Μέριλ Στριπ: Αγάπη είναι η αλήθεια

Η Μέριλ Στριπ (1949), που βρίσκεται στην έκτη θέση των 50 πιο έξυπνων ανθρώπων του Χόλυγουντ, στα πρώτα χρόνια της καριέρας της έλαβε ένα γράμμα από την Μπέτι Ντέιβις, τη γυναίκα που ακόμα πολλοί κριτικοί κινηματογράφου θεωρούν ως την κορυφαία ερμηνεύτρια όλων των εποχών. Σε εκείνο το γράμμα, η Ντέιβις της έγραφε πως θεωρεί πως θα είναι άξια διάδοχός της και ότι θα εξελιχθεί στην καλύτερη Αμερικανίδα ηθοποιό. Δεν τα πήγε άσχημα..

Μια ηθοποιός όπως αυτή, που έχει τιμηθεί με τρία Οσκαρ και έχει συγκεντρώσει έως τώρα 19 υποψηφιότητες για τα πολυπόθητα αυτά βραβεία (ένα ρεκόρ που δύσκολα θα ξεπεραστεί), αποκαλείται συχνά τέρας υποκριτικής και έχει σαφώς την εύνοια του κοινού και των κριτικών – αλλά όχι πάντα.  Στην ταινία Ο Ελαφοκυνηγός  (1978) έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ και στο Κράμερ εναντίον Κράμερ (1979) κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ. Το 1982 κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Η Εκλογή της Σόφι . Το 2012 κέρδισε το τρίτο της Όσκαρ για την ταινία Η Σιδηρά Κυρία.

Η Στριπ έχει λάβει συνολικά 21 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τρία, και 32 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, κερδίζοντας οκτώ. Είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευθεί με δύο Βραβεία Έμμυ, δύο Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών, δύο BAFTA, ένα βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών, το Τιμητικό βραβείο της Χρυσής Άρκτου για το 2012, ενώ έχει λάβει και πέντε υποψηφιότητες για Βραβείο Γκράμι Το 2004 βραβεύθηκε με το Life Achievement Award από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Οι φιλανθρωπίες είναι κομμάτι της ζωής της. Χαρακτηριστικό είναι ότι δώρισε όλη τη γκαρνταρόμπα της από την ταινία «Ο διάβολος φορούσε Prada» σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό. Κράτησε μόνο ένα ζευγάρι γυαλιά που φορούσε στην ταινία, το οποίο χρησιμοποίησε ξανά αργότερα στο Mamma Mia.

Για την συντροφική αγάπη:

«Η αγάπη δεν αντιμετωπίζεται με αντικειμενικά δεδομένα. Αγάπη μπορεί να είναι απλώς το να βλέπεις αυτό που θαυμάζεις ή λατρεύεις στον άνθρωπό σου και να παραμερίζεις όλα τα άλλα, όσα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελαττώματα ή αποτυχίες. Αγάπη είναι η αλήθεια»

Η Μέριλ Στριπ μπορεί να μας έχει κάνει να κλάψουμε πολλές φορές με τις βαθιά ανθρώπινες ερμηνείες της, η ίδια όμως, μοιράστηκε μπροστά σε όλους μία πολύ ευάλωτη στιγμή της στις Χρυσές Σφαίρες το 2017 και ο λόγος της άφησε εποχή:

«Η φωνή μου έχει κλείσει εντελώς. Να με συγχωρείτε που δεν μπορώ καλά καλά να μιλήσω έτσι που έχω βραχνιάσει, αλλά όλες αυτές τις ημέρες τις πέρασα θρηνώντας για τον χαμό της αγαπημένης μου φίλης Κάρι Φίσερ».

Έχει πει ακόμη:

«Δεν λυπάμαι που γερνάω. Είναι ένα προνόμιο που πολλοί δεν το είχαν».

«Να ακούς, αυτό είναι το παν. Να ακούς στη δουλειά, πριν από τη δουλειά, μετά τη δουλειά, το σύντροφό σου, τα παιδιά σου, τους φίλους σου, τους γονείς σου. Μόνο έτσι μαθαίνεις».

«Αυτό που έχει ένας ηθοποιός είναι η καρδιά του. Αν δεν είσαι γεμάτος, πώς μπορείς να εκφράσεις το οτιδήποτε;»

«Το να δουλεύεις είναι από μόνο του ανταμοιβή. Αν κάνω λοιπόν κάτι που μου αρέσει, τότε έχω ήδη πάρει την ανταμοιβή, γιατί έχω ενδιαφέρον, ακόμα κι αν δεν ενδιαφερθεί κανένας γι’ αυτό που κάνω.»

Πηγή