Γιατί μετανιώνουν οι άνθρωποι στη ζωή τους

Κάθε άνθρωπος καταλήγει σε πολλές περιόδους της ζωής του να μετανιώνει για διάφορα πράγματα που έκανε ή που δεν τόλμησε να κάνει. Φιλίες, έρωτες, προσωπικές και επαγγελματικές αποφάσεις και λόγια που πλήγωσαν, μπαίνουν συχνά στο μικροσκόπιο όλων μας, στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε αν πράξαμε σωστά ή λάθος και κατά πόσο οι αποφάσεις μας έχουν καθορίσει μια συγκεκριμένη κατάσταση που βιώνουμε στο παρόν.

Όλα αυτά είναι στην ανθρώπινη φύση. Ποιος δεν μετάνιωσε για κάποια επιλογή του παρελθόντος; Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά: Δεν μετανιώνουν όλοι οι άνθρωποι για τον ίδιο λόγο.

Σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα κατέληξαν δύο Αμερικανοί ερευνητές ψυχολόγοι, των οποίων η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Social Psychological and Personality Science».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας ετών, οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων συνηθίζει να μετανιώνει περισσότερο για πράγματα που δεν έκανε παρά για όσα τόλμησε να κάνει, ακόμα κι αν εκείνα είχαν άσχημες συνέπειες.

Το «τι θα γινόταν αν…» αποτελεί συχνή σκέψη στο μυαλό όλων μας οδηγώντας μας στο να πιστεύουμε πως η τόλμη παίζει τελικά τεράστιο ρόλο στην προσωπική μας ευτυχία. Όπως υποστήριξαν, η νούμερο ένα αιτία για την οποία μετανιώνουμε είναι οι ερωτικές μας σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτικές σχέσεις οι οποίες… έμειναν μισές καθώς δεν τολμήσαμε να τις πάμε παραπέρα.

Οι γυναίκες, μάλιστα, μετάνιωσαν σε διπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες στα ζητήματα καρδιάς. Όσο για το ποιες άλλες κατηγορίες προβλημάτων κάνουν τους ανθρώπους να μετανιώνουν συχνότερα;

Είναι οι εξής:

  • Χαμένος έρωτας – 18.1%
  • Οικογένεια – 15.9%
  • Εκπαίδευση – 13.1%
  • Καριέρα – 12.2%
  • Οικονομικά ζητήματα – 9.9%
  • Μητρότητα/Πατρότητα – 9.0%
  • Υγεία – 6.3% Φίλοι – 3.6%

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσοστά αυτά αφορούν κυρίως σε πράγματα που δεν κάναμε και όχι για όσα πράχθηκαν ή ειπώθηκαν. Να που τελικά η επιστήμη συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως είναι σημαντικό να τολμάμε και ας αποδειχτούμε λάθος…

Πηγή