Η ευτυχία είναι κάτι που εξασκείται

Γράφουν και λένε πολλά γι’ αυτήν. Προσπαθούν να την ορίσουν, να την περιγράψουν. Συζητήσεις, άρθρα, ομιλίες, συγγραφικές απόπειρες είναι αφιερωμένες σε εκείνη. Πολλοί την αναζητούν κι άλλοι τόσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει. Άλλοι, πάλι, την βιώνουν ήδη. Τελικά τι είναι ευτυχία και πότε την αισθάνεσαι;

fotosessiya-na-prirode-15

Οι ορισμοί για την ευτυχία μοιάζουν να είναι ατέλειωτοι και όλοι έχουν μέσα τους κάτι διαφορετικό. Γιατί απλά, καθένας από εμάς την βιώνει με έναν μοναδικό τρόπο που κανένας ορισμός δεν μπορεί με ακρίβεια να τον προσδιορίσει.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Yale Laurie Santos έχει ορίσει με τον δικό της τρόπο τον κόσμο και την χαρά. Πιστεύει ότι το δηλητήριο της ευτυχίας είναι το μόνιμο στρες για πράγματα που τελικά δεν μας δίνουν αληθινή χαρά.

Η ευτυχία είναι κάτι που «εξασκείται», που χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, που δεν «έρχεται», αλλά είναι παρούσα ανά πάσα ώρα και στιγμή το θέλουμε. Περιστρεφόμαστε γύρω από την ύλη. Στοχεύουμε σε πράγματα που δεν απευθύνονται στο συναίσθημα. Το συναίσθημα, όμως, είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στο να βιώσουμε την πληρότητα.

Η ευτυχία είναι μια συλλογή στιγμών αφιερωμένων σε πράγματα που μας δίνουν χαρά, είναι η σωστή και ουσιαστική αξιοποίηση του χρόνου μας.

young-woman

Aυτό δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται εύκολα, θέλει «δουλειά», θέλει αναπροσαρμογή μιας ολόκληρης φιλοσοφίας ζωής.

Όπως υποστηρίζει η Laurie Santos, η έννοια της ευτυχίας είναι παρεξηγημένη.

Υψηλοί μισθοί, υψηλοί βαθμοί, επιτυχίες παντού, υλικά αγαθά: δηλαδή ανταγωνισμός, σύγκριση, ζήλια, αλαζονεία, εγωισμός. Αυτά στα οποία στοχεύουμε ίσως να είναι αυτά που μάς απομακρύνουν τελικά από την ευτυχία.

Τρεις χρυσές συμβουλές για την ευτυχία από την Laurie Santos:

       

  1. «Δημιούργησε» χρόνο για τον εαυτό σου, μην συμβιβάζεσαι με αυτόν που «περισσεύει». Προτεραιότητα είσαι εσύ.

  2. Να είσαι ευγνώμων. Να λες «ευχαριστώ για όσα ήδη έχω».

  3. Κάνε όμορφα πράγματα για τους άλλους, που σε γεμίζουν.

Πηγή