Τα σημάδια του "τέλους"

Καμία σχέση δεν είναι προγραμματισμένη από μόνη της να διαρκεί για πάντα. Ακόμα κι αν μια σχέση διαρκεί για πάντα, γίνεται μέσα από τη συνεχή προσπάθεια των μελών της.  Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να διαρκεί, όταν καταφέρνουμε να αποκωδικοποιούμε εγκαίρως τα σημάδια της “διάλυσης” και λαμβάνουμε τα μέτρα μας ώστε να τα καταπολεμήσουμε.

disseverance

Ποια είναι αυτά τα σημάδια- ενδείξεις που μας χτυπούν τον συναγερμό;

Κάθε σχέση έχει τους δικούς της κώδικες και τα δικά της σημάδια. Έτσι, δεν μπορούμε να βγάλουμε κανόνες ή συμπεράσματα που να αφορούν όλες τις σχέσεις. Εξάλλου, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα συναισθήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη που αποτελούν τη σχέση.
Ωστόσο, κάποιες ενδείξεις είναι (όταν συμβαίνουν αρκετό καιρό) οι παρακάτω:

  • Η πλήξη ή η ρουτίνα: Δεν βρίσκετε κάποιο ενδιαφέρον θέμα να συζητήσετε, κάποιο ενδιαφέρον μέρος να πάτε μαζί και μένετε στην ρουτίνα, κάνοντας συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Μια αίσθηση ανίας και βαρεμάρας μας χτυπά την πόρτα.
  • Η αλλαγή στη συμπεριφορά τη δική μας ή του άλλου: Όταν αρχίζει ο ένας από τους δύο να εξαιρεί τον άλλον από το καθημερινό του πρόγραμμα, χωρίς αυτό να εξηγείται από το φόρτο εργασίας του ή τις άλλες συνθήκες στη ζωή του (οικογενειακά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα, ψυχολογική διάθεση), όταν αλλάζει ο τρόπος και η συχνότητα των αγγιγμάτων ή όταν ενοχλούμαστε από πράγματα που παλιότερα περνούσαν απαρατήρητα, τότε ίσως ο συναγερμός έχει ανάψει και πρέπει να κινητοποιηθούμε.separation-couple
  • Οι συνεχείς τσακωμοί: Εκτός από την ενόχληση που προαναφέρθηκε, η οποία κουράζει, όταν αφορά “ασήμαντα καθημερινά θέματα”, οι συνεχείς καβγάδες ενδέχεται να κρύβουν πιο σοβαρά ζητήματα (για παράδειγμα, την ασυμφωνία σε σημαντικούς τομείς όπως τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων ή την ανατροφή των παιδιών). Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν υπάρχουν συνεχείς τσακωμοί, η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία- στοιχεία απαραίτητα για να υπάρξει ο αλληλοσεβασμός- έχουν εξαφανιστεί, μετατρέποντας τη σχέση σε πεδίο μάχης.
  • Η σεξουαλική μας ζωή: Το σώμα δεν κρύβει ποτέ την αλήθεια. Όταν το σεξ δεν υπάρχει πια ή όταν υπάρχει, αλλά δεν αντλείται από αυτό σχεδόν καμία ευχαρίστηση, τότε συνήθως, “κάτι δεν πάει καλά”.
  • Η έλλειψη χρόνου: Είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να βρούμε στη σημερινή εποχή άπλετο χρόνο για να επενδύσουμε στη σχέση μας. Όμως, αν πέρα από τις εργασιακές υποχρεώσεις, ένας από τους δύο αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο σε δραστηρίοτητες που αποκλείουν τον σύντροφο του, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι “η σχέση έχει κολλήσει”.
  • Η διαφορά στους στόχους: Οι έντονες διαφορές που σχετίζονται με το μέλλον της σχέσης (Ο ένας θέλει να προχωρήσει στη σύναψη γάμου, ο άλλος δεν θέλει. Ο ένας θέλει παιδιά, ο άλλος όχι κτλ) ή με άλλα θέματα σημαντικά για το κάθε μέλος (π.χ Ο ένας θέλει να βγαίνει περισσότερο με τους φίλους του, ενώ ο άλλος όχι) χρειάζονται διαχείριση και ανοιχτά μυαλά. Αν μείνουμε κολλημένοι στη δική μας θέση, χωρίς να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη θέση του άλλου αλλά αντίθετα απαιτούμε να γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με το δικό μας τρόπο, τότε καλωσορίζουμε το “τέλος” και το βίωμα της μοναξιάς μας.

    separationΠώς μπορείτε να προλάβετε ή να δράσετε εναντίον των σημαδιών αυτών;

Το πιο βασικό από όλα είναι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι “Μια σχέση δεν πρέπει να έχει προβλήματα” ή ότι “Δεν έχει νόημα η συζήτηση, γιατί ο άλλος δεν θα σας καταλάβει” και αντίστοιχα. Τέτοιου είδους πεποιθήσεις συντηρούν τη μέχρι τώρα κατάσταση και δεν σας κινητοποιούν για δράση κι αλλαγή. 

Προσπαθήστε, λοιπόν, να εξηγήσετε ήρεμα και ευγενικά στο σύντροφο σας τι μέχρι τώρα έχετε παρατηρήσει και ρωτήστε τη γνώμη του. Ενδέχεται να έχετε την ίδια εικόνα πραγμάτων, χωρίς να το έχετε ομολογήσει ο ένας στον άλλον. Μιλήστε και ακούστε. Καταστρώστε ένα σχέδιο δράσης, ανάλογα με την περίπτωση σας.

Για παράδειγμα, κάντε ανακωχή για μια βδομάδα, αν τσακώνεστε συχνά. Βγείτε ραντεβού ή προγραμματίστε ένα ταξίδι, αν αισθάνεστε πλήξη. Οργανώστε τον χρόνο των συναντήσεων σας, αν έχετε πρόβλημα έλλειψης χρόνου και μην σκέφτεστε πως χάνεται η αξία γιατί δεν υπάρχει ο αυθορμητισμός. Η συνέπεια στο πλάνο των συναντήσεων αποδεικνύει τη θέληση εσάς και του συντρόφου σας να βελτιώσετε την επικοινωνία σας. 

Αν έχετε με τον σύντροφο σας διαφορά στόχων- διαφορά φάσης στη ζωή σας, δοκιμάστε να γίνεται πιο διαλλακτικός/η και βρείτε κάποια συμβιβαστική λύση. Φανταστείτε πως πεινάτε και θέλετε να φάτε γύρο χοιρινό, καλείτε στο σουβλατζίδικο λοιπόν, μα σας λένε πως ο γύρος τελείωσε. Τι θα κάνετε; Θα κλείσετε το τηλέφωνο; Το πιθανότερο είναι να καλύψετε την πείνα σας με κάτι κοντινό της αρχικής σας επιθυμίας και να παραγγείλετε σουβλάκι χοιρινό. Το παράδειγμα αυτό βέβαια είναι απλοϊκό, καθώς σε θέματα σχέσεων οι επιθυμίες μας είναι πιο ουσιαστικές και συμβατές με το βαθύτερο μας εαυτό και το νόημα της ζωής μας. Ωστόσο, κάποτε χρειάζεται να το δούμε και τόσο απλά, μένοντας ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που να μας ταιριάζει.

Αν τώρα χρειάζεται να ανανεώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Προκαλέστε τον/την σύντροφο σας, δημιουργήστε ατμόσφαιρα, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να τολμήσει και να πειραματιστεί με το σεξ και τις φαντασιώσεις τόσο τις δικές σας όσο και του συντρόφου σας. 

Παίξτε, αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει. Μιλήστε και εκφραστείτε και βελτιώστε όσο μπορείτε τη σχέση σας, προλαβαίνοντας και καταπολεμώντας τα “σημάδια της διάλυσης”

Πηγή