12 αρχές της ανθρώπινης ιδιότητας που θα αλλάξουν τη ζωή σας

1. Οι σχέσεις αποτελούν το κλειδί

Είναι προϊόν της εξέλιξης: οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Αν και κάθε ένας από εμάς έχει εσωστρεφείς ή/και εξωστρεφείς τάσεις, όλοι χρειαζόμαστε υγιείς σχέσεις, για να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό τον κόσμο. Βέβαια, δεν δημιουργούνται όλες οι σχέσεις επί ίσοις όροις. Θα αγαπήσουμε, μισήσουμε, αντιπαθήσουμε, αποδεχτούμε, προδώσουμε, εμπιστευτούμε δεκάδες ανθρώπους στη ζωή μας. Το σημαντικότερο όμως πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι να μην ξεγράφουμε από την ιστορία της ζωής μας κανέναν άνθρωπο. Γιατί χρειαζόμαστε ο ένας την παρουσία του άλλου.

2. Η εσωτερική δύναμη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά

Ο Miyamoto Musashi, που θεωρείται ο σπουδαιότερος πολεμιστής σαμουράι, είπε κάποτε: «Δεν υπάρχει τίποτα έξω από εσένα, που θα σου επιτρέψει ποτέ να γίνεις καλύτερος, δυνατότερος, πλουσιότερος, γρηγορότερος ή εξυπνότερος. Όλα βρίσκονται μέσα μας. Όλα υπάρχουν εκεί. Μην ψάχνεις τίποτα έξω από εσένα». Η καλλιέργεια της εσώτερης μας δύναμης είναι το ίδιο σημαντική με την υπέρβαση των εμποδίων της ζωής.

3. Η ζωή είναι αβέβαιη

Εμπόδια θα εμφανιστούν- και μερικές φορές στις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μας. Τότε θα έχουμε τρεις επιλογές: να τα προσπεράσουμε, να τα διαπεράσουμε ή να μείνουμε στάσιμοι. Όπως και να έχει, να θυμάσαι ότι κάθε αβεβαιότητα και κάθε εμπόδιο αποτελεί μια ευκαιρία για να ενδυναμώσουμε το χαρακτήρα μας.

4. Η μοναξιά μας επηρεάζει όλους

Εκ φύσεως, κάποιοι από εμάς θα νιώσουμε πιο μόνοι από άλλους· αλλά όλοι θα βιώσουμε κάποια στιγμή την απομόνωση κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Κάθε μα κάθε άνθρωπος χρειάζεται να περάσει στιγμές μοναξιάς, απομόνωσης και απόγνωσης.

5. Κάποιες μέρες είναι καλύτερες από άλλες

Και μόνο το ότι ξυπνάς υγιής και ζωντανός το πρωί, αποτελεί ένα δώρο- μια νίκη. Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν και μέρες που θα εξελιχθούν απαίσιες, τουλάχιστον σου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσεις άλλη μια. Αναγνώρισε αυτό το δώρο και ήλπιζε για ένα καλύτερο αύριο.

6. Δεν πρόκειται να σε συμπαθήσουν όλοι. Και το αντίθετο

Οι προσωπικότητες διαφέρουν· ως εκ τούτου, και οι άνθρωποι διαφέρουν, όμως γι’ αυτό θα δεις πολλούς ανθρώπους στη ζωή σου να συγκρούονται. Το μαγικό σε αυτό όμως είναι ότι υπάρχει πάντα κάποιος διαφορετικός και ενδιαφέρων εκεί έξω που σε περιμένει να τον γνωρίσεις. Μικρή σημασία έχει αν σε αντιπαθήσουν ή αντιπαθήσεις, γιατί όλα είναι στο παιχνίδι.

7. Τα λάθη (ξανά και ξανά) είναι βέβαια

Θα έπρεπε να μας φαίνεται αστείο το ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους τέλειους ή σχεδόν τέλειους (το σύνδρομο του ναρκισσιστή). Ομολογουμένως, κάποιοι από εμάς έχουν κάνει ανήκουστα λάθη. Όμως ένα είναι το σημαντικό εδώ: έμαθες κάτι; Γιατί πρόκειται να ξανακάνεις το ίδιο λάθος- και να έχεις την ευκαιρία να μάθεις από αυτό..ξανά.

8. Η ζωή μπορεί να γίνει πολύ άδικη

Άνθρωποι που εμπιστευόμαστε θα μας πληγώσουν· άνθρωποι που αγαπάμε θα απαρνηθούν τα συναισθήματα μας· άνθρωποι θα πουν ψέματα, θα χειραγωγήσουν, θα κλέψουν και συνειδητά θα προσπαθήσουν να πληγώσουν. Έτσι είναι η ζωή. Μόνο ένα μικρό μέρος βέβαια, αλλά δεν παύει να υφίσταται. Θα μεγαλώσουμε, θα προσαρμοστούμε, θα γίνουμε πιο δυνατοί. Επειδή είναι αυτό που κάνουμε. Από τις απαρχές μας.

9. Θα πληγωθούμε

Ναι, και αυτό το αγόρι ή κορίτσι στην Τρίτη γυμνασίου που μας παράτησε στη μέση της αυλής. Και αυτό μετράει. Κάνουμε σχέσεις και πληγωνόμαστε. Παντρευόμαστε και χωρίζουμε. Χάνουμε κάποιον. Πληγωνόμαστε. Και όπως ο προηγούμενος νόμος δηλώνει ξεκάθαρα: «Η ζωή μπορεί να γίνει πολύ άδικη». Και το ίδιο ισχύει και πολλούς υπέροχους ανθρώπους που συχνά βιώνουν το ίδιο ή που εμείς οι ίδιοι άθελα ή ηθελημένα θα πληγώσουμε.

10. Το σώμα και ο νους μας ανήκουν και πρέπει να τα φροντίζουμε

Παρά τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν ποτέ ζήσει, κανείς δεν έχει υπάρξει ακριβώς σαν και εσένα, στο νου και στο σώμα. Και είναι σημαντικό να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, ώστε να ζήσουμε ήρεμα και ευτυχισμένα. Είσαι μοναδικός. Κατανόησε το και φρόντισε τον εαυτό σου.

11. Είναι στη φύση σου να αμύνεσαι μερικές φορές

…Βέβαια, μπορεί να χάσεις κάποιες ευκαιρίες. αυτό κυρίως αφορά αυτούς που φοβούνται να πάρουν το ρίσκο, περιμένοντας πάντα την «κατάλληλη ώρα και τόπο» για σχεδόν όλα. Όμως μερικές φορές, είναι καλύτερο για σένα να χαμηλώνεις την ασπίδα σου και να δίνεις σε κάποιον ή κάτι μια ευκαιρία. Αλλά το πιο σημαντικό εδώ είναι να προσπαθήσεις να ξεφορτωθείς το βάρος του παρελθόντος. Αυτό το βάρος μπορεί να σου κοστίσει κάτι πραγματικά όμορφο στο μέλλον.

12. Το πάθος είναι δικό μας. Και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με αυτό

Εντάξει, μπορεί το παιδικό μας όνειρο να γίνουμε αστροναύτες να μην είναι πλέον τόσο ρεαλιστικό. Αλλά πιστεύω ότι σε καθένα από εμάς, σε κάποιους λίγο βαθύτερα, υπάρχει ένα πάθος, που περιμένει να ξεπηδήσει από μέσα μας, για να το χρησιμοποιήσουμε. Η ηλικία, η εκπαίδευση, το εισόδημα, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Αν έχεις ένα βαθιά ριζωμένο πάθος- ασχέτως του πόσο άπιαστο μπορεί να φαίνεται- κράτα το σφιχτά και κάνε κάτι με αυτό.

Πηγή και εδώ