Είμαστε κάτι περισσότερο από το σύνολο των γονιδίων μας. Αυτό δείχνει σχετική έρευνα του Planck Institute of Immunobiology and Epigenetics του Freiburg. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι επιγενετικοί μηχανισμοί που ρυθμίζονται από περιβαλλοντικά στοιχεία, όπως η διατροφή, η αρρώστια ή και ο τρόπος ζωής, και παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του DNA, μεταβιβάζονται από τη μια γενιά στην άλλη. Επιπλέον, περιγράφονται για πρώτη φορά οι βιολογικές συνέπειες αυτής της κληρονομούμενης πληροφορίας.
Η επιγενετική μεταξύ των γενεών: Κληρονομούμε περισσότερα από τα γονίδια
Οι επιγενετικές τροποποιήσεις δημιουργούν, σταδιακά, τα τυπικά μοτίβα των ακολουθιών DNA. Για παράδειγμα, το κάπνισμα μεταβάλλει την επιγενετική σύσταση των κυττάρων του πνεύμονα, οδηγώντας τελικά στον καρκίνο. Οι τροποποιήσεις αυτές θεωρούνταν ότι ποτέ δεν υπερβαίνουν τα όρια των γενεών, καθώς η επιγενετική μνήμη σβήνεται εντελώς κατά την ανάπτυξη ωαρίων και σπερματοζωαρίων.
Ο Nicola Iovino, και η ομάδα του μετά από σχετική έρευνα σε μύγες κατέληξαν ότι «κατά την αναπαραγωγή, η επιγενετική πληροφορία όχι μόνο κληρονομείται από τη μια γενιά στην άλλη, αλλά είναι σημαντική και για την ανάπτυξη του ίδιου του εμβρύου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Iovino.
Η διεθνής ομάδα του Freiburg είναι πεπεισμένη ότι οι συνέπειες της ανακάλυψης αυτής είναι πολύ σημαντικές. «Η μελέτη μας δείχνει ότι κληρονομούμε περισσότερα από απλώς γονίδια από τους γονείς μας. Φαίνεται επίσης ότι έχουμε έναν μηχανισμό γονιδίων που μπορεί να επηρεαστεί από το περιβάλλον και τον ατομικό μας τρόπο ζωής», παρατηρεί ο Nicola Iovino. Επίσης, από τη στιγμή που η διαταραχή των επιγενετικών μηχανισμών μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και διάφορα αυτοάνοσα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.