Τα καλά του να είσαι εσωστρεφής

Ζούμε σε έναν κόσμο που οικοδομήθηκε στα θεμέλια μιας θεωρίας κατά την οποία ο επιτυχημένος άνθρωπος είναι ο εξωστρεφής άνθρωπος. Στο βιβλίο όμως “Σσσσ! Η δύναμη των εσωστρεφών σ’ ένα κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει “ η Susan Cain γράφει για τους εσωστρεφείς που αποτελούν το ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων.

SusanCainevent

Και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μάθει να καλύπτουν την εσωστρέφεια με ένα πέπλο διάχυτης, αλλά επιφανειακής, κοινωνικότητας, επειδή κατάλαβαν από πολύ μικροί,  πως αυτό θα τους βοηθήσει να επιβιώσουνε σε μια κοινωνία που επιβραβεύει την εξωστρέφεια.

Κι όμως η εξωστρέφεια είναι υπερτιμημένη. Η  προσπάθεια της καλλιέργειάς  και της ανάδειξής  της –σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ακόμη κι από το νηπιαγωγείο, και βέβαια στον επαγγελματικό στίβο- είναι προϊόν της Δυτικής κουλτούρας  που δημιούργησε και επέβαλε ένα «μοντέλο» για την επιτυχία.  Έτσι καταλήξαμε στις ομαδικές εργασίες, στα open-plan γραφεία, στις περίφημες «μυαλοθύελλες» (brain-storming sessions) όπου γεννιούνται, λέει, οι μεγάλες ιδέες… 

Τα μεγάλα μυαλά, οι εφευρέσεις, οι πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες είναι όμως  συνήθως προϊόντα εσωστρεφών ανθρώπων, που προτιμούν να εργάζονται και να σκέπτονται μόνοι, που δεν θα επιβάλλουν μεγαλόφωνα τη γνώμη τους στην ομήγυρη,  που δεν σήκωναν το χέρι στην τάξη μόνο και μόνο για να ακουστεί η φωνή τους, που ήταν ευτυχείς παίζοντας μόνοι τους στην παιδική χαρά…

introvertsΠοια είναι τα 10 βασικά χαρακτηριστικά των εσωστρεφών ανθρώπων που τους κάνουν να ξεχωρίζουν:

  1. Συνεργάζονται καλύτερα ,  ειδικά σε προσωπικό επίπεδο, σε καταστάσεις ένας-προς-έναν.
  2. Διατηρούν μακροχρόνιες φιλίες, έχουν λιγότερους, αλλά ουσιαστικούς, φίλους.
  3. Είναι πιο ευέλικτοι, μπορούν να αλλάξουν πλεύση γρήγορα και ανώδυνα όταν αυτό χρειαστεί.
  4. Είναι πολύ ανεξάρτητοι και πιο αυτάρκεις.
  5. Εστιάζουν με μεγαλύτερη ευκολία σε αυτό που κάνουν, προσηλώνονται στον στόχο.
  6. Τους απασχολούν σοβαρές σκέψεις για τον χαρακτήρα και τις πράξεις τους, είναι καλοί στην αυτοκριτική.
  7. Έχουν ενισχυμένη αίσθηση της ευθύνης.
  8. Είναι πολύ δημιουργικοί και σκέπτονται «έξω από το κουτί».
  9. Έχουν αναλυτική ικανότητα και είναι καλύτεροι στα σύνθετα έργα.
  10. Είναι έξυπνοι και μελετηροί.

Το βασικό βέβαια είναι ότι για να αντιληφθεί κανείς αυτά τα πλεονεκτήματα και να τα εκτιμήσει πρέπει να κάνει τον κόπο να τους γνωρίσει, μιας και οι εσωστρεφείς άνθρωποι δε «φωνάζουν» και δεν προβάλλουν τον εαυτό τους!