Πώς μπορείτε να ταξιδέψετε δωρεάν σε όλο τον κόσμο

Πόσες φορές έχετε ονειρευτεί να ταξιδεύετε ανά τον κόσμο για μεγάλο διάστημα με λίγα χρήματα στην τσέπη; Πολύ καλό για να είναι αληθινό θα πείτε. Κι όμως γίνεται! Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να εξασφαλίσετε δωρεάν διαμονή, φαγητό αλλά και μετακίνηση στα ταξίδια σας. Διαβάστε και πάρτε ιδέες!

travelling-free

Housesitting
Σκεφτήκατε ποτέ να αναλάβετε τη φροντίδα ενός σπιτιού όσο λείπει ο ιδιοκτήτης του για διακοπές με αντάλλαγμα δωρεάν διαμονή σε αυτό; Ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό, το house sitting ελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά και να κερδίσουν διαφορετικές εμπειρίες. Υπάρχουν πολλά sites για να αναζητήσετε σπίτια για house sitting σε όλο τον κόσμο, με πιο δημοφιλή τα housecarers.com, mindmyhouse.com και trustedhousesitters.com. Το μόνο που χρειάζεται για να το κάνετε με επιτυχία είναι ευελιξία στο πρόγραμμά σας, αγάπη για τα ζώα (σε πολλές περιπτώσεις η φροντίδα περιλαμβάνει και το κατοικίδιο του σπιτιού) και μερικές καλές συστατικές επιστολές.

WWOOFing
WWOOF σημαίνει “World Wide Opportunities on Organic Farms” ή “Willing Workers on Organic Farms”. Με άλλα λόγια, εθελοντές αγρότες. Εργασία και χαρά στη φύση. Με 4 έως 6 ώρες συνήθως καθημερινής εργασίας, θα έχετε δωρεάν διαμονή και φαγητό σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και θα αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις γύρω από την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. Μπορείτε να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε αγροτική-κτηνοτροφική εργασία- από την καλλιέργεια εδάφους μέχρι την παραγωγή τυριού και τη φροντίδα ζώων. Μπείτε στο www.wwoof.org για να δείτε λίστες με φάρμες απ’ όλο τον κόσμο που δέχονται να φιλοξενήσουν εθελοντές.

travelling-womanCouchsurfing
Δεν πρόκειται απλά για ένα επιτυχημένο project, αλλά για ολόκληρη φιλοσοφία. Το couchsurfing.com θα σας βοηθήσει στην αναζήτηση μιας δωρεάν “γωνιάς” για ύπνο στο σπίτι ενός ντόπιου στην πόλη που επιθυμείτε να ταξιδέψετε με αντάλλαγμα να προσφέρετε και εσείς μελλοντικά τη φιλοξενία σας (χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό). Ως couchsurfer θα κάνετε καινούργιες γνωριμίες και θα ανακαλύψετε τα μυστικά της πόλης από άτομα που την έχουν φάει με το κουτάλι. Φροντίστε απλά να διαβάσετε τα σχόλια των προηγούμενων φιλοξενούμενων στο προφίλ του οικοδεσπότη-μέλους που σας ενδιαφέρει. Η κοινότητα του couchsurfing αριθμεί αυτή τη στιγμή περίπου 10 εκατομμύρια άτομα σε περισσότερες από 200.000 πόλεις.

Εθελοντισμός
Ψάξτε για ευκαιρίες εθελοντισμού σε όλο τον κόσμο και βρείτε αυτήν που σας ταιριάζει. Εξετάστε το πρόγραμμα που θα επιλέξετε προσεκτικά- σίγουρα δεν θέλετε, για παράδειγμα, μια εταιρεία που θα σας χρεώσει για να εργαστείτε εθελοντικά για αυτήν. Εκτός από δωρεάν διαμονή και (συχνά) διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα κερδίσετε και πολύτιμες εμπειρίες. Πάρτε ιδέες από εδώ globalvolunteernetwork.org κι εδώ www.the7interchange.com

Ωτοστόπ
Παλιός, κλασικός και απόλυτα οικονομικός τρόπος μετακίνησης, ιδιαίτερα αγαπητός σε ταξιδιώτες με μια ροπή προς την περιπέτεια. Σε πολλές χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, το ωτοστόπ είναι αρκετά διαδομένο και θεωρείται ασφαλές. Αν έχετε ενδοιασμούς ή δεν θέλετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας (ιδίως αν είστε γυναίκες), ρωτήστε στον ξενώνα που μένετε και πιθανόν να βρείτε παρέα.

Μαζέψτε μίλια
Χρησιμοποιήστε έξυπνα πιστωτικές κάρτες και προσφορές για να μαζέψετε μίλια και πόντους που θα εξαργυρώσετε σε πτήσεις και ξενοδοχεία. Αν το κάνετε σωστά, ετοιμαστείτε για πολλά δωρεάν αεροπορικά ταξίδια- και μάλιστα σε business class- αλλά και διαμονή σε ξενοδοχεία απλησίαστα για το πορτοφόλι σας.

Διδάξτε αγγλικά στο εξωτερικό
Τα αγγλικά μιλιούνται και διδάσκονται σχεδόν παντού. Γνωρίζοντας καλά τη γλώσσα μπορείτε να ταξιδέψετε ανά τον κόσμο συνδυάζοντας εργασία και διακοπές. Με το απαραίτητο πιστοποιητικό επάρκειας μπορείτε να διδάξετε σε αρκετές χώρες χωρίς να απατούνται περαιτέρω προσόντα. Ψάχνοντας σε αγγελίες θα βρείτε μάλιστα αρκετές περιπτώσεις που προσφέρεται και δωρεάν διαμονή.

Πηγή