Μέσα από έρευνες έχει φανεί πως η ευτυχία ενός ανθρώπου καθορίζεται κυρίως από την προσωπικότητά του, τον τρόπο σκέψης, την αναγνώριση του συναισθήματος και την συμπεριφορά του. Άρα, είναι μία κατάσταση που μπορεί να μάθει κάποιος να ζει πιο ευτυχισμένος.
Δεν είναι ο πλούτος, η ομορφιά, η ανεμελιά και η ξέγνοιαστη ζωή, οι αισθητηριακές απολαύσεις που μας κάνουν ευτυχισμένους, όπως άλλωστε και πάλι έρευνες έδειξαν. Σίγουρα, το χρήμα, η δύναμη, η πιο ανέμελη ζωή βοηθούν στην κατάκτησή της, δεν είναι όμως από μόνα τους αρκετά για να την κατακτήσουμε.
Αντίθετα, πιο εύκολα μπορεί να νιώσει κάποιος ευτυχισμένος όταν αντιληφθεί πως η ευτυχία δεν είναι κάτι μεγάλο, αλλά αποτελείται από μικρές καθημερινές στιγμές που τις δημιουργούμε μέσα από τις επιλογές μας.
Ναι, εμείς είμαστε εκείνοι που φτιάχνουμε την ευτυχία μας, την χτίζουμε σε καθημερινή βάση, κάνοντας επιλογές που μας ταιριάζουν και μας δίνουν έστω και ένα μικρό κομματάκι χαράς, βάζοντας το λιθαράκι για κάτι μεγαλύτερο και με διάρκεια, για μία ζωή με νόημα.
Η ευτυχία είναι ο συνδυασμός α) της παρούσας βιωματικής εμπειρίας με β) την γενικότερη ικανοποίηση της ζωής που παίρνουμε στη ζωή μας.
Το πώς θα αξιολογήσουμε την βιωματική μας εμπειρία, έχει να κάνει με το πώς την βιώνουμε στο παρόν και είναι μία καθαρά υποκειμενική υπόθεση.
Η συνολική εκτίμηση της ικανοποίησης που παίρνουμε από τη ζωή μας αντίστοιχα, έχει να κάνει με την ικανοποίηση από τις σχέσεις μας, τα επιτεύγματά μας και τα βιώματά μας.
Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές μας αποτελούνται από την αίσθηση της δημιουργίας, την σύνδεση με τους άλλους και τον εαυτό μας και τέλος με την φροντίδα και το νοιάξιμο.
Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.
Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ επισημαίνεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».
Μαρίνα Μόσχα