Πάντα έχουμε έναν κάποιο βαθμό εξουσίας πάνω στους άλλους στη ζωή μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, και πρέπει να ενεργούμε με συνέπεια. Μπορεί να πρόκειται για εξουσία πάνω σε εργαζόμενους που είναι υφιστάμενοι μας στην επιχείρηση, πάνω στον παντοπώλη που θέλει να μας πουλήσει τα προϊόντα του και που τα κέρδη του εξαρτώνται από μας, πάνω στα παιδιά που ανατρέφουμε, πάνω στους μαθητές που τους διδάσκουμε ή πάνω στους ασθενείς που, αν ήμασταν γιατροί, θα χρειαζόταν να χειρουργήσουμε ή να εξετάσουμε και να θεραπεύσουμε.
Η εξουσία μας κάνει υπεύθυνους για τις πράξεις μας, αν και πολλές φορές δε θέλουμε να το παραδεχτούμε. Όπως διαβεβαίωνε ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, «ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα, γι’ αυτό κι ο κόσμος τη φοβάται τόσο πολύ».
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευθύνη αρχίζει από τον εαυτό μας.
Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι όλοι έχουμε εξουσία. Κι ότι τη στιγμή που πάμε να την ασκήσουμε, είναι καλό να φέρνουμε στον νου μας κάποιες ιδέες που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε εύστοχα:
1. Σκεφτόμαστε. Όταν πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, είναι σημαντικό να της αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να δούμε όλες τις πιθανές συνέπειές της.
2. Μετράμε. Τον αριθμό ατόμων που η απόφαση αυτή θα επηρεάσει.
3. Συμβουλευόμαστε. Κάποιες φορές είναι χρήσιμο να λαμβάνουμε υπόψη τη γνώμη κάποιων άλλων, ώστε να διευρύνουμε την οπτική μας επί του θέματος.
4. Αποταμιεύουμε καλοσύνη, γενναιοδωρία, καλές προθέσεις και διάθεση για βελτίωση, ώστε, τη στιγμή λήψης της απόφασης, αυτή να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εποικοδομητική.
5. Επανεξετάζουμε. Παρατηρούμε το αποτέλεσμα της απόφασής μας για να εξακριβώσουμε το πόσο έχει λειτουργήσει. Και, αν το τέλος δεν ήταν καλό, να το έχουμε υπόψη μας για όποτε χρειαστεί να ξαναρχίσουμε.
Όπως έλεγε ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, «Η εξουσία δε διαφθείρει τους ανθρώπους. Αυτούς που τη διαφθείρουν, όταν κατακτούν μια θέση εξουσίας, είναι οι ανόητοι».
Άλαν Πέρσυ