Οι άνδρες επισκέπτονται πιο σπάνια τον ψυχοθεραπευτή σε σχέση με τις γυναίκες. Οι ειδικοί επισημαίνουν τις διαφορές μεταξύ των δυο φύλων και να υποστηρίζουν ένα νέο τρόπο θεραπείας ειδικά για άνδρες ασθενείς.
Μόνο ένας στους τρεις άνδρες στη Γερμανία επιλέγει τη ψυχοθεραπεία
Μόνο ένας στους τρεις ασθενείς στη Γερμανία που κάνουν ψυχοθεραπεία είναι άνδρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι παθολόγοι παραβλέπουν συχνότερα στους άντρες τέτοιες ασθένειες», εξηγεί ο Ούλριχ Χέγκερλ, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Βοήθειας για την Κατάθλιψη και ψυχίατρος της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Λειψίας.
Οι άνδρες συχνά αντιμετωπίζουν με καχυποψία την ψυχοθεραπεία και τους είναι δύσκολο να μιλήσουν για συναισθήματα, φόβους και αισθήματα ενοχής.
Γιατί επιλέγουν σπανιότερα την ψυχοθεραπεία;
«Οι άνδρες δεν έχουν λιγότερα ψυχικά προβλήματα αλλά διαφορετικά» επισημαίνει ο Γιοχάνες Φένεν, ο οποίος είναι ψυχοθεραπευτής στο Κίελο. Ο Γ. Φένεν ειδικεύεται στη θεραπεία αντρών ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη, υπερκόπωση, διαταραχές άγχους και εξαρτήσεις. Το ότι οι άνδρες επισκέπονται πιο σπάνια ψυχοθεραπευτή απ’ ό,τι οι γυναίκες, δεν οφείλεται μόνο στους ίδιους: «Εμείς οι ψυχοθεραπευτές, κάνοντας πρώτα αυτοκριτική, πρέπει να διερωτηθούμε εάν προσεγγίζουμε πάντα σωστά τον ασθενή».
Παρόμοια άποψη έχει κι η Άνε Μαρία Μόλερ-Λεϊμκούλερ που είναι καθηγήτρια στην Κλινική για Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου. «Οι ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες είναι σήμερα κατάλληλες περισσότερο για να καλύπτουν τις γυναικείες ανάγκες παρά για τις αντρικές. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις θεραπείες που αφορούν άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές ή άτομα που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας. Στην θεραπεία απεξάρτησης που στην πλειοψηφία συμμετέχουν άνδρες δεν υπάρχει εξειδικευμένη προσέγγιση» επισημαίνει.
Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για άνδρες
Οι άνδρες δεν έχουν λιγότερα ψυχικά προβλήματα αλλά διαφορετικά
Από την επαγγελματική του εμπειρία ο Γ. Φένεν γνωρίζει ότι ο ψυχοθεραπευτής οφείλει να έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε άνδρες ασθενείς, ειδικά όταν πρόκειται για συγκεκριμένα θέματα.
«Οι άνδρες διστάζουν να μιλήσουν για προβλήματα στύσης ή όταν έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας».
Στη θεραπεία πρέπει επίσης να δοθεί μεγάλη προσοχή στην περιορισμένη πρόσβαση στην συναισθηματικότητα του ασθενή όπως και στην επιφυλακτική στάση που έχει απέναντι στην ψυχοθεραπεία. «Οι άνδρες δεν θέλουν να μιλήσουν, θέλουν να θεραπευτούν. Η κοινωνική θέση, η αυτονομία και η αυτοεκτίμηση είναι πιο σημαντικά για αυτούς παρά για τις γυναίκες», αναφέρει ο Γ. Φένεν.
Πηγή