Λέγεται ότι ο θάνατος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, κομμάτι ενός κύκλου ζωτικού και φυσικού. Αλλά δε γίνεται, χάρη σ’ αυτό, ευκολότερη η κατανόησή του. Όχι μόνο φοβόμαστε το τέλος μας και το πώς θα φτάσουμε σε αυτό, αλλά μας προκαλεί επίσης ένα βαθύ άγχος η απώλεια των αγαπημένων προσώπων. Όταν φεύγουμε εμείς δεν υποφέρουμε πια, αλλά όταν αυτοί που φεύγουν είναι οι άνθρωποι γύρω μας, μένουμε με τον πόνο και το αίσθημα απώλειας.
Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Gregory Jantz στο βιβλίο του για το πώς να ξεπερνάει κανείς το άγχος, την ανησυχία και τον φόβο:
Για κάποιους, το χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί είναι η αρρώστια ή ο θάνατος των ίδιων ή η αρρώστια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Ο υπολογισμός των πιθανοτήτων να συμβεί οδηγεί σε ένα τρομερό συμπέρασμα: οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν, κι όλος ο κόσμος πεθαίνει τυχαία.
Καθώς πρόκειται για κάτι το αναπόφευκτο και δε χρησιμεύει σε τίποτα να ανησυχείς για κάτι που δε γίνεται ν’ αλλάξει, πρέπει να διώξεις τον φόβο σου για τον θάνατο. Και ιδού κάποιες ιδέες για να το κάνουν ευκολότερο:
• Απόλαυσε τη ζωή. Για να μην έχεις την αίσθηση ότι δεν τη χάρηκες.
• Έχε τις υποθέσεις σου καλά δεμένες. Για να μην υποφέρεις για το τι μπορεί να συμβεί στους δικούς σου όταν πια δε θα υπάρχεις.
• Μην αφήνεις ανοιχτές πληγές. Συγχώρησε, ζήτα συγγνώμη και διόρθωσε τις κομμένες σχέσεις. Έτσι θα μπορέσεις να νιώθεις ήσυχος όσο είσαι ζωντανός.
• Φρόντιζε τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Για να μην πονέσεις αργότερα, όταν πια δε θα υπάρχουν, αφού θα έχεις περάσει λίγο χρόνο μαζί τους.
• Βοήθησε τους άλλους. Άφησε μέρος της περιουσίας σου σε κάποιο φιλανθρωπικό σωματείο, έτσι θα ξέρεις ότι κάνεις κάτι καλό ακόμα και μετά θάνατον. Αν δωρίσεις τα όργανά σου, θα συνεχίζεις ζωντανός με άλλο τρόπο.
Η φιλοδοξία μας πρέπει να είναι να ζούμε μια ζωή γεμάτη, έτσι ώστε, κοιτάζοντας πίσω, να νιώθουμε ότι την έχουμε χαρεί. Τότε ο θάνατος δε θα είναι τίποτα περισσότερο από μια άξια ανάπαυση.
Όπως έλεγε η ηθοποιός Μέι Ουέστ: «Ζεις μόνο μία φορά, αλλά αν το κάνεις καλά, η μία φορά είναι αρκετή».
Πηγή: Άλλαν Πέρσυ Μαθήματα Φιλοσοφίας για τη Ζωή