Η πραγματικότητα: κάθε ζευγάρι έχει το δικό του τρόπο καυγά. Το θέμα είναι αν ακόμα και στους καυγάδες, ταιριάζετε; Μήπως καυγαδίζεις μαζί του για να τον αλλάξεις ή για να βρεις μια λύση σε όσα σας χωρίζουν; Ιδού οι 5 τύποι καυγά που κάνουν τα ζευγάρια και η λύση που υπάρχει!
1.Το ζεύγος με τους δραματικούς καυγάδες:
Η σχέση αυτή έχει τόσο πάθος κι άλλο τόσο δράμα. Κι όταν ξεκινά ο καυγάς βαριά λόγια ξεστομίζονται εκατέρωθεν.
Το καλό είναι ότι ξεσπάτε και οι δύο και δεν μένουν μέσα σας πράγματα. Το κακό είναι πως κάποιες φορές τα λόγια είναι τόσο βαριά, που συχνά θα αναρωτιέστε αν πρέπει να συνεχίζετε μαζί.
Η λύση: αν νιώθεις το αίμα σου να βράζει για καυγά, πάρε τα πράγματα αλλιώς. Προτού επιτεθείτε ο ένας στον άλλο, ζήτα του να καθίσετε στο τραπέζι ή να βγείτε να κάνετε βόλτα για να μιλήσετε. Αλλάζοντας την τοποθεσία, το ένστικτο του καυγά πάει ένα βήμα πίσω. Οπότε, αντί να αρχίσετε να πετάτε πράγματα και κατηγορίες ο ένας στον άλλο, βοηθάτε το κεφάλι σας να αλλάξει σκηνικό και να λειτουργήσει πιο καθαρά.
2. Το ζευγάρι που δεν τσακώνεται ποτέ:
Το ζευγάρι τούτο δηλώνει σιαμαίο, όλα τα κάνουν μαζί και πουθενά δεν διαφωνούν, ούτε στο χρώμα της πετσέτας για το μπάνιο. Ειδυλλιακό δεν λέω αλλά και εδώ κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
Η λύση: αν είσαι μέλος ενός τέτοιου ζευγαριού, σιγουρέψου πως είτε εσύ, είτε το έτερο μέλος δεν κάνετε εκπτώσεις στις προτιμήσεις και τις επιλογές σας, απλά για να ευχαριστήσετε ο ένας τον άλλο.
Οι υγιείς καυγάδες, δεν θα σας βλάψουν, ούτε και το να πείτε τη γνώμη σας ή να ζητήσετε κάτι ακόμα από το έτερον ήμισυ.
3. Το ζεύγος που υπεραναλύει τα πάντα, ακόμα και στον καυγά:
Στους καυγάδες σας, σας χωρίζουν τα πάντα. Πως είναι δυνατόν θα πει κανείς; Έλα ντε! Το θέμα είναι πως καταλήγετε εξουθενωμένοι να αναλύετε ξάνα και ξανά τα ίδια θέματα.
Το πρόβλημα στους δικούς καυγάδες είναι πως βρίσκετε ευκαιρία να καυγαδίσετε ακόμα και για το πιο μικρό θέμα.
Η λύση: το πρόβλημα σε τέτοιους καυγάδες υπερανάλυσης είναι πως συχνά ο ένας καταλήγει να κρίνει τον άλλο. Εδώ, οφείλετε να δείτε την άποψη του άλλου, να μπείτε στα παπούτσια του και να σκεφτείτε γιατί ο έτερος λέει ό,τι λέει. Μπορεί να σου εξηγήσει τι και πως το σκέφτεται; Μπορείς να μην επικρίνεις την άποψη του; Μπορεί να κάνει το ίδιο και ο άλλος; Αν δεν μπορείτε, τότε οδεύετε στον γκρεμό.
4. Το ζεύγος που ο καθένας μαλώνει μόνος του
Αγάπη μου πρέπει να μιλήσουμε! Τόσο απλές λέξεις που μπορούν να προκαλέσουν το μεγαλύτερο πανικό. Στο ζευγάρι αυτό, ο ένας ή ο άλλος αποφεύγει τις συγκρούσεις και ο έτερος καταλήγει να καυγαδίζει μόνος.
Η λύση: εδώ μιλάμε για δύο άπειρα σε καυγάδες άτομα, ίσως και λίγο άπειρα στη σχέση ή που απλά έχουν συνηθίσει να αποφεύγουν να μιλούν!
Απόφυγε το ”μπορούμε να μιλήσουμε” και μπες κατευθείαν στο ψητό, χωρίς προλόγους, ακόμα κι αν είστε έξω για ποτό ή στο δρόμο για το σινεμά. Βάλε την υγιή αντιπαράθεση στην καθημερινότητά σας για να βγάλετε μια άκρη επιτέλους.
5. Το ζεύγος που θέτει τελεσίγραφα:
Το ζευγάρι αυτό δεν καυγαδίζει με το παραμικρό. Αντίθετα, είτε ο ένας, είτε ο άλλος, προτιμά να κρατά μέσα του πράγματα και να δυναμιτίζει την κατάσταση με τελεσίγραφα.
Εδώ δεν έχουμε διαγωνισμό για το ποιός θα κερδίσει στον καυγά, ούτε για το ποιός θα κάνει την μεγαλύτερη υπομονή για να μην φτάσει στον καυγά.
Μην μαζεύεις τα πάντα μέσα σου.
Μην πιστεύεις ότι ο άλλος είναι μάντης και καταλαβαίνει όσα σε ενοχλούν.
Μίλα νωρίς παρά αργότερα.
Μην δίνεις τελεσίγραφα, αφού μόνο χειρότερη θα κάνουν την κατάσταση.
Μην πιστεύεις πως με τελεσίγραφα θα πάρεις αυτό που θες στη σχέση.
Από την Κατερίνα Πατούλια, Tips και συμβουλές με πηγή το βιβλίο Fight Less, Love More της Laurie Puhn