Πεσμένη ψυχολογία; Το μυστικό για να φτιάξεις τη διάθεσή σου βρίσκεται…

Πόσες φορές έχεις αισθανθεί κουρασμένη ψυχικά σε τέτοιο βαθμό που λες πως το μόνο που θέλεις και νιώθεις πως χρειάζεσαι είναι να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου και να περιμένεις να σε πάρει ο ύπνος; Αρκετές, σωστά; Όλες μας περνάμε περιόδους που η ψυχολογία μας δεν είναι στα καλύτερά της είτε λόγω έντονου άγχους, είτε διότι πρόσφατα βιώσαμε κάποια απώλεια ή απλά διότι τα πράγματα στη ζωή μας δεν πηγαίνουν όπως ακριβώς θα θέλαμε.

Woman-cooking-pasta-sauce

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και αντιμετωπίσιμο. Αρκεί να είμαστε λίγο περισσότερο δραστήριες από αυτό που πιστεύουμε πως αντέχουμε. Τι εννοούμε; 

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, υπάρχει μία δραστηριότητα «του σπιτιού» που μπορεί να ανεβάσει την ψυχολογία μας και που αποδεδειγμένα επιδρά σε αυτή κατά τον ίδιο τρόπο που επιδρά η κατανάλωση του αγαπημένου μας γλυκού!

Ποια είναι αυτή; Η προετοιμασία του αγαπημένου μας εδέσματος. Με άλλα λόγια… η ζαχαροπλαστική, η οποία ως δημιουργικό χόμπι φέρεται να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα με το πλέξιμο, το οποίο οι ειδικοί συστήνουν σε ανθρώπους με πεσμένη ψυχολογία.

«Όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη βρίσκουν παρηγοριά στη ζαχαροπλαστική γιατί η όλη διαδικασία τους βοηθάει να μην στενοχωριούνται για άλλες καταστάσεις, καθώς κατά κάποιον τρόπο τους επιβάλλει να συγκεντρωθούν στην τεχνική τους. Το γεγονός ότι φτιάχνουν κάτι για το οποίο μπορούν να νιώσουν καλά είναι εξίσου σημαντικό. Ορισμένες φορές αυτό λειτουργεί και ως τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους γύρω μας.

Για τον ίδιο λόγο πηγαίνουμε φαγητό σε κάποιον που μόλις έχασε ένα δικό του άνθρωπο, καθώς όταν δεν βρίσκεις τα λόγια να εκφράσεις τα συναισθήματά σου δείχνεις την εκτίμηση και την αγάπη σου με ένα πιάτο φαγητό ή γλυκό που ετοίμασες», υποστήριξε η Susan Whitbourne, καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Πηγή