Tips για να φτιάξεις τη διάθεση σου!

1. Ξοδέψτε σε… εμπειρίες.

Τα χρήματα δεν είναι αυτά που φέρνουν την ευτυχία, αλλά την προσεγγίζουν, ειδικά αν τα ξοδέψετε σε ένα καλό γεύμα με φίλους ή σε μία έξοδο με την οικογένειά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος ξοδέψει χρήματα για μία ευχάριστη «περιπέτεια» με φίλους ή συγγενείς, νιώθει πολύ πιο χαρούμενος από εκείνον που θα ξοδέψει το ίδιο ποσό για να αγοράσει π.χ ένα ζευγάρι παπούτσια. Οπότε επενδύστε στην συντροφιά!

eutuxia-2

2. Βοηθήστε τον συνάνθρωπό σας, όταν βρεθεί σε ανάγκη.

Ο εθελοντισμός και η προσφορά σε όσους χρειάζονται βοήθεια, αυξάνουν το αίσθημα της συμπόνιας, κάτι που κάνει τον καθένα να νιώθει ευτυχισμένος και χρήσιμος. Γίνετε «καλός Σαμαρείτης» έστω και για λίγο και η διάθεσή σας θα ανέβει στα ύψη αναμφίβολα…

3. Θυμηθείτε τα παλιά.

Αν η μέρα ξεκίνησε λίγο ανάποδα, ένας καλός τρόπος να φέρετε τα πάνω κάτω, είναι να ξεφυλλίσετε ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες. Και που βοηθάει αυτό θα αναρωτηθείτε. Οι αναμνήσεις από διακοπές ή αστείες στιγμές του παρελθόντος σίγουρα θα σας φτιάξει την ψυχολογία. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ξεφύλλισαν παλιές φωτογραφίες αύξησαν τα ποσοστά καλής διάθεσης κατά 11%. Μικρό ποσό, αλλά καθόλου αμελητέο! Στην ίδια έρευνα φάνηκε ακόμη ότι ένα ποτό ή ένα αγαπημένο πρόγραμμα στην τηλεόραση είχε αντίστοιχα 1% ποσοστό επιτυχίας στην καλή διάθεση, ενώ τέλος η μουσική και η σοκολάτα δεν βοήθησαν καθόλου στην αλλαγή της κακής διάθεσης.

4. Ανοίξτε τις κουρτίνες.

Μόλις μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας με τις κουρτίνες ανοιχτές, και το 50% των συμμετεχόντων σε έρευνα σχετική με την κατάθλιψη, είχε σχεδόν θεραπευτεί! Μία ώρα την ημέρα κάτω από τις λαμπρές ακτίνες του ηλίου και η κακή διάθεση θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν… Ανοίξτε λοιπόν τα παράθυρα του σπιτιού σας να μπει φως και αέρας, και πιστέψτε με πως η ψυχολογία σας θα φτιάξει γρήγορα και θα αποκτήσετε όρεξη να κάνετε διάφορα πράγματα.

5. Επικεντρωθείτε στα καλά σημεία.

Κάθε βράδυ γράψτε σε ένα χαρτί τρία πράγματα που κάνατε κατά τη διάρκεια της ημέρας και πήγαν καλά. Περιγράψτε τα με λεπτομέρειες και δώστε έμφαση στο πόσο σημαντική ήταν η συμβολή σας σε αυτά. Ο έλεγχος στα μικρά καθημερινά πράγματα αυξάνει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και σας τονίζει την αυτοπεποίθηση. Μην αναλώνεστε σκεπτόμενοι τα αρνητικά που τυχόν έλαβαν χώρα στην ημέρα σας, και μην αφήνετε κανέναν και τίποτα να σας «χαλάσει» τον ψυχισμό.

empneysh-drivas-5-erothseis-ston-eayto-mas-poy-fernoyn-kalh-diathesh6. Ζήστε τη στιγμή.

Όσο αρμονικές και αν είναι οι προγραμματισμένες έξοδοι και τα ταξίδια, η αλήθεια είναι ότι οι αυθόρμητες περιπέτειες της στιγμής προσφέρουν μία ανάλαφρη διάθεση ελευθερίας. Το να μην έχετε προσδοκίες για τις καλύτερες διακοπές ή την καλύτερη έξοδο, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να περάσετε ακόμη πιο όμορφα και η διάθεσή σας να φτιάξει σημαντικά. Σημαντική συμβολή αποτελεί και ο ενθουσιασμός για το άγνωστο που κάνει την εμπειρία ακόμη πιο ιδιαίτερη. Μην κάνετε λοιπόν σχέδια και μην προγραμματίζετε τίποτα, γιατί ο Θεός γελάει. Ονειρευτείτε όμως και τολμήστε χωρίς περιορισμούς και δισταγμούς, και θα δικαιωθείτε!

7. Αρχίστε την γυμναστική.

Η άσκηση, απελευθερώνει ενδορφίνες «καλής διάθεσης» και επιπλέον ικανοποιεί την ανθρώπινη ανάγκη να αρέσουμε στον εαυτό μας και τους άλλους. Και η άσκηση μπορεί να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην καλή διάθεση, αν αντί για ένα γυμναστήριο επιλέξετε την φύση. Μία μελέτη από έντεκα έρευνες, που δημοσιεύθηκαν στο «Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία», έδειξε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται εκτός γυμναστηρίου, νιώθουν πιο ενεργητικοί και έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν την άσκηση. Και μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο ασκείται κάποιος τόσο πιο καθαρό μυαλό έχει. Πέρα από αυτό θα ξεδώσετε παράλληλα, θα εκτονωθείτε, και θα αποβάλετε άγχη, νεύρα και φυσικά την κακή διάθεση…

8. Να έχετε πίστη.

Σύμφωνα με μία μελέτη στο «Περιοδικό της οικονομικής Ψυχολογίας» η πίστη και η προσευχή, ανεξαρτήτου θρησκείας, ικανοποιούν τη βασική ανάγκη του ανθρώπου να είναι μέρος σε κάτι πιο σπουδαίο και ανώτερο. Ο άνθρωπος κατ’ αυτόν τον τρόπο αισθάνεται να περιβάλλεται από μία ανώτερη δύναμη, η οποία του προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσει στον δύσκολο και απρόβλεπτο δρόμο της ζωής. Παίρνει δύναμη, αρχίζει να ελπίζει και να διεκδικεί. Την ίδια αίσθηση αγαλλίασης και πνευματικής ισορροπίας προσφέρει και ο διαλογισμός, ο οποίος, όπως και η προσευχή, μπορεί να αλλάξει στην πράξη την δομή του εγκεφάλου και να σας προσφέρει ευτυχία.

9. Τραγουδήστε σαν να μη σας ακούει κανένας, και χορέψτε σαν να μη σας βλέπει κανείς!

Πολλοί θεραπευτές ισχυρίζονται ότι το τραγούδι, άσχετα με το πόσο καλός ή κακός είναι κάποιος, βοηθά σημαντικά στο να φτιάξει η διάθεσή μας. Το ίδιο σημαντικός είναι και ο χορός. Ο Frederick Nitze έλεγε χαρακτηριστικά ότι ο άνθρωπος που δεν χορεύει έστω και μία φορά την ημέρα, είναι δυστυχισμένος! Αφήστε λοιπόν τα «πρέπει» και τα «μη», εξωτερικευτείτε και ξεδιπλώστε την μοναδική και ξεχωριστή υπόστασή σας, αδιαφορώντας για το τι θα πουν οι γύρω σας. Η ζωή άλλωστε είναι πολύ μικρή για να την ξοδέψουμε σε τέτοιες ανούσιες σκέψεις!

10.  Κάνε έναν περίπατο. Αν αισθάνεσαι ότι θέλεις να αδειάσεις το μυαλό σου από τις σκέψεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βγεις για μία βόλτα. Οι μυρωδιές της φύσης, τα οπτικά ερεθίσματα αλλά και η κίνηση θα σε αναζωογονήσουν. Να μην ξεχνάς πως η επαφή με τη φύση πάντα μας γεμίζει με το γλυκό αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Ευγνωμοσύνη που είσαι γερή και δυνατή και πως παρόλα τα δύσκολα, μπορείς να γεύεσαι τα μικρά θαύματα της φύσης και της ζωής.

1kali-diathesi1. Ετοίμασε το αγαπημένο σου τσάι, καφέ ή το αγαπημένο σου ρόφημα.Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνήθειές μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στον εγκέφαλό μας, με πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Οι θετικοί συνειρμοί που δημιουργούνται από μία αγαπημένη μυρωδιά θα σου ανεβάσουν τη διάθεση στο λεπτό!

12. Μίλα με αυτό το αγαπημένο πρόσωπο που ξέρει πάντα πως να σε κάνει να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο! Είναι μερικά πρόσωπα της ζωής μας που απλά ξέρουν τι να πουν, πώς να το πουν και με ποιο τρόπο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία τις στιγμές που αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι μια ώθηση, να απευθύνεσαι πάντα σε αυτά τα λαμπερά πλάσματα που μπορούν να σε κάνουν να χαμογελάσεις στο λεπτό, ομορφαίνοντας τη ζωή σου.

13. Δες την αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά, άκου την αγαπημένη σου μουσική ή διάβασε ένα βιβλίο της αρεσκείας σου. Πέρα από το πρόσωπα και τις συνήθειες, υπάρχουν σε όλους μας κάποιοι τρόποι ψυχαγωγίας και χαλάρωσης που είναι εντελώς υποκειμενικοί και προσωπικοί. Η δική σου διάθεση μπορεί να φτιάχνει με το να βλέπεις ντοκιμαντέρ για σκύλους, να ακούς τζαζ μουσική και να διαβάζεις βιβλία για τα πετρώματα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο, από το να καταφεύγεις στα αγαπημένα σου βιβλία, στις αγαπημένες σου μουσικές και τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, τις στιγμές εκείνες που θέλεις να κάνεις κάτι ανακουφιστικό. Απλά ακολούθησε το ένστικτο σου.

14. Κάνε ένα μπάνιο. Οι καθαρτικές ιδιότητες του νερού όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή σου, θα σε κάνουν να νιώθεις πως έχεις αποβάλλεις ένα βάρος από πάνω σου. Το γεγονός επίσης πως αυτή η ρουτίνα είναι μία προσωπική στιγμή, θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθείς για λίγο μόνη με τον εαυτό σου. Το νερό θα λειτουργήσει ευεργετικά και στο μυαλό σου, καθώς θα νιώσεις ότι όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα και πιο εύκολα.

15. Μείνετε αισιόδοξοι. Κρατήστε ημερολόγιο στο οποίο θα αναγράφετε τα όνειρα σας για το μέλλον καθώς και τα θετικά στοιχεία της κάθε κατάστασης στη ζωή σας.

16. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Παραμείνετε μοναδικοί ως προς τα προβλήματα και τις ανταμοιβές σας δίχως να τα συγκρίνετε με αυτά των γύρω σας.

Read more: http://www.newsbomb.gr/bombplus/blogs/story/219324/121-kolpa-gia-kali-diathesi#ixzz5EhZr4M3V