν ώρες πριν τελικά να κοιμηθούν; Μην μετράτε άσκοπα προβατάκια και μην τσακώνεστε με τις σκέψεις σας. Όμορφα χαλαρωτικά κομμάτια κλασσικής μουσικής, θα σας νανουρίσουν ως μια καλή μανούλα. Σύμφωνα με μια μελέτη ατόμων με προβλήματα ύπνου, ακούγοντας κλασσική μουσική για μόλις 45 λεπτά πριν πέσουν στο κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

8. Ανακουφίζει από τον πόνο

Πονοκέφαλος; Σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας. Πριν αρχίσετε να χαπακώνεστε, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ένα έργο του Μπαχ ή του Μότσαρτ να σας διώξει τον πονοκέφαλο. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ακούγοντας κλασσική μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Σύμφωνα με ερευνητές στο Λονδίνο , οι ασθενείς που άκουγαν κλασσική μουσική κατανάλωσαν σημαντικά λιγότερα παυσίπονα.

woman-wearing-headphones9. Σε κάνει ευτυχισμένο/η

Κακοδιάθετοι; Δεν πειράζει, όλα διορθώνονται. Ακούγοντας κλασσική μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της έκκρισης της ντοπαμίνης, η οποία ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει να βάλει τους ανθρώπους σε μια καλύτερη διάθεση.

10. Βελτιώνει την παραγωγικότητα

Μια σειρά από μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μουσική κάνει τις επαναλαμβανόμενες εργασίες πιο ευχάριστες και ενισχύει την παραγωγικότητα . Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσε ότι ειδικά το άκουσμα της Μπαρόκ μουσικής στην αίθουσα ανάγνωσης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας στους ακτινολόγους».

Κλασσική μουσική για αρχάριους

Αν δεν έχετε απολύτως καμία σχέση με αυτό το είδος (και δεν φταίτε εσείς γιατί στην Ελλάδα ελάχιστα ακούγεται από το ραδιόφωνο, εκτός από το 3ο πρόγραμμα) μπορείτε σαν πρώτη λύση να δοκιμάσετε το YouTube. Εκεί υπάρχουν πολλοί συνθέτες. Προτείνουμε για αρχή να ψάξετε έργα των:

Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann, Domenico Scarlatti, Johannes Brahms, Antonín Dvořák, Franz Schubert, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Robert Schumann, Richard Strauss.

Αλλά μπορείτε και διαδικτυακά να ακούσετε ευρωπαϊκούς σταθμούς αλλά και από τις ΗΠΑ, που παίζουν όλο το 24ωρο κλασσική μουσική. Οι επιλογές τους συνήθως είναι καλές και απευθύνονται στο ευρύ κοινό και όχι σε φανατικούς μυημένους.

Κάντε μια ερευνητική… «βουτιά» ΕΔΩ και σιγά σιγά θα αποκτήσετε τις δικές σας προτιμήσεις και αγαπημένες επιλογές!

Πηγή και εδώ